Connect with us
Publicitate

Actualitate

Legea pensiilor speciale pentru parlamentari a fost adoptată de plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor

Publicat

parlament Proiectul Legii pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptată marţi de plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților. Au fost 303 voturi pentru, 124 împotrivă și două abțineri.

Potrivit calculelor inițiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de circa 4.600 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.

Guvernul a dat aviz negativ acestui proiect, invocând acordul cu FMI. Legea merge la promulgare de către preşedintele României.

De la şedinţa comună au lipsit cei doi preşedinţi ai camerelor, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea, precum şi premierul Victor Ponta, operat în Turcia.

Liberalii au anunțat că votează împotrivă.

Prevederi din proiectul adoptat:

Deputatii si senatorii care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare au dreptul, la sfarsitul mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta.
De indemnizatie beneficiaza si deputatii si senatorii care au avut anterior prezenti legi calitatea de parlamentar, daca se indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare
Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indeminzatia bruta lunara aflata in plata.
Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la alin (2) se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de catre un deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, corespunzator fiecarui an de mandat,in limita a maximum trei mandate.
Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara.
Indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.
Indemnizatia pentru limita de varsta de cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate.
Indemnizatia pentru limita de varsta este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Cuantmul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat.
Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la secretariatul General al Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz.
Indemnizatia pentru limita de varsta se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

surse: agerpres. hotnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dan Ponta

    marți, 16.06.2015 at 16:00

    Merită ca și chiulul este pt.ei o”muncă”grea,mai grea ca cea din subteran-si ca în tara asta toți suntem egali în față legii,doar ca ei își fac legile lor!!!Cei ce au muncit cinstit(12-14 ore,sâmbetele și duminicile)au pensii pe un sfert de cit ei își Doresc”suplimentul”!!!Așa ne trebuie,astea sunt „beneficiile” pt care au murit în decembrie 89-atitia tineri naivi!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate