Eveniment
Legea vânătorii a fost adoptată. Cum a fost ”rezolvată” problema urșilor
Parlamentul a adoptat, miercuri, legea vânătorii, cu majoritate de voturi, în contextul scandalului generat de cazurile de urși care au atacat oameni și animale sau au murit în accidente pe șosele. Autoritățile vor putea să reloce urșii sau să îi ucidă, în anumite condiții.
Potrivit acestei legi, în cazul accidentelor în care au fost implicați urși sau alte animale sălbatice, administratorul drumului va trebui să plătească eventuale daune, dacă nu a montat indicatoare relevante. De asemenea, primăria din acea zonă trebuie să plătească daune și despăgubiri persoanelor care au avut de suferit din cauza atacurilor unor animale sălbatice, scrie digi24.ro.
Urșii rămân specia protejată, iar autoritățile trebuie să țină o evidență despre numărul real al acestora. Până în prezent, acesta nu este cunoscut.
„Ursul rămâne strict protejat, însă ne-am ales cu o altă capcană și am simțit presiunea care vine din partea industriei trofeelor de vânătoare încă de săptămâna trecuta la ministerul Mediului când s-a reunit grupul de lucru pentru carnivore mari, inclusiv urși. Capcana apare sub forma acestor cote de prevenție și pe fondul unei manipulări în masă a acestor vânători cu interes de trofeu. Atacuri ale urșilor au fost de când lumea și pământul, nu este ceva nou, însă s-au inflamat spiritele în mod artificial și exagerat și acum a ajuns la o situație istorică fără precedent în care specia urs este persecutată la maxim”, spune Gabriel Păun, activit Agent Green.
Potrivit legii, vânătoarea este acţiunea de pândire, căutare, stârnire, urmărire, hăituire sau orice altă activitate având ca scop capturarea ori uciderea exemplarelor din speciile prevăzute, printre care mistreţii şi urşii, aflate în stare de libertate, scrie dcnews.ro.
Nu constituie acţiune de vânătoare capturarea autorizată a exemplarelor din speciile de interes cinegetic în scop ştiinţific, urmată de eliberarea acestora, precum şi îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora ori imobilizarea animalelor a căror viaţă ori integritate corporală este pusă în pericol, în urma unei intervenţii umane realizate cu orice mijloace legale de protecţie şi imobilizare, de către personalul autorizat al Ministerului Afacerilor Interne în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.
Vânătorul este definit ca persoană fizică, membră a unei organizaţii vânătoreşti gestionare de faună cinegetică, posesoare a unui permis de vânătoare, care ocroteşte, îngrijeşte şi extrage fauna cinegetică în condiţiile legii.
Administratorul pentru protecţia faunei de interes cinegetic şi în domeniul vânătorii acordă nivel de intervenţie şi prevenţie anual, pentru prevenirea pagubelor şi accidentelor la speciile prevăzute, printre care se află şi urşii. Nivelul prevenţiei se aprobă până cel târziu pe data de 15 mai a fiecărui an.
Gestionarii fondurilor cinegetice care intervin în baza derogării acordate de autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului în vederea relocării unui exemplar din speciile de faună, între care se află şi urşii, vor primi despăgubiri ce vor fi suportate de autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului. Dacă există un protocol interinstituţional cu autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, plata se poate face şi prin intermediul consiliului judeţean.
În cazul atacurilor exemplarelor din speciile prevăzute, între care se află mistreţii şi urşii, soldate cu rănirea/decesul unei persoane fizice, se vor acorda victimei despăgubiri de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare şi/sau de către autoritatea publică centrală care răspunde de mediu, care vor acoperi cheltuielile de spitalizare, cheltuielile de înmormântare, veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă, de la momentul producerii incidentului, precum şi daune morale. Daunele morale vor fi proporţionale cu zilele de inactivitate raportate la salariul în plată avut. În cazul în care victima nu este salariată se va acorda o sumă proporţională cu echivalentul salariului minim pe economie obţinut de o persoană în activitate.
Constituie infracţiune utilizarea, pentru tirul pe timp de noapte, a dispozitivelor de ochire care funcţionează pe principiul laser, a sistemelor de ochire pe timp de noapte cuprinzând convertizoare sau amplificatoare electronice de lumină reziduală, a dispozitivelor de vedere în infraroşu şi a dispozitivelor cu termoviziune, cu excepţia utilizării dispozitivelor de iluminare a ţintelor pentru vânarea speciilor mistreţ, şacal şi vulpe, cu derogare de la autoritatea publică centrală care răspunde de mediu.
surse: digi24.ro, dcnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News