Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: Al şaselea PROTEST la SEBEŞ, împotriva poluării. Oamenii, din nou în stradă. Parcarea de la Kronospan, blocată de camioane

Publicat

protest sebes 12 La Sebeş s-a desfăşurat duminică încă un protest iniţiat de reprezentanţii societăţii civile şi ONG-urile pentru protecţia mediului. Aproximativ 500 de oamenii au continuat să ceară în stradă dreptul la aer curat şi relocarea fabricii de formaldehidă la cel puţin 50 de kilometri de oraş.

Au avut parte şi de o surpriză, parcarea din faţa Kronospan, unde era punctul de final al marşului, era „ocupată” cu camioane. Dacă iniţial aceştia au stabilit că vor manifesta, după marşul pe străzile oraşului, pe trotuar, vizavi de sediul companiei, ulterior s-au apropiat de intrarea acesteia. Au scandal mesaje împotriva poluării şi au încheiat manifestarea fără incidente, chiar dacă, la un moment dat, atmosfera era tensionată.

A fost a şasea manifestare de acest fel, iar iniţiatorii au anunţat că duminica viitoare va fi ultima în care se vor mai organiza marşuri de protest, în luna martie continuând cu alte acţiuni.

Vedeţi mai jos derularea evenimentului din 15 februarie.

UPDATE: În parcul din faţa Primăriei Sebeş, cei care au luat cuvântul, după ora 14.00, au precizat că poluarea nu înseamnă doar prezenţa unor elemente toxice în atmosferă, ci şi modificarea compoziţiei aerului şi că oraşul este poluat şi pentru că nu mai are suficient spaţiu verde. Astfel, au solicitat să fie monitorizat şi conţinutul de oxigen în atmosferă.

Una dintre ideile avansate a fost ca, din martie, aceste manifestări să se ţină în Parcul Arini.

Oamenii au plecat din parcul din faţa Primăriei Sebeş, în marş pe străzile oraşului, “înarmaţi” cu vuvuzele şi pancarte, spre sediul Kronospan, după ora 14.30. Având în vedere situaţia din parcarea companiei, unde sunt adunate camioane, în timpul protestului, organizatorii au făcut apel ca această manifestare să se desfăşoare fără incidente. Astfel, aceştia se vor opri pe trotuarul vizavi de sediul companiei.

Jandarmii asigură măsurile de ordine pe timpul manifestării.

La protest s-au adunat aproximativ 400 de manifestanţi, de toate vârstele, inclusiv părinţi cu copii în cărucioare.

Pe pancarte, protestatarii au scrise mesaje precum “Sebeșeni să ne unim, dacă nu vrem să murim”, “Alba Iulia, solidară cu Sebeșul”, “Kronospan = Formaldehidă = Cancer”, “Opriți poluarea”, “Nu corporația face legislația”, “Opriți poluarea, uniți luptăm pentru aerul curat”.

DSC_0202 UPDATE1: În jurul orei 15.20, manifestanţii au ajuns în faţa sediului Kronospan. Au scandat „Ruşine să vă fie” şi „Hoţii”. Au trecut strada şi au intrat în parcarea „Kronospan”, plină de camioane. Jandarmii s-au aliniat „în lanţ”, în dreptul utilajelor şi intrării în curtea firmei, pentru a preveni eventuale incidente.

Oamenii au strigat „Afară cu Kronospan din ţară”, în zgomotul asurzitor al vuvuzelelor (vedeţi şi imagini în partea de jos a textului).

UPDATE2: Manifestarea s-a încheiat în jurul ore 15.43. Organizatorii au anunţat că duminica viitoare va fi ultima zi de protest, în luna martie urmând să fie continuate alte acţiuni. Au participat aproximativ 500 de persoane.

 

Duminică dimineaţa, parcarea din faţa Kronospan era plină de camioane, iar pe reţeaua de socializare protestatarii au anunţat că este posibil ca această măsură să fie luată pentru ca ei să nu mai aibă loc de protest.

1622722_706667536097576_8255042784448056931_n Înaintea celui de-al șaselea protest împotriva poluării, sâmbătă seara, a surprins în imagini care era calitatea aerului în Sebeş. Pe panoul pe care APM afişează indicatorii se vedea că, pe o scară de la 1 la 6, calitatea era de 5, adică „rea”. Informaţiile erau redate pe panoul AB-2 de lângă Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. 

„Aloooo…APM ALBA….de mult timp s-a depășit indicele admis al calități aerului…haideți și locuiți în locul nostru!!!nu mai vorbim de Cartierul Kogălniceanu…că pe zi ce trece aerul e tot mai înțepător și rarifiat…în momentul acesta poluatorul…a stins lumina pe toată platforma…să nu se vadă ce iese pe furnalele lor…dar nasul cetățenilor….e mai bun ca trucurile lor deja apuse de mult …Concluzia…. veniți să evaluați acum în momentul acesta totul….nu mâine când se pe hoarnele acelea înainte de protest ,se apelează la șmecherii de 2 baniii… ca să pară că tot e în limitele admise de lege!!!Rușineee Apm Alba…”, a postat locuitorul din Sebeş pe reţeaua de socializare.

Citeşte şi A şasea DUMINICĂ de PROTEST împotriva poluării, la SEBEŞ. Oamenii ies din nou în stradă şi cer mutarea fabricii de formaldehidă

Citeşte şi VIDEO: După o lună, la SEBEȘ continuă PROTESTELE împotriva poluării. Manifestanții cer mutarea fabricii de formaldehidă

Citeşte şi ONG-urile care au început protestul împotriva Kronospan aşteaptă o decizie a autorităţilor pentru relocarea fabricilor de formaldehidă de la Sebeş

Până acum, protestele s-au desfăşurat în fiecare duminică, începând cu data de 11 ianuarie. Dacă prima dată au participat peste 1500 de persoane, la a doua manifestaţie numărul protestatarilor a crescut, fiind prezente şi persoane din Timișoara, Cluj, Sibiu, dar și alte orașe din România, după cum au anunţat organizatorii. Mesajele promovate la protest au fost ”Kronospan nu uita / Sebeșul nu te vrea”, ”Opriți poluarea! Formaldehida = cancer”, ”Dacă alții nu vă lasă / Voi poluați la noi acasă” sau ”Nu corporația face legislația”.

Campania de protest de la Sebeş este organizată de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici, susţinuţi de organizaţii ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva autorizării unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, pe platforma Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa. Între timp, au fost negocieri ratate înre protestatari şi autorităţi, declaraţii controversate privind studiul de impact asupra sănătăţii locuitorilor din Sebeş privind poluarea, dar şi un protest al angajaţilor de la Kronospan, în 12 februarie, tot în faţa primăriei din Sebeş.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Un grup de angajaţi de la Kronospan au protestat în faţa Primăriei Sebeş. Au cerut primarului să medieze „Scandalul Poluării”

Angajaţii Kronospan au anunţat la primărie că intenţionează să continue şi ei protestele, sub forma unor marşuri, fiind fixate şi datele: 1, 8, 15, 22, 29 martie, între orele 14.00 şi 16.00, cu plecare din Parcul Primăriei spre B-dul Lucian Blaga – str. Augustin Bena – str. Mihail Kogălniceanu. De asemenea, au precizat că au chemat la aceste adunări populare peste 10.000 de colaboratori din toată ţara, care vor participa cu aproximativ 5000 de utilaje de exploatare a lemnului si camioane de transport. După protestul de joi, însă, nu au menţionat oficial dacă vor susţine aceste demersuri, aşteptând o reacţie de la primărie.

„Începând cu 15 februarie, în fiecare duminică la ora 14.00, în curtea SC Kronospan SA se vor strânge 500 de angajaţi care vor deschide porţile firmei şi vor aştepta coloana de manifestanţi”, au mai precizat reprezentanţii angajaţilor, într-un comunicat.

La sfârşitul acestei săptămâni, primarul din Sebeş, Alexandru Dăncilă, a anunţat că, împreună cu directorul DSP Alba, Horea Timiş, a participat la o întâlnire la Cluj, unde s-a stabilit realizarea unui studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei din oraş, ţinând cont de activitatea tuturor poluatorilor din zonă. Însă până la întocmirea studiului, autorităţile locale au de stabilit lista cu agenţii economici, zonele protejate, indicatori pentru zonele vulnerabile şi alte detalii, semn că procesul va fi de durată.

Citeşte şi Primăria Sebeş: Studiul de impact asupra sănătăţii, cu toţi poluatorii, o premieră pentru INSP. Se vor stabili zone protejate vulnerabile

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. aida

    duminică, 15.02.2015 at 20:56

    APM ALBA este condusa de o ..personalitate care este …habarnista !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement