Eveniment
LIVE VIDEO: Declarații Klaus Iohannis. Apel în contextul noilor măsuri de relaxare: români, continuați să fiți responsabili
Președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă, miercuri, de la ora 18.00, la Palatul Cotroceni.
Principalele declarații ale președintelui:
Astăzi am înregistrat noi cifre ingrijorătoare în ceea ce privește cazurile, decesele, persoanele internate la ATI
Vreau să transmit condoleanțe familiilor îndurerate
În contextul unor noi măsuri de relaxare, fac un nou apel: Dragi români, continuați să fiți responsabili. Virusul are o singură barieră, în absența unui vaccin, grija fiecăruia.
În toate țările, sistemele de sănătate au fost supuse unor presiuni extreme. România nu a făcut o excepție. Le mulțumesc cadrelor medicale pentru devotamentul lor. Fac apel la personalul medical, la manageri, la DSP să continue munca începută.
Sunt unii care în loc să fie parte a acestui efort imens de construcție, încearcă să saboteze. Mă refer la PSD. Am asistat la o situație care a frizat ridicolul.
Chiar cei care au inițiat demersul moțiunii nu au fost în stare să asigure prezenșța în sală a propriilor parlamentari.
După eșecul previzibil și lamentabil de luni, mă întreb cui a folosit această discuție politicianistă a PSD.
Sper ca pesediștii să ia în serios această lecție și să înteleagă că politica nu se poate face urmărind mizele mici de partid.
Încetați cu aceste jocuri cinice care nu fac decât să provoace neîncredere.
Criza sanitară a generat reacții în lanț care au arătat eșecul acestui mod de a face politică specific ultimilor 30 de ani și patentat de PSD
Întrebări adresate de jurnaliști:
Despre responabilitatea autorităților, firma care a câștigat licitația pentru măsti a anunțat că nu poate livra la timp?
Autoritățile vor face ce scrie în contract. Am înțeles că s-a început livrarea acestor măști. În rest sunt detalii pe care le pot explica cei care au încheiat contractul.
Se vor găsi soluții și la guvern și la autoritățile locale pentru măsti odată cu începerea școlii.
Despre accidentul în care a fost implicat ministrul Transporturilor:
Pot să spun că e regretabil că se întâmplă un accident când în mașină se află un demnitar. Două concluzii: prima că nu e bine să te grăbești, doi se vede nevoia dezvoltării infrastructurii.
Partea bună e că n-a fost nimeni grav rănit. Asta e un noroc.
În rest, autoritățile să-și facă treaba.
Un raport european arată că România e pe primul loc în UE la decesele de Covid. De ce e rata mortalității atât de mare?
Am discutat evident cu ministrul Sănătății. Datele sunt îngrijorătoare și exact din acest motiv repet ca oamenii să aibă grijă, să poarte mască. Dacă nu vreți să ajungeți la spital, feriți-vă de boală. Statisticile pe ultimele două săptămâni ne arată creșterea pandemiei, dar pe toată perioada nu stăm cel mai rău nici la rata deceselor, nici la rata infectărilor. Dar asta nu readuce pe nimeni la viață.
Ar avea și autoritățile o vină?
Nu am stat rău cu controlul pandemiei până când PSD nu a tărăgănat în parlament legea. Acum plătim prețul pentru asta
Tensiunile dintre Turcia și Grecia – care e poziția României? Există posibilitatea unui conflict diplomatic cu Turcia din cauza explorărilor de gaze în Marea Neagră?
Ne îngrijorează. Tensiunile nu fac bine nici în UE, nici în NATO. Orice diferend se rezolvă pe cale amiabilă, diplomatică, nu prin înarmare. Eu sunt convins că se vor întoarce la masa negocierilor. Pentru Marea Neagră nu văd nici un fel de probleme acum
Liviu Vasilescu l-a detașat pe Radu Gavriș la IPJ Harghita. Surse spun că Gavriș ar fi dat presei imagini de la întâlnirea cu interlopii. Veți cere lămuriri despre această detașare?
unt chestiuni de bucătărie internă, cred că mai bine întrebați direct la Poliție
E diferită situația lui Bode de cea a lui Gabriel Oprea?
Cu greu pot fi comparate cele două spețe. Acum câțiva ani, un polițist a murit în acel accident. La Bode nu a fost vorba de o coloană, ministrul s-a deplasat cu mașina pusă la dispoziție de SPP.
Ar trebui să-și dea demisia?
Nu cred. Din informațiile mele, ministrul a stat pe banchetă, în spate
Ar trebui să renunțăm la măsurile de relaxare, inclusiv deschiderea școlii?
În 14 septembrie, școala trebuie să înceapă. Dacă crește numărul de persoane infectate sau crește neașteptat numărul la ATI, s-ar putea apela un timp scurt la metode care au mai fost folosite – învățământ online sau săptămân altfel, dar sper să nu fie cazul.
Ce părere aveți de faptul că părinții au la dispoziție doar 4 zile ca să se organizeze?
Din păcate, evoluția bolii nu e previzibilă. Noi am sperat să avem sub 100 de cazuri pe zi, dar lucrurile au luat o altă turnură și neconfruntăm cu peste 1000 de cazuri zilnic. Asta este evoluția epidemiei, trebuie să fim realiști, pregătiți.
surse: hotnews.ro, g4media.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News