Connect with us
Advertisement

Eveniment

LIVE VIDEO: Miniștrii USR PLUS și-au anunțat demisiile din Guvernul Cîțu. Ce urmează

Publicat

Miniștrii USR PLUS și-au anunțat demisia din Guvernul Cîțu, luni seara, în condițiile în care formațiunea politică a depus moțiune de cenzură.

UPDATE: Dan Barna a declarat că miniștrii USR PLUS își vor depune mandatele marți dimineața.

„Mâine dimineață demisiile vor fi pe masa premierului. Nu este o noapte a negocierilor”, a declarat Dan Barna, comentând că „așa nu se mai poate”.

Barna a spus că decizia a fost luată împreună cu colegii săi, susținută de Biroul Național, în condițiile în care nu se poate merge mai departe cu un premier care „risipește resursele națiunii pentru interesul politic propriu”.

Potrivit lui Barna, reprezentanţii USR PLUS au fost deranjaţi de faptul că în cadrul Birourilor permanente reunite ale celor două Camere a fost pusă la îndoială validitatea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură.

„Nu s-a întâmplat niciodată în 30 de ani – şi mă îndoiesc că s-a întâmplat în vreo ţară pretins democratică din lume – ca oamenilor care au semnat o moţiune de cenzură să li se spună, fiind priviţi în ochi: ”Nu este semnătura dumneavoastră. Avem îndoieli serioase că semnătura pe care o aveţi vă reprezintă”. Este un abuz grotesc care aruncă România în beciurile pseudo-democraţiei. Ceea ce s-a întâmplat astăzi ne arată că oricâte hachiţe şi oricâte invenţii sunt necesare pentru a fi îngropată moţiunea de cenzură depusă, trebuie să folosim şi planul B, pentru că moţiunea era planul A”, a spus Barna.

Liderul USR PLUS a menţionat că, în contextul demisiei miniştrilor, Guvernul va trebui să vină în Parlament pentru o nouă învestitură. El a reiterat că USR PLUS îşi doreşte să facă parte din coaliţie, cu condiţia înlocuirii premierului Florin Cîţu.

Barna a arătat că în cursul zilei de vineri miniştrii USR PLUS au făcut demersuri în urma cărora: toate contractele de achiziţii de la Ministerul Sănătăţii au fost transparentizate; vaccinarea anti-HPV gratuită a fost extinsă pentru tinere până la vârsta de 18 ani; toate documentele necesare Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă au fost trimise la Bruxelles; au fost finalizate două licitaţii pentru loturi de pe autostrăzile A1 şi A3; a fost deblocată plata pentru cea de-a treia tranşă de plăţi pentru granturile destinate IMM-urilor; a fost finalizat proiectul de lege privind Codul comunicaţiilor.

„De atunci, noi şi colegii mei miniştri am rămas pe poziţii, având încredere în democraţie, dar văzând ceea ce s-a întâmplat astăzi în Birourile permanente reunite am decis că nu mai putem merge mai departe cu un premier care guvernează fără un minim respect pentru protocolul de colaborare a coaliţiei, pentru adevăr, pentru ceea ce înseamnă interesele reale ale românilor. Este legitimă lupta internă politică într-un partid. Dar atunci când ea este folosită pentru a risipi resursele naţiunii şi a aloca zeci de miliarde pe promisiuni către primari în interes electoral propriu (…), nu putem să mergem mai departe”, a precizat Barna.

Știrea inițială

Coaliția de guvernare a ajuns pe ultima sută de metri după ce Florin Cîțu l-a demis săptămâna trecută pe ministrul justiției, Stelian Ion, iar partenerii din USR PLUS au depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului, alături de AUR.

Prin aceste demisii, USR PLUS încearcă să-i convingă pe liberali să convoace o nouă ședință a conducerii parlamentului care să voteze calendarul moțiunii de cenzură, potrivit g4media.ro.

În ședința de luni nu s-a putut adopta acest calendar din lipsă de cvorum, după ce PSD a părăsit sala în care se ținea ședința birourilor permanente ale celor două camere.

Demisia în bloc a miniștrilor USR PLUS nu înseamnă automat căderea guvernului Cîțu, care poate funcționa mai departe și fără prezența partenerului de coaliție în guvern.

Premierul Cîțu urmează doar să numească miniștri interimari iar activitatea cabinetului poate continua. Guvernul Cîțu cade doar prin moțiune de cenzură votată în Parlament sau dacă prim ministrul decide să demisioneze.

USR PLUS se afla în Guvern cu șase mandate: Dan Barna – vicepremier, Claudiu Iulius Gavril Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ioana Mihăilă – ministrul Sănătății, Cristian Ghinea – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ciprian Sergiu Teleman – ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

surse: g4media.ro, hotnews.ro. mediafax.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement