Connect with us
Advertisement

Eveniment

Lotul inculpaţilor din Dosarul utilajelor furate, trimis în judecată. Şeful SRI Alba, Ioan Tarnu, suspendat din funcţie, printre cei cercetaţi

Publicat

Şeful SRI Alba, în prezent suspendat din funcţie, Ioan Tarnu, dar şi cei 31 de inculpaţi din Dosarul utilajelor agricole furate au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara. Reamintim că gruparea infracţională era specializată în furturi de utilaje agricole din Uniunea Europeană, iar valoarea prejudiciului produs de aceştia se ridică la suma de 4.500.000 de euro. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Alba Iulia, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 16 iunie. Marţi, instanţa a dispus menţinerea arestării preventive pentru o parte dintre inculpaţi.

Vă prezentăm comunicatul DIICOT:

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au dispus trimiterea în judecată  a 32 de inculpaţi, din care 18 în stare de arest preventiv, urmare a destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de  furturi de utilaje agricole din state ale Uniunii Europene.

În fapt, se reţine că liderii grupării, inculpaţii Vecchiolla Antonio, cetăţean italian, şi Liptak Florin Radu au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, în scopul săvârşirii de furturi de utilaje din Franţa, Italia, Olanda şi Grecia.

O parte din membrii grupării aveau rolul de a identifica utilajele agricole, modalitatea de păstrare şi depozitare folosită de proprietari,  căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, existenţa unor sisteme de alarmă sau de urmărire GPRS.

După executarea acestor operaţiuni, inculpaţii sustrăgeau utilajele şi întocmeau în fals facturile şi documentele de transport, necesare introducerii în România.

Liderii grupului contactau firmele de trasport şi identificau potenţialii cumpărători.

Utilajele erau  valorificate de către inculpaţi la preţuri mult sub valoarea reală, după contrafacerea seriilor de identificare.

După arestarea a 7 inculpaţi, activitatea infracţională a grupării a continuat în aceeaşi manieră, fiind condusă de către inculpaţii Dărămuş Andrei-Vasile şi Irimia Cornel-Daniel.

Valoarea  prejudiciului produs este de aproximativ 4.500.000 Euro.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de către inculpaţii Schiau Liviu, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Tarnu Ioan, locotenent-colonel, şeful Direcţiei  Judeţene de Informaţii Alba.

În sarcina inculpaţilor Tarnu Ioan şi Schiau Liviu se reţine că, în virtutea funcţiilor deţinute, au acordat sprijin inculpatului Stanciu Mircea şi l-au informat cu privire la momentul efectuării unor activităţi procedurale şi procesuale în cauză, activitatea lor fiind de natură să îngreuneze cercetările ce se efectuau în dosarul penal instrumentat de către procurorii D.I.I.C.O.T.

Cauza a fost trimisă spre competentă soluţionare Curţii de Apel Alba Iulia.”

Reamintim că şeful SRI, Ioan Tarnu şi subcomisarul BCCO Alba, Liviu Schiau sunt acuzaţi de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului, după ce ar fi intervenit pentru ca omul de afaceri Mircea Stanciu să scape de ancheta penală împotriva sa.
Potrivit site-ului Lumea Justiţiei, şeful SRI Alba a „fost livrat la pachet cu denunţătorul pe care îl adusese la BCCO pentru a demasca o filieră infracţională”.

În acelaşi site se arată că, în data de 9 mai, în timpul judecării recursului DIICOT împotriva deciziei Curţii de Apel Alba Iulia de a nu emite mandate de arestare pe numele lui Ioan Tarnu şi comisarului Liviu Schiau, „cei doi au recunoscut că erau prieteni cu Mircea Stanciu, dar au susţinut că, tocmai în baza prieteniei cu Stanciu, l-au determinat pe acesta să ia legătura cu şeful BCCO Alba, comisarul Traian Berbeceanu, căruia i-au dat acte şi mărturii care l-au ajutat să prindă reţeaua de infractori. Mai mult, şeful SRI Alba, Ioan Tarnu, a avut patru întrevederi cu Berbeceanu, în care au discutat despre ajutorul pe care Stanciu putea să îl dea anchetatorilor. În februarie, însă, după luni de zile de anchetă în Dosarul utilajelor furate, comisarul Traian Berbeceanu a început să scrie rapoarte în care îl acuza pe şeful SRI Alba, Ioan Tarnu, că îl favorizează pe Mircea Stanciu. După expunerea argumentelor sale, procurorul de şedinţă a exclamat: Există indicii că cei doi inculpaţi au mai comis şi alte infracţiuni, dar deocamdată nu putem decât să bănuim, pentru că Poliţia şi SRI nu au desecretizat încă actele rezultate din activitatea celor doi!„.

Tot Lumea Justiţiei mai precizează că, potrivit declaraţiilor din sala de judecată, „Şeful SRI Alba, Ioan Tarnu, a explicat în faţa instanţei că, din tot grupul infracţional, nu îl cunoştea decât pe inculpatul Mircea Stanciu, căruia însă nu i-a dat nicio informaţie, nici dosarul în care acesta era cercetat pentru furt de utilaje şi că nici nu a luat legătura cu procurorul de caz. Mai mult, Tarnu a susţinut că singura interacţiune pe care a avut-o cu Stanciu în dosar a constat în faptul că l-a convins pe acesta, în baza amiciţiei de ani de zile pe care o aveau, să se ducă la şeful BCCO Alba, comisarul Traian Berbeceanu şi să îi predea toate înscrisurile şi toate mărturiile necesare pentru a-l ajuta pe acesta să găsească întreaga grupare infracţională: <Am discutat cu Berbeceanu de 4 ori, toate discuţiile având ca obiectiv determinarea lui Stanciu Mircea de a-şi recunoaşte fapta>. Mai mult, Tarnu a explicat că inculpatul Stanciu a ştiut numai de o singură întâlnire dintre el şi Berbeceanu, pentru că Stanciu trebuia să se vadă cu Berbeceanu, să-i dea acte şi să dea declaraţii. <Eu nu l-am întrebat pe Traian Berbeceanu de cauză, ci numai de predarea lui Stanciu Mircea. Eu am discutat cu doamna procuror şef de la DIICOT şi cu domnul Berbeceanu în ianuarie şi dânsa a ajuns la concluzia că nu au nevoie de ajutorul nostru informativ, de asta am trimis toate rapoartele mele pe cale ierarhică>. După discuţiile dintre Berbeceanu-Tarnu şi Stanciu, şeful BCCO a început să facă rapoarte în care să îl incrimineze pe şeful SRI Alba”.

La rândul său, comisarul BCCO, Liviu Schiau a declarat în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că: Eu l-am îndemnat pe Stanciu să vină cu mine la Poliţie, el a zis că a vorbit deja cu Traian Berbeceanu şi că a predat utilajele şi actele. Declaraţiile complete din timpul recursului judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pot fi citite, accesând link-ul de mai sus.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement