Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Marile schimbări din 2018: Revoluția fiscală, tarife noi la roaming și bani mai puțini la bugetele locale

Publicat

bani

Începutul anului 2018 ne aduce schimbări majore, iar una este și revoluția fiscală fiscală. Angajatorii nu vor mai plăti contribuțiile sociale, acestea trecând în seama angajaților. Rămân astfel doar două contribuții sociale: CASS și CAS și salariul brut trebuie să fie mai mare cu 22%. Salariul minim brut pe economie crește astfel de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, iar impozitul pe venit scade la 10% de la 16%. Toate aceste modificări nu ar trebui să modifice salariile nete dacă patronii aleg să păstreze costurile cu salariații la același nivel.

Tot din prima zi a anului 2018, cuantumul brut al salariilor de bază, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul lunar brut, de care beneficiază funcționarii publici se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017. În situația în care salariile majorate cu 25% depășesc nivelul prevăzut de lege, se acordă salariile prevăzute de lege, se arată în raportul privind bugetul pe 2018, scrie cotidianul.ro.

Salariile funcționarilor publici din cadrul aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale şi din serviciile publice din subordinea acestora, se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Cei afectați vor fi salariații din industria IT, care nu au impozit pe venit, și parte dintre bugetarii cu funcții pentru că legea salarizării unitare nu permite creşteri peste brutul prevăzut în grila unică pentru anul 2022. Unele instituţii au prevăzute diferenţe mici între salariile din 2017 şi 2022, care nu mai permit creşterea de 25% de la 1 ianuarie. De exemplu, un director general adjunct, gradul I, care în 2017 câștiga 10.000 de lei brut, pierde în urma comasării contribuţiilor aproape 1.000 de lei din salariul net.

Costul angajatorului va fi începând cu 1 ianuarie 2018 cu până la 10 lei mai mic, în funcție de venit, pentru contractul obișnuit de muncă (timp normal de 8 ore pe zi), în care salariul net se păstrează la același nivel. În cazul companiilor IT, dacă acum costul total al firmei este de 147% raportat la net, începând cu 1 ianuarie 2018, costul va fi de 157% raportat la același net. Pentru o Persoană Fizică Autorizată care determină impozitul în baza normelor de venit, acum, datorează contribuții sociale și impozit 32% raportat la norma de venit, iar începând cu 1 ianuarie, costul va crește la 40% raportat la aceeași normă de venit. Mai mult, creșterea costului cu taxele pentru PFA este de 26% față de costul din 2017, considerând pentru pensii venitul minim asigurat. Referitor la persoanele care au venituri din drepturi de autor, în 2017, încă se rețin la sursă contribuții și impozit de 21,5% raportat la net. Din 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale și impozitul reținute la sursă pentru același beneficiu net vor crește la 33,5%. Acest lucru înseamnă că în cazul celor care obțin venituri din drepturi de autor, impactul va fi semnificativ: vor fi nevoiti ori să renegocieze o creștere a valorii contractului de 12% raportat la beneficiul net actual, ori vor suferi pierderi de 10% la suma netă încasată. Aceste calcule au fost realizate de către Romanian Software, furnizor de soluții software în domeniul resurselor umane.

Situația PFA-urilor și a drepturilor de autor

În ceea ce privește PFA-urile cu normă de venit, este de așteptat ca ”Revoluția Fiscală” să impacteze preponderent tot industria IT, pentru că mare parte dintre companiiledin domeniu colaborează cu persoane fizice autorizate. Pentru a exemplifica impactul modificărilor, ne referim la situația unei persoane fizice autorizate, care determină impozitul în baza normelor de venit. Pentru anul 2017, norma de venit anuală în București pentru acest domeniu de activitate a fost de 28.000 lei. În acest caz, PFA datorează contribuții sociale și impozit 32% raportat la norma de venit. Începând cu 1 ianuarie 2018, costul va crește la 40% raportat la aceeași normă de venit. Modificările care duc la acest rezultat sunt următoarele: reducerea cotei impozitului de la 16% la 10%, creșterea cotelor contribuțiilor sociale de la 10,5% la 25% la pensii și de la 5,5% la 10% la sănătate, modificarea bazei de calcul al contribuției la pensii, aceasta fiind începând cu ianuarie 2018 venitul asigurat, care nu poate fi mai mic decât salariul minim (anterior era norma de venit). Creșterea costului cu taxele pentru PFA este de 26% față de costul din 2017, considerând pentru pensii venitul minim asigurat. Referitor la persoanele care au venituri din drepturi de autor, în 2017, încă se rețin la sursă contribuții și impozit (am considerat în acest caz opțiunea pentru reținerea impozitului final) de 21,5% raportat la net. Din 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale și impozitul reținute la sursă pentru același beneficiu net vor crește la 33,5%. Acest lucru înseamnă că în cazul celor care obțin venituri din drepturi de autor, impactul va fi semnificativ și vor fi nevoiți ori să renegocieze o creștere a valorii contractului de 12% raportat la beneficiul net actual, ori vor suferi pierderi de 10% la suma netă încasată.

Ce se schimbă pentru mediul de afaceri
Pentru mediul de afaceri două modificări sunt extrem de importante: introducerea split TVA și plata impozitului pe cifra de afaceri pentru toate companiile care au cifră de afaceri anuală de până la 1 milion de euro. Companiile și persoanele plătitoare de TVA, indiferent dacă vor avea sau nu obligația de a implementa sistemul de plată defalcată, vor fi atrase în sistem de la 1 ianuarie 2018, atâta timp cât vor intra în relații cu furnizori care trebuie să aplice mecanismul conform legii, a explicat Raluca Bâldea, director Deloitte România, citată de ZF. În urma modificărilor din Parlament, split TVA a devenit opțional pentru marea majoritate a firmelor și obligatoriu doar pentru două categorii – cu restanțe de TVA și în insolvență. Dar, adaugă reprezentantul Deloitte România, în practică, sistemul nu va avea impact doar pentru categoriile pentru care este obligatoriu. Obligația pentru toate persoanele înregistrate în scop de TVA de a plăti taxa defalcat către furnizorii aflați în sistem va aduce cel puțin un cost administrativ.

Vor fi necesare verificări în registrului plătitorilor, precum și urmărirea plăților, a mai spus Raluca Bâldea. În cazul plății eronate se va aplica o penalitate de 0,06% pe zi atât la client, cât și la furnizor, din suma plătită eronat dacă nu este corectată în 7 zile lucrătoare. Cealaltă schimbare se referă la reîncadrarea microîntreprinderilor în sensul că plafonul maxim de considerare a unei microîntreprinderi sare de la 500.000 de euro la 1 milion de euro cifră de afaceri pe an. Impozitul este 1% din cifra de afaceri. Senatul a decis că firmele cu un capital social subscris de cel puțin 45.000 lei și cel puțin 2 angajați vor putea opta pentru impozitul pe profit, de 16%, în locul impozitului pe cifra de afaceri, de 1%. În prezent, 96% dintre firmele autohtone cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro îndeplinesc criteriile stabilite.

Scad tarifele pentru roaming
De la 1 ianuarie 2018 vom avea parte de o scădere a tarifelor pentru roaming și de o creștere a volumului de date. Astfel, volumul de consum rezonabil va crește cu aproximativ 22% faţă de cel aplicat în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017. Apoi, depășirea acestui volum poate duce, dacă furnizorii practică asta, la o suprataxare, chiar și în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. În prezent, suprataxa este de maximum 7,7 euro pe GB sau 0,77 eurocenţi pe MB. De la 1 ianuarie 2018, aceasta va scădea la maximum șapte euro per GB sau 0,6 eurocenţi per MB, fără TVA. Totodată, de la 3 ianuarie 2018, scade cu 16% suprataxa pentru apelurile primite, de la 1,08 la 0,91 eurocenţi/minut. ANCOM a anunțat la începutul lunii decembrie că tariful la interconectare va scădea, dar nu mai devreme de martie 2018. Autoritatea va redacta un proiect de decizie prin care va propune reducerea tarifelor de interconectare la rețelele de telefonie mobilă cu 12,5%. Asta înseamnă că de la 0,96 eurocenți pe minut tariful scade la 0,84 eurocenți/minut.

Bani mai puțini pentru bugetele locale
Plenul reunit al Parlamentului a respins recent amendamentul adoptat de comisiile de buget care prevedea creşterea de la 71,5% la 100% a cotelor defalcate din impozitul pe venit care se transferă către bugetele locale, pentru a compensa diminuarea cotei din impozitul pe venit de la 16% la 10%. Astfel, trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat de la 1 ianuarie va genera creșterea taxelor și impozitelor locale în multe localități, cu afectarea semnificativă a mediului de afaceri și a IMM-urilor.

Aceasta aruncă în aer bugetele administrațiilor locale din județul Alba și afectează drastic investițiile pe termen mediu și lung.

De exemplu, Consiliul Județean Alba va pierde anul viitor aproape 20 de milioane de lei, sumă care va dispărea de la capitolul investiții. La Alba Iulia, ”paguba” este și mai mare: 27 de milioane de lei va pierde bugetul local. Primarii altor orașe din județ, consideră că așa-zisa ”revoluție fiscală” va fi ”un dezastru” pentru bugetele localităților pe care le conduc.

Scade Pilonul II de pensii
Contribuția obligatorie la Pilonul II de pensii private scade de la 5,1% la 3,75%. Raportul dintre brutul din 2017 și cel de la 1 ianuarie 2018 este de 1:1,185. O menținere a contribuției la Pilonul II de pensii de 5,1% în 2018 ar fi însemnat o sumă mai mare vărsată în acest cont odată cu creșterea salariului brut ca urmare a trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat. Guvernul a redus astfel contribuția nu la 4,3% cât ar fi ponderea pentru menținerea sumei vărsate la Pilonul II ci la 3,75%. Rezultă că toți cei care cotizează la acest pilon vor avea pensii mai mici. Sistemul de pensii private Pilon II este o importantă pârghie de siguranță pentru viitorii pensionari și, în același timp, un factor de stabilitate în economia românească. Suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câștigul total din investiții este de peste 7 miliarde de lei. Peste un milion de participanți au mai mult de 10.000 de lei în cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei. Potrivit unor studii independente realizate de către instituții precum OECD și Better Finance, Pilonul II din România se situează în topul celor mai performanțe fonduri de pensii private din statele europene.

 

sursa: cotidianul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax