Connect with us
Publicitate

AIUD

UPDATE: Mărturie revoltătoare din Secția ATI a Spitalului COVID din Aiud: Relatarea fiicei unei paciente care și-a pierdut viața

Publicat

O femeie din Alba Iulia, a cărei mamă, pacient COVID, a murit pe secția ATI a Spitalului Municipal Aiud, face o mărturie cutremurătoare și scoate la suprafață situația din această unitate medicală – suport COVID. 

Femeia a mărturisit, pentru alba24.ro, problemele cu care s-a confruntat de la internarea mamei ei pe secția ATI a spitalului din Aiud și până la deces. 

Aceasta acuză lipsa de comunicare a medicilor, personalul insuficient, apelarea la ”pile și relații” pentru a afla o schemă de tratament, schimbări rapide în starea de sănătate a mamei, informații contradictorii, un medic ATI care și-ar fi cerut scuze pentru că situația a scăpat de sub control sau chiar managerul unității care i-ar fi indicat un articol din Legea Agriculturii.

Mai mult, aceasta a pus la dispoziția reporterilor Alba24.ro și o serie de documente justificative. 

UPDATE 18.40: Managerul Spitalului Municipal Aiud, Bogdan Popa, a contactat reporterul alba24.ro, pentru a oferi un punct de vedere cu privire la afirmațiile făcute de fiica pacientei decedate. Punctul de vedere al acestuia poate fi citit la sfârșitul prezentului articol. 

Fiica pacientei decedate lucrează în sistemul privat de sănătate în Timișoara și a relatat telefonic reporterului alba24.ro cum s-au petrecut evenimentele.

Testată pozitiv

Femeia în vârstă de 60 de ani din Alba Iulia nu avea boli cunoscute. La capitolul ”comorbidități” a fost specificat obezitate, în condițiile în care aceasta avea 70 de kilograme și 1,50 m înălțime.

De câteva zile, avea simptome specifice COVID-19, așa că a fost programată la test, de către medicul de familie, în 26 februarie, alături de soț.

Testarea s-a făcut la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, în 1 martie, iar rezultatul a venit seara: confirmată pozitiv.

Deși de la DSP Alba, confirmarea prin telefon a venit doar pentru soț; femeia a trebuit să sune la DSP Alba pentru a afla dacă este sau nu pozitivă.

Apar primele probleme

Medicul de familie a spus că nu pot elibera rețete pentru bolnavii de COVID; după multe insistențe i s-a eliberat o rețetă pentru Azitrox.

În data de 3 martie, starea de sănătate a femeii a început să se înrăutățească: avea probleme de saturație, așa că au sunat la 112. O salvare a venit și a transportat-o la UPU Alba Iulia; acolo s-a constatat că avea saturație de 77%.

Evaluare, analize și CT la UPU Alba

Femeia a fost evaluată: i s-au făcut analize de sânge și un computer tomograf, iar diagnosticul a fost COVID formă medie spre severă și s-a luat decizia de a fi transferată la Aiud, a specificat fiica pacientei.

Transfer la Aiud

Femeia a fost transferată la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, în 3 martie (miercuri seara). După investigații medicale, medicul de gardă a stabilit că starea pacientei era medie spre gravă și că trebuie transferată pe secția ATI a Spitalului Municipal Aiud, care este spital suport COVID.

Biletul de externare din Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud

Însă transferul a fost făcut abia joi seara, 4 martie, la secția ATI, deoarece nu mai erau locuri libere, a mai susținut aceasta.

Primele apelări la ”pile” pentru a afla starea de sănătate a mamei

De la momentul în care femeia a fost internată pe secția ATI, a început calvarul aflării de informații. Femeia susține că a trebuit să apeleze la clasicele ”pile și relații” pentru a putea afla informații relevante.

Într-un final, vineri, 5 martie a aflat că starea de sănătate este medie spre gravă și că femeia trebuie conectată la oxigen.

”Facem tot posibilul”, i-ar fi spus medicii de pe ATI.

Sâmbătă, 6 martie, starea femeii era stabilă. Duminică dimineață, cu masca de oxigen pe față, pacienta ar fi reușit să vorbească cu fiica ei la telefon.

Starea de sănătate se înrăutățește

Fiica a mai povestit că mama ei se simțea mai bine, însă că de fiecare dată când medicii și asistentele discutau despre starea ei, se întorceau cu spatele. Și că medicii nu i-ar fi prezentat femeii adevărul despre starea de sănătate.

Duminică (7 martie), la prânz, starea de sănătate a femeii s-a agravat.

Cum pot obține aparținătorii detalii despre starea de sănătate a pacienților: prin apeluri repetate și cu puțin noroc

Pentru a obține informații despre pacienți, aparținătorii au două metode: ori fac rost de numărul personal al medicului ATI, ori încearcă prin centrală, potrivit sursei citate.

Mai exact, aparținătorii trebuie să sune la numărul de fix, din centrală se face legătura pe ATI, iar, dacă cineva de pe secție ridică receptorul, aceștia au noroc, dacă nu, procedura trebuie repetată, iar asta se poate întâmpla și de 7-8 ori până să răspundă cineva, mai susține fiica pacientei.

Sursa de oxigen trebuia schimbată

Duminică, medicul de gardă ar fi informat-o pe femeie, după ce starea mamei ei s-a înrăutățit, că este necesară schimbarea modalității de administrare a oxigenului. Exista varianta de cort de oxigen sau metoda CPAP.

Cortul de oxigen înseamnă un cilindru care se pune pe capul pacientului, dar acceptarea acestuia este un procedeu foarte complicat pentru pacient, iar acesta trebuie sedat ușor.

Femeia a răspuns la masca CPAP, o mască cu un debit foarte mare de oxigen.

Schemă de tratament schimbată: corticoterapie

Luni, 8 martie, medicul de gardă a anunțat-o pe aparținătoare că trebuie să schimbe tratamentul în corticoterapie și că acesta ar putea efecte negative, precum hemoragie digestivă.

Mai mult de atât, medicul i-ar fi spus femeii că, dacă are cum, să apeleze la cunoștințe pentru a afla o altă schemă de tratament, a mărturisit aceasta pentru alba24.ro.

Apel la un medic ATI de la Timișoara pentru a afla schema de tratament folosită la Spitalul ”Victor Babeș”

În disperare de cauză, fiica pacientei susține că a apelat la cunoștințe. A sunat un medic ATI de la ”Victor Babeș”, pe care l-a pus în legătură cu un medic ATI de la spitalul din Aiud, a mai relatat aceasta pentru alba24.ro.

Schema tratament

În acest fel, medicul de la ATI ar fi aflat schema de tratament de la ”Victor Babeș”, pe care a început să o administreze femeii.

Marți și miercuri, după administrarea tratamentului, starea pacientei era staționară, stabilă, potrivit mărturiei femeii.

Starea pacientei se înrăutățește: Medicul ATI își cere iertare pe WhatsApp. Lucrurile ar fi scăpat de sub control

Joi, 11 martie, starea pacientei s-a agravat, după cum spune femeia că a fost anunțată de către medicii de pe ATI. Mai mult, susține că, pe timpul gărzii de joi spre vineri dimineața, oxigenul de pe masca CPAP a fost redus.

Vineri, 12 martie, medicul de pe ATI ar fi contactat-o prin video call WhatsApp, i-a arătat-o pe mama ei și și-ar fi cerut scuze că lucrurile au scăpat de sub control în noaptea de joi spre vineri, a mai susținut fiica pacientei.

Femeia susține că medicul de gardă de vineri i-ar fi spus că a preluat-o pe mama sa în stare gravă, după garda din noaptea de joi spre vineri.

Familia se urcă în mașină și vine din Timișoara spre Alba Iulia, starea femeii din ce în ce mai gravă, medicul de pe ATI își cere iar scuze

În jurul orei 15.00, femeia pornește alături de soț, din Timișoara spre Alba Iulia. În timp ce era pe drum, medicul de pe ATI o sună pe aceasta, îi spune că mama era semiconștientă, că saturația îi scade la 77%.

Analize medicale din 6 martie

Femeia a reușit să discute în jur de 10 minute cu mama sa, dar aceasta nu putea purta o conversație, ci doar să rostească câteva cuvinte, fiind foarte slăbită, nici ochii nu i-ar fi putut ține deschiși.

În doar două ore, pacienta este intubată și sedată. Informații contradictorii

În jurul orei 17.00-18.00, fiica pacientei află ca aceasta a fost intubată și sedată.

Sâmbătă, 13 martie, starea acesteia era gravă, i s-a transmis că are insuficiență renală, datele fiind comunicate în jurul dimineții.

analize medicale ale pacientei

analize medicale ale pacientei

În jurul orei 13.00, femeia a aflat contrariul, starea mamei era de fapt stabilă, saturația era de 98-99% și nu avea afectate organele.

Duminică, 14 martie, femeia a fot anunțată că, deși starea era stabilă, acesta avea șanse mici de supraviețuire, a mai specificat aparținătoarea pacientei.

Pe toată perioada spitalizării pe secția ATI a Spitalului Municipal Aiud nu i s-ar fi făcut CT sau radiografie

Femeia susține că medicii de pe ATI nu știau care este starea plămânilor pacientei, că nu au putut să-i facă un CT sau o radiografie pulmonară, din cauza faptului că nu ar exista o sursă de oxigen mobilă care să permită transportul pacientului din salon până la computerul tomograf.

Analize medicale

Decesul

Luni, 15 martie, fiica pacientei a fost anunțată că starea mamei era stabilă, tensiunea era în parametri normali.

Marți, 16 martie, fiica a fost anunțată că mama ei a murit la ora 6.20.

A fost anunțată că duminică (14 martie), fusese testată pentru COVID, iar rezultatul a fost negativ și că poate fi înmormântată creștinește.

Acces pe Secția ATI a spitalului din Aiud, doar cu o mască de protecție pe față. Încep bâlbele administrative

Familia a mers la Aiud pentru a ridica trupul neînsuflețit al femeii de 60 de ani. Au intrat în spital, pe secția ATI, în zona în care sunt tratați pacienții COVID, doar cu o mască de protecție pe față.

Fără a fi echipați corespunzător, fără a primi măcar o mască din partea spitalului, cu masca personală, mai susține femeia.

Asistentele i-au eliberat certificatul constatator, dar care avea trecute datele greșit. Mai exact, localitatea de origine era trecută ”comuna Aiud”, în loc de Alba Iulia, a mai precizat femeia.

Au mers la morga spitalului la fel, fără nici un echipament de protecție, și-au identificat mama și au fost nevoiți să meargă la primărie pentru certificatul de deces.

La Primăria Aiud, funcționarii au constatat că certificatul era completat greșit de asistentele de pe ATI. Aceștia au mers iar la spital, echipați doar cu o mască, pentru un certificat nou, apoi din nou la primărie.

Familia nu a putut să facă o înmormântarea creștinească

Motivul pentru care familia nu a putut să își înmormânteze mama după rit creștin, deși avea un test negativ pentru COVID, ar fi fost acela că nu avea două teste negative în 48 de ore, mai spune aceasta, și automat nu au avut acordul DSP Alba.

Așa că au înmormântat-o după regulile COVID.

Femeia a cerut autopsia, managerul spitalului din Aiud i-ar fi indicat un articol din Legea Agriculturii

Fiica femeii decedate a cerut efectuarea unei autopsii, dar acest lucru nu a fost posibil. Când a întrebat care este motivul, managerul spitalului i-ar fi indicat acesteia un articol din Legea Agriculturii, susține femeia și că ar fi apelat la serviciul medical legal din Alba Iulia pentru a obține informațiile pe care să i le transmită acesteia.

Semnalul de alarmă pe care fiica pacientei vrea să îl tragă

Aceasta susține că pe secția ATI a spitalului din Aiud ar fi un deficit de personal și că medicii se descurcă cum pot și cu ce pot.

Mai mult, susține că transparența în ceea ce privește informațiile care se oferă aparținătorilor este aproape inexistentă.

A mai declarat reporterului alba24.ro că, în timp ce mama ei era internată pe ATI, i s-a recomandat să obțină prin forțe proprii, adică prin ”pile”, transferul într-un spital dintr-un oraș mai mare, deoarece la spitalul din Aiud în starea în care se afla, șansele de supraviețuire ar fi fost mici.

Reporterii alba24.ro l-au contactat pe managerul spitalului, Bogdan Popa, pentru a obține un punct de vedere, dar acesta a specificat că se află într-o ședință on line de Consiliu Local.

Poziția managerului spitalului, Bogdan Popa

Legat de certificatul constatator, care ar fi fost redactat cu greșeli de asistentele de pe secția ATI, Bogdan Popa a declarat că pe terapie intensivă presiunea este foarte mare și pot apărea greșeli, însă va verifica acest aspect.

În ceea ce privește modul de comunicare al aparținătorilor cu reprezentații spitalului, există un număr de telefon afișat pe site-ul spitalului, număr către garda ATI COVID, număr prin care se pot da informații directe, sau prin centrala spitalului, însă se poate întâmpla ca cineva să nu răspundă că având 20 de paturi ATI COVID este un nivel foarte mare de lucru.

Medicul de pe ATI după cum este scris în articol a comnicat în mai multe rânduri cu fiica femeii și că medicul vede pacienții ca oameni și că acesta înțelege uman dimensiunea problemei, a mai precizat Bogdan Popa.

Starea schimbătoare a pacientului

Bogdan Popa a menționat că una dintre caracteristicile pacienților care au COVID este degradarea rapidă a stării de sănătate. Mai exact uneori, degradarea rapidă a sănătății pacientului nu înseamnă o zi, ci chiar se poate întâmpla în 15, 20 de minute.

20 de paturi ATI, 2 medici, 1 de gardă pe timp de noapte

La spitalul din Aiud există cinci linii de gardă: 1 pe interne COVID, 1 chirurgie COVID, 1 pediatrie COVID, 1 CPU – pacienții din Aiud, zona non COVID, Terapia intensivă.

Pe ATI, momentan sunt 2 medici dimineața, iar pe gardă rămâne un medic pe noapte. Este normalitatea multor spitale, deoarece numărul de medici este limitat. Am făcut demersuri aproape zilnic la DSU și coordonatori regionali și la București ca să aducem încă cel puțin 4 medici ATI, a spus Bogdan Popa.

În acest sens, în viitorul apropiat, trei medici vor fi detașați de la Blaj, Câmpeni și Cugir.

Articol din Legea Agriculturii legat de autopsie

Discuția cu fiica a fost în noaptea de duminică spre luni, iar luni dimineața fiica a sunat iar. Bogdan Popa i-a explicat că acest lucru poate fi aprobat doar de Medicina Legală.

În cadrul legal actual nu se poate solicita autopsia, decât în cadrul unui caz medico legal și că daca fiica pacientei avea suspiciuni legate de felul în care a fost tratată, să facă o plangere la poliție, care automat ar fi obligat medicina legală de la Alba să facă o autopsie pentru a verifica cauza morții.

Bogdan Popa susține că nu i-a indicat femeii un articol din Legea Agriculturii, deoarece se consultă cu consultatul juridic pentru a preciza numărul unei legi și că doar i-a explicat situația după ce a discutat cu cei de la Medicina Legală.

Computer tomograf

Managerul spitalului a precizat că fiecărui pacient de pe secția COVID căruia i se poate face investigație prin CT, i se face acest lucru și că există butelii de oxigen mobile.

A mai declarat că va verifica daca pacienta a fost investigată în acest fel și va reveni cu un răspuns.

De asemenea a mai precizat că pentru pacienții conectați la un sistem de oxigen este nevoie de un aparat CT mobil, aparat pe care unitatea medicală momentan nu îl are în dotare.

La un pacient care este conectat la un sistem CPAP fluxul de oxigen poate ajunge și la 40-50 de litri pe minut și evident că asta nu se poate face cu o butelie de oxigen sau cu nicio altă formă de oxigeno terapie.

Pacienții de acest gen trebuie investigați la pat și dacă starea pacientului se îmbunătățește acesta poate fi investigat radiologic la un CT.

Este de precizat că investigațiile în altă parte decât unde este sursa de oxigen pentru acești pacienți care uneori au oxigen și pe nas și pe gură, la foarte multe spitale nu sunt posibile, iar pentru a muta pacientul respectiv este aproape imposibil să găsești un dispozitiv de transport care să asigure fluxul necesar de oxigen a mai specificat Bogdan Popa.

În acest sens managerul unității medicale a precizat că a lansat o achiziție publică pentru achiziționarea unui aparat de radiografie mobil care să permită investigații radiologice la patul pacientului. Cel pe care îl are spitalul este uzat.

Ce spitale din țară mai au 20 de paturi pe ATI pentru pacienții COVID

Bogdan Popa a precizat că Spitalul Municipal din Aiud funcționează ca spital COVID de o lună și jumătate, iar pe secția ATI sunt 20 de paturi.

Pe lângă Aiud sunt spitale cu tradiție care au 20 de paturi, unități medicale care pot fi vizualizate în tabelul de mai jos.

Lista completă poate fi vizualizată AICI

Toate aceste spitale, în mare parte județene, cum puteți vedea au o TRADIȚIE, o experiență de zeci de ani de terapie intensivă. O terapie intensivă se contruiește în general în timp, ani de zile.

În anumite situații speciale cum ar fi actuala pandemie, valul trei, lucrurile se misca rapid iar noi am încercat să facem tot ce ține de noi pentru a răspunde nevoii pacienților,  a declarat Bogdan Popa, managerul Spitalului Municipal Aiud, pentru alba24.ro.

”Este un efort credeți-mă, nu o spun ca să apar un punct de vedere, dar din respect pentru doctorul Țuhuașu și pentru oamenii care lucrează acolo susțin un efort gigantic.

Eu înțeleg răbufnirea unei fiice care își pierde mama, noi chiar încercăm să facem tot posibilul să nu pierdem pe nimeni, să nu moară nimeni.

Trebuie puse lucrurile în context și trebuie văzut că Spitalul din Aiud de o lună de zile încearcă să se adapteze la o situație dificilă obiectiv și repet în țară suntem al șaptelea spital ca număr de paturi ATI COVID.

Treaba asta făcută peste noapte nu este simplu de dus la îndeplinire și prespune eforturi de a aduce personal, de dota și de a face alte lucruri, noi încercăm să ne facem partea și țineți cont că suntem singurul spital care are paturi de ATI din județul Alba”, a mai precizat Bogdan Popa.

De asemenea acesta a mai declarat că din punctul său de vedere, ”chestiunea cu Legea Agriculturii ori s-a înțeles greșit, nu văd nici un fel de sens, efectiv, chiar nu văd, mai ales că nu am citat legi, nu o fac în mod normal, am încercat că eu și colegii mei am încercat să avem un dialog calm, constructiv cu doamna, chiar în momentul în care știam că mama decedase și repet eu cred că trebuie ținut cont de lucrurile care s-au făcut și care se fac”, a mai declarat managerul Spitalului Municipal din Aiud pentru alba24.ro.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Ioan Paul

  joi, 18.03.2021 at 21:01

  „A patra putere în stat” ar face bine sa ne comunice care este procentul de decedați la cei care ajung la spitalul din Aiud?
  Mulțumim

 2. Bla

  vineri, 19.03.2021 at 08:21

  70 de kg la 1,50m e obezitate grad 1. Cred că un jurnalist ar trebui sa se intereseze puțin înainte să publice informații aruncate doar ca sa se mai șocheze un prostălău.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Președintele Academiei Regale Belgiene, Yves Namur, a vizitat Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm

Publicat

Epilog emoționant al Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș: Președintele Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia, academicianul Yves Namur, a vizitat Casa Memorială „Lucian Blaga” de la Lancrăm și le-a vorbit tinerilor din Sebeș despre pasiunea pentru „poetul luminii”.

Întâlnirea a fost înnobilată de prezența exegeților blagieni, doamna prof. univ. dr. Rodica Pop și poetul Horia Bădescu.

Cu această ocazie, academicianul belgian Yves Namur și-a lansat volumul de poeme, îngrijit de editura Școala Ardeleană, „Tristețea smochinului”.

Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, și Centrul Cultural „Lucian Blaga” au oferit distincții de excelență înalților oaspeți, în semn de mulțumire și de recunoștință pentru promovarea operei belgiene în Europa.

Organizatorii evenimentului au fost: Primăria Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș cu sprijinul Editurii Școala Ardeleană Cluj-Napoca.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul de Teatru „Povești” de la Alba Iulia. PROGRAMUL de vineri: Artiști de renume, concert și spectacole

Publicat

Vineri este o nouă zi a Festivalului de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia, cu un program variat de evenimente: spectacole de teatru pentru copii și adolescenți, prezentare de carte, concert și spectacole de teatru pentru cei mari.

Festivalul de Teatru este la a XV-a ediție și în ”catalogul” festivalurilor de teatru organizate în România, cel de la Alba Iulia reprezintă o raritate.

Pentru că în cadrul acestuia publicul va putea participa atât la spectacole pentru copii, dar și la spectacole pentru adulți, cu actori renumiți.

Teatrul de la Alba Iulia este singurul teatru de păpuși din România care a reușit să organizeze un festival hibrid, atât pentru oameni mari cât și pentru copii.

Vezi: 15 – 21 mai: Festivalul de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia. Spectacole faine, pentru oameni mari și pentru cei mici. PROGRAMUL

Program Festivalul Internațional de Teatru „POVEŞTI”- vineri, 20 mai

10:00 Micii vrăjitori, regia Vera Stoykova

Teatrul de Păpuși de Stat Varna, Bulgaria

Spectacol de teatru pentru copii non-verbal / 3+

Casa de Cultură a Studenților / 45 min.

11:00 Iepurele Alb, regia Ana Crăciun Lambru

Teatrul de Artă București

Spectacol de teatru pentru copii / 4+

Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel / 50 min

12.00 Cafeaua cu tâlc

Conferinţă de presă

Art Cafe

17:00 Fără frică, regia Alexandrina Halic

Teatrul Ion Creangă București

Spectacol de teatru pentru copii / 3+

Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia / 40 min

18:00 Alexandrina Halic – Actrița poveste, de Ion Moldovan

Lansare de carte

Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia / 30 min.

18:00 – 20:00 Expoziții permanente de costume și artă plastică realizate de UNATC I.L. Caragiale București

Curator și coordonator: prof.univ.dr. Ștefania Cenean

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor

Foaier Casa de Cultură a Studenților

19:00 Freak Show vol.2, regia Florin Piersic jr.

One-man show / 16+

Casa de Cultură a Studenților / 2h

21.30 EMAA

Concert

Framm’s

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VINERI: Sirenele de alarmare a populației vor suna în mai multe zone din municipiul Alba Iulia

Publicat

Reprezentanții administrației locale din Alba Iulia atenționează cetățenii că vineri, 20 mai, vor avea loc lucrări de mentenanță și verificare a funcționării sistemului de alarmare publică.

Probele se vor efectua în zona centru, Partoș, Oarda de Jos și zona industrială a municipiului.

„Un astfel de exercițiu are drept scop antrenarea autorităților administrației publice locale, pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare, precum și verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică.

Recomandăm cetățenilor să își păstreze calmul și să înștiințeze membri familiei despre aceste exerciții”, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mai bine de jumătate din pensiile românilor au fost recalculate. Ce spune Ministrul Muncii despre creșterea pensiilor mici

Publicat

p

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a afirmat joi că au fost evaluate peste 2,6 milioane de dosare de pensii, din 4,8 milioane de dosare, la un eveniment de specialitate.

Întrebat dacă ar putea creşte pensiile mai mici, el a răspuns că această discuţie este neconstituţională.

„Această discuţie cu creşterea pensiilor mai mici este o discuţie neconstituţională şi am spus-o de mai multe ori. Noi vorbim de contributivitate şi vorbim de o valoare a punctului de pensie. Se majorează valoarea punctului de pensie, noi acceptăm această discuţie cu majorarea pensiilor în procent, dar pensia se majorează prin valoarea punctului de pensie.

Putem face în schimb altceva pentru pensiile mici – ceea ce am făcut în primul pachet social, de la 1.600 până la 2.200 (de lei – n. r.) şi ceea ce facem acum cu acest voucher de 50 de euro o dată la două luni, dar să creştem discreţionar numai pensiile mici nu se poate”, a menţionat Marius Budăi, la o conferinţă organizată de Blocul Naţional Sindical (BNS), împreună cu reţeaua Faire Mobilitaet, confederaţia sindicală DGB şi Friedrich Ebert Stiftung.

Totodată, el a precizat că voucherele vor fi acordate începând cu 1 iunie, anul acesta.

„Este o activitate care este în dinamică şi în continuitate şi se va desfăşura până la sfârşitul anului, 31 decembrie. Dacă va fi o singură persoană în România care nu va primi cardul acasă în luna iunie şi îl va primi pe 1 sau pe 2 iulie nu înseamnă ca banii aferenţi lunii iunie vor fi pierduţi”, a adăugat ministrul.

Poşta Română va distribui voucherele sociale pe suport electronic. 3 milioane de persoane vor beneficia de aceste vouchere

Poșta Română a semnat miercuri, 18 mai, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), convenția pentru distribuirea voucherelor sociale pe suport electronic pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile. Documentul semnat de către ministrul de resort, Marcel Ioan Boloș și Directorul General al operatorului național de servicii poștale, Valentin Ștefan, reglementează modul în care cardurile vor fi distribuite către populație.

Distribuirea către destinatari a cardurilor va fi făcută la domiciliile beneficiarilor, într-un termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea acestora din partea emitenților autorizați, întreaga perioadă de valabilitate a convenției fiind de 18 luni de la semnarea documentului.

“Prin semnarea acestei convenții, Poșta Română subliniază, încă o dată, rolul strategic pe care îl are între instituțiile statului român, realizând legăturile dintre acestea și cetățeni. Mă bucură faptul că rămânem la același nivel de încredere pentru Executivul României, prin desfășurarea acestui program extraordinar de important pentru segmentul populației care are atâta nevoie de sprijin în această perioadă grea, marcată de criza economică”, a declarat Valentin Ștefan, Directorul General al Poștei Române.

Aproximativ trei milioane de persoane din categorii vulnerabile urmează să primească cardurile emise pentru programul temporar “Sprijin pentru România”, care are alocat un buget de 3,1 miliarde lei, prin bugetul MIPE și din fonduri europene nerambursabile.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax