Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Măsuri luate de Ministerul Mediului după neregulile găsite la Holzindustrie Schweighofer Sebeș. Precizări primite de senatorul Alexandru Pereș


Publicat

holtzindustrieDupă neregulile constatate de Ministerul Mediului în activitatea companiei Holzindustrie Schweighofer, care au dus la sesizarea Parchetului general, senatorul Alexandru Pereş a cerut precizări ministrului de resort privind măsuri luate pentru a nu mai fi semnalate astfel de cazuri de ilegalităţi referitoare la recepţia, înregistrarea şi transportul de lemn.

În răspunsul primit de senatorul Alexandru Pereş, ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, confirmă că, în urma unor sesizări în presă, în luna mai a anului trecut, au fost făcute controale la punctele de lucru Sebeş şi Rădăuţi ale Holzindustrie Schweighofer SRL, că au fost descoperite nereguli privind respectarea prevederilor legale referitoare la transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase şi că au fost sesizate autorităţile judiciare pentru cercetări.

Citește și ”Rade”, anual, 5000 de hectare de pădure: Reportaj în curtea celei mai mari afaceri cu lemn din România- Holzindustrie Schweighofer Sebeş

De asemenea, precizează că ministerul a dispus un complex de măsuri care să ducă la diminuarea tăierilor ilegale de arbori, a transportului de materiale lemnoase fără provenienţă legală, precum şi a altor nereguli constatate cu ocazia controalelor efectuate periodic la operatori economici.

Exemplifică prin implementarea sistemului de verificare şi urmărire în timp real a transporturilor de material lemnos – “Radarul Pădurilor”, reglementat din iunie 2014, prin care cetăţenii pot semnala la 112 cazurile suspecte, noi aplicaţii ale Sistemului de Urnărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), constituit în 2008, prin care administratorii silvici certifică locul de recoltare a lemnului şi se centralizează şi analizează datele privind activitatea operatorilor economici, dar şi modificări la Legea 46/3008 – Codul Silvic. În acest din urmă caz, se menţionează limitarea achiziţiei de materiale lemnoase, dacă operatorul economic un prelucrează capacităţi proprii de cel puţin 40% din masa lemnoasă achiziţionată, iar operatorul economic un poate cumpăra sau procesa mai mult de 30% dintrun sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani în baza actelor de punere în valoare, autorizate la exploatare.

Alte măsuri se referă la încurajarea micilor proprietari de păduri de a aasigura paza acestora prin ocoale silvice de stat sau private.

De asemenea, ministerul aminteşte demersurile de completare a Legii 171/2010 privind stabilirea şi constatarea contravenţiilor silvice, fiind propuse, printre altele, amenzi mult mai mari pentru fapte ce încalcă normele legate de silvicultură.

Mai sunt menţionate sistemul “due dilligence” (DDS) cu privire la operatorii care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn şi înfiinţarea Gărzilor forestiere.

Întrebarea senatorului Alexandru Pereş a fost transmisă în 2 noiembrie, iar răspunsul a fost primit în 22 decembrie 2015.

Vezi integral: Răspuns Ministerul MediuluiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Vineri: Ultima zi în care persoanele juridice se mai pot înscrie în programele ”Rabla Clasic” şi ”Rabla Plus”

Publicat

Vineri este ultima zi în care persoanele juridice se pot înscrie în programele ”Rabla Clasic” şi ”Rabla Plus”, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Programul “Rabla” – ediţia 2020 a demarat pe data de 17 martie, cu un buget de 405 milioane de lei, cel mai mare de la implementarea programului. Autorităţile estimează că vor exista 60.000 de beneficiari, cel mai ridicat număr din ultimii 15 ani.

Totodată, Programul “Rabla Plus” a început pe 25 martie 2020, iar doritorii au posibilitatea să-şi cumpere o maşină 100% electrică sau electrică hibrid plug-in. Pentru prima dată în istoria sa, programul eco permite populaţiei inclusiv achiziţia de motociclete full electric.

De la înfiinţarea Programului “Rabla”, cel puţin 600.000 de autovehicule au fost scoase din uz şi circa 550.000 de autovehicule noi au fost achiziţionate, arată statistica Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT GRAV pe DN 74 Alba Iulia – Ampoița. Biciclist rănit după ce a fost lovit de o mașină

Publicat

Un bărbat care circula pe bicicletă a fost rănit într-un accident rutier petrecut vineri dimineața pe DN74 Alba Iulia – Zlatna, sectorul Șard-Ampoița.

Din primele date, bărbatul ar fi rănit grav.

În accident a fost implicat biciclistul și un autoturism.

Revenim cu amănunte.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Modificările de scenarii în școli din ALBA prin hotărâre CJSU. Care sunt unitățile de învățământ vizate și cum vor funcționa

Publicat

De astăzi, sunt unele schimbări în ceea ce privește scenariile de activitate în școli, decise prin hotărâre de Comitet Județean pentru Situații de Urgență. Unele unități de învățământ trec în scenariul roșu, iar altele în cel galben sau verde.

Prin Hotărârea CJSU nr. 51/29 octombrie, de vineri, 30 octombrie, rămân în scenariul roșu (școală online) unitățile de învățământ din Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Câmpeni, Ocna Mureș, Ciugud și Cricău.

Mai trece în scenariul roșu și Școala Gimnazială Ciuguzel (comuna Lopadea Nouă).

Potrivit aceluiași document, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din localitatea Unirea, pentru elevii de gimnaziu, vor fi cursuri exclusiv online, ca urmare a înregistrării unui caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus SARS-COV-2 a unui cadru didactic, începând cu data de 30 octombrie, pentru o perioadă de 14 zile, de la data confirmării ultimului caz.

Școala Gimnazială Lopadea Nouă și Școala Primară Beța trec din scenariul de funcționare 3 – roșu, în scenariul de funcționare 2 – galben.

Grădinița cu Program Prelungit Noșlac și Grădinița cu Program Prelungit Găbud trec din scenariul de funcționare 2 – galben, în scenariul 1 – verde.

Școala Pianu de Sus, Școala Pianu de Jos și Școala Strungari trec din scenariul de funcționare 2 – galben, în scenariul 1 – verde.

De luni, 2 noiembrie, Școala Gimnazială Hopârta trece din scenariul de funcționare 3 – roșu, în scenariul 1 – verde.

Reamintim că și la Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” din Sâncel vor fi cursuri online, doar astăzi și apoi în continuare pentru elevi de gimnaziu, după ce sediul unității de învățământ a fost afectat de un incendiu.

Vezi Cursuri online la Școala Sâncel, al cărei sediu a fost afectat de incendiu. O parte dintre elevi vor merge la alte școli

În actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Doar câteva dintre universitățile din România apar în noul clasament Times Higher Education. Niciuna în domeniul Drept

Publicat

examen

Doar câteva dintre universitățile românești apar în noul clasament al instituțiilor de învățământ superior din lume, după domenii de studiu. Niciuna dintre acestea nu este menționată la domeniul Drept.

Datele au fost făcute publice miercuri, de Times Higher Education, unul dintre principalii furnizori globali de asemenea evaluări, potrivit edupedu.ro.

Marile universități românești sunt prezente la sute de poziții depărtare de liderii fiecărui domeniu.

Clasamentul românesc e dominat de Universitatea Babeș-Bolyai, cu cele mai multe apariții și singura dintre instituțiile românești care apare în domeniile Educație și Psihologie.

În domeniul Drept nu figurează nicio universitate românească.

Menționări ale universităților românești în clasament:

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj este inclusă în ranking în 9 domenii academice diferite: poziţia 401-500 la Psihologie, în domeniul educație, la Arte și Științe umaniste, Inginerie şi Tehnologie, 801-1000 în domeniul Ştiinţe fizice, poziţia 601-800 la nivel internaţional în domeniul Ştiinţele vieţii, Informatică, Ştiinţe economice şi Busines, 601 + Ştiinţe sociale

Universitatea din București apare de șase ori: poziţia 501 plus la Arte și științe umaniste, 601 plus la Arte și științe economice, poziția 801 plus la Informatică, poziția 601-800 la Științele vieții, 1001 plus la Științe fizice, 601 plus la Științe sociale

Universitatea A.I. Cuza apare de patru ori: poziţia 501 plus la Arte și științe umaniste, 601 plus la Arte și științe economice, 1001 plus la Științe fizice, 601 plus la Științe sociale

Universitatea Tehnică din Cluj Napoca apare de trei ori: poziția 601-800 la Informatică, poziția 801-1000 la Inginerie și Tehnologia Informației, 1001 plus la Științe fizice

ASE București – 2 apariții: poziția 601 plus la Afaceri și Științe economice, 401-500 la Științe sociale

Dunărea de Jos Galați – două apariții: 1001 plus la Inginerie și Tehnologia Informației, 1001 plus la Științe fizice

Universitatea Politehnică Timișoara: poziția 801 – 1000 la Inginerie și Tehnologia Informației

Universitatea Politehnică București: poziția 1001 plus la Inginerie și Tehnologia Informației

Universitatea Transilvania Brașov: poziția 1001 plus la Inginerie și Tehnologia Informației

Universitatea de Vest Timișoara: 1001 plus la Științe fizice

surse: timeshighereducation.com, edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate