Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Măsuri luate de Ministerul Mediului după neregulile găsite la Holzindustrie Schweighofer Sebeș. Precizări primite de senatorul Alexandru Pereș

Publicat

holtzindustrie După neregulile constatate de Ministerul Mediului în activitatea companiei Holzindustrie Schweighofer, care au dus la sesizarea Parchetului general, senatorul Alexandru Pereş a cerut precizări ministrului de resort privind măsuri luate pentru a nu mai fi semnalate astfel de cazuri de ilegalităţi referitoare la recepţia, înregistrarea şi transportul de lemn.

În răspunsul primit de senatorul Alexandru Pereş, ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, confirmă că, în urma unor sesizări în presă, în luna mai a anului trecut, au fost făcute controale la punctele de lucru Sebeş şi Rădăuţi ale Holzindustrie Schweighofer SRL, că au fost descoperite nereguli privind respectarea prevederilor legale referitoare la transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase şi că au fost sesizate autorităţile judiciare pentru cercetări.

Citește și ”Rade”, anual, 5000 de hectare de pădure: Reportaj în curtea celei mai mari afaceri cu lemn din România- Holzindustrie Schweighofer Sebeş

De asemenea, precizează că ministerul a dispus un complex de măsuri care să ducă la diminuarea tăierilor ilegale de arbori, a transportului de materiale lemnoase fără provenienţă legală, precum şi a altor nereguli constatate cu ocazia controalelor efectuate periodic la operatori economici.

Exemplifică prin implementarea sistemului de verificare şi urmărire în timp real a transporturilor de material lemnos – “Radarul Pădurilor”, reglementat din iunie 2014, prin care cetăţenii pot semnala la 112 cazurile suspecte, noi aplicaţii ale Sistemului de Urnărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), constituit în 2008, prin care administratorii silvici certifică locul de recoltare a lemnului şi se centralizează şi analizează datele privind activitatea operatorilor economici, dar şi modificări la Legea 46/3008 – Codul Silvic. În acest din urmă caz, se menţionează limitarea achiziţiei de materiale lemnoase, dacă operatorul economic un prelucrează capacităţi proprii de cel puţin 40% din masa lemnoasă achiziţionată, iar operatorul economic un poate cumpăra sau procesa mai mult de 30% dintrun sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani în baza actelor de punere în valoare, autorizate la exploatare.

Alte măsuri se referă la încurajarea micilor proprietari de păduri de a aasigura paza acestora prin ocoale silvice de stat sau private.

De asemenea, ministerul aminteşte demersurile de completare a Legii 171/2010 privind stabilirea şi constatarea contravenţiilor silvice, fiind propuse, printre altele, amenzi mult mai mari pentru fapte ce încalcă normele legate de silvicultură.

Mai sunt menţionate sistemul “due dilligence” (DDS) cu privire la operatorii care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn şi înfiinţarea Gărzilor forestiere.

Întrebarea senatorului Alexandru Pereş a fost transmisă în 2 noiembrie, iar răspunsul a fost primit în 22 decembrie 2015.

Vezi integral: Răspuns Ministerul Mediului

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax