Connect with us
Advertisement

Eveniment

9 mai 1945: încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa și capitularea Germaniei Naziste. Mesajul Premierului Ciucă

Publicat

La 9 mai este marcată Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial. În 2022, se împlinesc 77 de ani de la încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istoria lumii.

Cu acest prilej, luni, 9 mai, cu începere de la ora 12.00, la Cimitirul Eroilor din Alba, va avea loc o ceremonie militară, urmată de depuneri de coroane de flori, iar evenimentul se va încheia cu defilarea Gărzii de Onoare.

Programul evenimentului va fi următorul:

11.40 – 11.55 Primirea invitaților
11.55 – 12.00 Ocuparea locului în dispozitiv
12.00 – 12.05 Intonarea Imnului Național al României
12.05 – 12.15 Oficierea serviciului religios
12.15 – 12.25 Alocuțiune cu privire la semnificația Zilei Independenței de Stat a României, Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Zilei Europei
12.25 – 12.40 Depunere de coroane, jerbe și buchete de flori
12.40 – 12.45 Constituirea dispozitivului pentru defilare
12.45 – 12.50 Defilarea Gărzii de Onoare.

La eveniment participă reprezentanți de la Instituția Prefectului din județul Alba, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română, unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia, Direcția Județeană de Informații Alba, Oficiul Județean de Telecomunicații Speciale Alba, Cercul Militar Alba Iulia, Asociația Națională Cultul Eroilor” Regina Maria” – filiala Alba Iulia, Asociația Națională a Veteranilor de Război” Ferdinand I” – filiala Alba Iulia, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – filiala Alba Gemina, Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații, Asociația Revoluționarilor” Decembrie 89” Alba Iulia, Centrul de Cultură” Augustin Bena” Alba Iulia, Consiliul Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Alba, servicii și instituții publice din județul Alba, partide politice.

9 Mai – Ziua Victoriei : Mesajul premierului Nicolae Ciucă

Mesajul lui Nicolae-Ionel Ciucă, premierul României, cu prilejul marcării zilei de 9 mai 1945 – încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa și capitularea Germaniei Naziste:

Europa a fost zguduită de război pe scară largă în mijlocul secolului trecut în ceea ce avea să devină cel de-al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă, o dictatură având la bază ideologia de extremă dreaptă a lui Hitler, a vrut să cucerească lumea.

La 7 mai 1945, trupele germane au capitulat necondiționat în Vest, iar la 9 mai 1945, în Est. Dorința de cucerire și dominație prin forța armelor s-a sfârșit tragic, dar a deschis calea revenirii la pace, la Europa unită, la democrație.

Au fost 6 ani de profundă suferință pentru întreaga omenire. Pentru Europa, cel de-al Doilea Război Mondial a însemnat distrugere, a însemnat tragedie umană și, de asemenea, eroismul rezistenței vitejești a statelor supuse invaziei, cuceririlor, dominației străine. Pactul Ribentropp-Molotov dintre Germania nazistă și Rusia sovietică, care a pregătit declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, este cea mai perfidă expresie a politicii de Mare Putere, o formulă de împărțire a lumii, teritoriilor și de batjocorire a sorții oamenilor, de nesocotire a voinței popoarelor, a dreptului lor la viață și istorie, la suveranitate, independență și integritate teritorială, a dreptului lor la pace.

Vezi și: 9 MAI – triplă semnificaţie: Ziua Europei, a Independenţei României și sfârșitul celui de-al doilea război mondial

Credeam că cel de-al Doilea Război Mondial va fi ultima oară când vom avea parte de războiul total, distructiv, pe scară largă în Europa, când tehnica militară și bombele au pus la pământ orașe, sate, oameni, vieți și destine. Din păcate nu a fost așa: astăzi Rusia a declanșat un război de cucerire pe scară largă împotriva Ucrainei, război prin care pune sub semnul întrebării securitatea în Europa, dreptul internațional, lumea bazată pe reguli.

Rusia și-a încălcat, astfel, toate angajamentele pe care le-a luat după al Doilea Război Mondial, promovând excepționalismul și suveranitatea limitată în Europa, nesocotirea Chartei ONU și a tuturor angajamentelor luate după sfârșitul Războiului Rece.

Este motivul pentru care România, poporul român și cetățenii noștri celebrează astăzi victoria Rațiunii, Adevărului și a Dreptății asupra militarismului, autoritarismului și dictaturii în Europa.

În 1945 a fost vorba despre nazism, cea mai oribilă formă de degradare umană, care a pus sub semnul întrebării dreptul la viață și la existență egală pe baza rasei și etniei. Holocaustul e pe deplin legat de cel de-al Doilea Război Mondial și va rămâne o rană adâncă în istoria omenirii, pe care nu mai trebuie ca nimeni, niciodată să o uite.

Lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial trebuie să ne facă să nu tolerăm războiul total și nejustificat, aruncatul cu cuvintele și etichetele legate de nazism sau folosirea unei asemenea imagini a propagandei pentru a justifica un război de cucerire împotriva unui stat independent, așa cum procedează astăzi Rusia în Ucraina.

Sărbătoarea încheierii războiului și înfrângerii Germaniei Naziste trebuie să fie un moment de mobilizare dar și de speranță pentru înfrângerea viitoare a aventurismului militarist rus, condamnat cvasi-unanim la nivel mondial prin votul a 144 de state din întreaga lume, în cadrul Adunării Generale a ONU.

Astăzi, în plin secol XXI, nu mai e loc de sfere de influență și suveranități limitate, de state care aplică politica bunului plac al vreunui lider vremelnic.

Suntem o comunitate internațională unită, de state suverane, care a trăit în pace aproape 80 de ani tocmai pentru că a respectat regulile și ne-am respectat unii pe alții.

Cel de-al Doilea Război Mondial, al cărui final în Europa îl celebrăm astăzi trebuie să ne reamintească tuturor care e soarta tiranilor și a celor ce visează să ocupe teritoriile vecinilor și să domine lumea. Sperăm ca rațiunea și pacea să revină pe continentul european cât mai curând.

Nicolae-Ionel Ciuca

Prim-ministru al Romaniei

9 MAI – Ziua Victoriei – Documentar

La 9 mai este marcată Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial.

În 2022, se împlinesc 77 de ani de la încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istoria lumii.

La 7 mai 1945, ora 02.41, la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Expediţionare Aliate din Franţa aflat în oraşul Reims, şeful armatei germane, generalul-colonel Alfred Jodl şi amiralul Hans-Georg von Friedeburg au semnat capitularea necondiţionată a Germaniei. Înaltul comandament al armatei germane se obliga să dea ordin imediat de încetare a oricăror lupte, potrivit lucrării „Al Doilea Război Mondial” (Henri Michel, Editura Corint, 2006).

A doua zi, la ora 15.00, preşedintele american Harry S. Truman, premierul britanic Winston Churchill şi generalul francez Charles De Gaulle au anunţat oficial victoria. Locuitorii oraşelor din Marea Britanie, Franţa şi SUA (preşedintele Truman amintea că victoria nu este totală, americanii continuând războiul împotriva japonezilor), au ieşit în număr mare pe străzi sărbătorind această victorie, care a pus capăt unui război devastator ce a cuprins întreaga lume şi a făcut milioane de victime, dintre care jumătate au fost civili, potrivit https://www.history.com/.

Actul l-a nemulţumit pe liderul sovietic Iosif V. Stalin care dorise o capitulare în capitala Germaniei învinse şi ocupate de Armata Roşie. De aceea, la 9 mai 1945 la ora 00.16, la Berlin, un oraş în ruine, feldmareşalul Keitel, şeful Statului Major al Wehrmachtului, semna capitularea germană (a doua capitulare) la sediul Statului Major al armatei sovietice, această dată fiind proclamată Ziua Victoriei. Acesta este motivul pentru care aliaţii occidentali au sărbătorit Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar Uniunea Sovietică a sărbătorit Ziua Victoriei împotriva fascismului pe 9 mai.

Şi la Bucureşti a fost organizată o paradă militară la data de 10 mai 1945. Amintim că la 23 august 1944, ora 22.30, prin Proclamaţia către ţară difuzată de posturile de radio, regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947) anunţa „ieşirea noastră din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite”. Începând din aceeaşi seară, Armata română a trecut la lupta antifascistă. Primul obiectiv a fost eliberarea teritoriului naţional, care s-a încheiat la 25 octombrie 1944.

La 12 mai 1945, după 260 de zile de luptă, Armata română îşi încheia participarea, alături de Naţiunile Unite la obţinerea victoriei finale. Cu un efectiv militar de aproape 540.000 de combatanţi, Armata română a parcurs peste 1.000 kilometri, a traversat 17 masive muntoase şi a forţat 12 cursuri mari apă, eliberând 831 de localităţi, dintre care 53 de oraşe (Ungaria, Cehoslovacia şi Austria).

Pierderile Armatei române s-au ridicat la circa 169.000 de morţi, răniţi şi dispăruţi, notează lucrarea „Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, 2003).

În urma semnării actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste s-a încheiat, în Europa, cel mai mare conflict din istorie, în care şi-au pierdut viaţa peste 60 de milioane de oameni, militari şi civili.

Pentru prima dată, pierderile civile sunt mai mari decât cele militare. Urmările războiului, inclusiv schimbările geopolitice, culturale şi economice, au fost fără precedent.

Cel de-al Doilea Război Mondial a luat sfârşit odată cu capitularea Japoniei, în urma bombardamentelor nucleare asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki (6 şi 9 august), armistiţiul fiind semnat la 2 septembrie 1945, pe puntea cuirasatului Missouri.

Ziua Victoriei este marcată în ţările din Europa de Est, între care şi România, în statele care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii. În schimb, Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele regiuni din Germania, Ziua Victoriei în Europa sau V-E Day este sărbătorită în data de 8 mai.

Prima mare paradă militară organizată la Moscova a avut loc la 9 mai 1965, când s-au împlinit 20 de ani de victoria Aliaţilor împotriva Germaniei naziste. Cu acest prilej, Ziua Victoriei a devenit sărbătoare naţională în URSS. O altă paradă militară a avut loc în 1985 şi 1990, după care au început să fie organizate anual, notează https://www.officeholidays.com.

În 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, parada militară de la Moscova care ar fi marcat 75 de ani de la victoria împotriva nazismului, cea mai mare organizată cu acest prilej, a fost amânată pentru o altă dată din acest an, conform https://www.themoscowtimes.com

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement