Actualitate
Ministerul Educaţiei: Modificări propuse pentru susţinerea examenului de Bacalaureat, de anul viitor
În urma rezultatelor foarte slabe la Bacalaureat, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a comunicat că intenţionează să solicite organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului privind modificarea legislaţiei referitoare la desfăşurarea examenului de maturitate, astfel încât schimbările să intre în vigoare chiar din această toamnă. Este vorba despre susţinerea examenului în mod diferenţiat, în funcţie de profil şi filieră.
Rezultatele finale la examenul de Bacalaureat din sesiunea de vară sunt aşteptate vineri, 13 iulie, când vor fi afişate pe edu.ro.
În Alba, au fost înscrişi în total 3.533 de elevi, din care s-au prezentat la probe doar 3.326. Din primele rezultate, sunt 1.703 candidaţi respinşi (51,2%), respectiv 1.534 cu medii sub 5. Note peste 9 au luat doar 240 de elevi. Au promovat Bac-ul 1.620 de elevi, adică 48,71%. Au fost 404 elevi cu medii între 6 şi 6,99, respectiv 24, 94% din totalul candidaţilor, 528 elevi cu medii între 7 şi 7,99, adică 32,59%, 447 candidaţi cu medii între 8 şi 8.99 (27,59%) şi 240 de candidaţi cu medii mari, peste 9 (14,81%).
În urma publicării rezultatelor, au fost depuse peste 1.000 de contestaţii. Majoritatea au fost formulate pentru probele de Limba şi literatura română, Matematică şi Biologie.
Ce ar urma să fie schimbat în organizarea examenului de Bacalaureat?
Ministerul Educaţiei are în vedere organizarea mai multor simulări înaintea Bac-ului, din 2013. „La liceele teoretice, promovabilitatea a fost de peste 70-80%, în timp ce la liceele industriale, de 20-24%. De asemenea, la repartizarea computerizată, în liceele tehnologice nu ajung cei mai buni elevi„, a precizat Ecaterina Andronescu. Sunt vizate şi intensificarea inspecţiilor şcolare, mai ales la materiile pentru bacalaureat.
Proba scrisă ar urma să se dea diferenţiat, în funcţie de profil şi filieră. Ar rămâne doar Limba şi literatura română, ca materie comună pentru toate specializările.
Pentru profilul real, obligatorie rămâne proba scrisă de Matematică şi încă una cumulată din materiile studiate intensiv – biologie, chimie, fizică – cel mai probabil, test grilă.
Pentru profilul uman, pe lângă proba de Limba şi literatura română sunt cele de limbă străină şi un examen cumulat din ştiinţe socio-umane, istorie şi geografie.
Pentru profilul tehnologic şi filiera vocaţională, se susţine probă scrisă la o materie conform specializării şi una transdisciplinară potrivit profilului.
Bacalaureatul după acest model se susţine în prezent în mai multe ţări UE şi, potrivit Legii educaţiei ar urma să intre în vigoare din 2016. Acum reprezentanţii MECTS vor să-l aplice mai repede.
O altă variantă ar fi examen diferenţiat în funcţie de planurile elevului: dacă doreşte să dea admitere la facultate, va avea un grad de dificultate mai ridicat, dacă nu, va susţine probe de nivel mediu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
tocilarVasilE
joi, 12.07.2012 at 17:58
Concret, cei de la tehnologic vor sustine probele la o materie de specialitate si la matematica ?