Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul interimar al Muncii, anunț despre Pilonul II de pensii: Măsura reducerii la 3,75 a cotei de contribuții a fost greșită

Publicat

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, anunță că s-a strecurat o greșeală la Pilonul II de pensii atunci când cota de contribuție a fost micșorată la 3,75 procente, iar această măsură afectează veniturile actualilor și viitorilor pensionari.

Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat, declară ministrul interimar al Muncii. Măsura reducerii la 3,75% a cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat a fost greşită, prin urmare afectează veniturile actualilor şi foştilor pensionari, precizează Raluca Turcan.

Raluca Turcan anunțat pe facebook că a avut o discuție importantă, miercuri (n.r. – 13 octombrie), cu reprezentanţii conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară, preşedintele Nicu Marcu şi cu vicepreşedintele Daniel Armeanu, despre întărirea Pilonului II de pensii în contextul obiectivelor asumate de Guvern în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

“Ca ministru al Muncii am modificat şi completat modelul-cadru al contractului individual de muncă, prin care angajatorii trebuie să informeze angajaţii cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat. Ca om politic şi ca ministru al Muncii, am insistat permanent că Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat.

Într-o ţară cu un sistem de pensii apăsat de raportul mare pensionari-angajaţi şi confruntat cu perspectiva declinului demografic, Pilonul II oferă posibilitatea unei pensii suplimentare pe lângă pensia sistemului public.

Măsura reducerii, de la 1 ianuarie 2018, a cotei de contribuţie la fondul de pensii administrate privat, de la 5,1% la 3,75% prin OUG nr. 82/2017, a fost greşită şi afectează veniturile actualilor şi viitorilor pensionari”, a precizat ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, în mediul online.

Totodată, Turcan a subliniat că Guvernul PNL a asumat prin programul de guvernare creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual, până la 4,75% în 2024.

De ce este important pilonul II de pensii

Despre pilonul II de pensii, Raluca Turcan a spus că vine în completarea pensiei de stat. Potrivit ministrului interimar al Muncii, orice român care are un job contribuie la acest pilon de pensii.

„Pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu şi vine în completarea pensiei de stat.

Orice angajat din România contribuie la acest pilon de pensii şi este extrem de important să se informeze şi să opteze în cunoştinţă de cauză pentru un fond privat care să îi administreze aceşti bani, economisiţi de-a lungul carierei, pentru a-şi suplimenta veniturile în momentul pensionării.

Prin urmare, am modificat modelul cadru al contractului individual de muncă şi am introdus o nouă obligaţie care îi revine angajatorului: să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat.

Cred că este important să punem accent mai mare pe această componentă de informare şi de conştientizare a angajaţilor că au această opţiune, astfel încât să poată să-şi decidă singuri viitorul, alegând conştient în loc să fie repartizaţi aleatoriu de către sistem”, declara Turcan în aprilie 2021.

„Ca ministru al Muncii am modificat şi completat modelul-cadru al contractului individual de muncă, prin care angajatorii trebuie să informeze angajaţii cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat.

Ca om politic şi ca ministru al Muncii, am insistat permanent că Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat. Într-o ţară cu un sistem de pensii apăsat de raportul mare pensionari-angajaţi şi confruntat cu perspectiva declinului demografic, Pilonul II oferă posibilitatea unei pensii suplimentare pe lângă pensia sistemului public.

Până în 2024 PNL vrea să majoreze contribuția la 4,75%

Aceasta a subliniat că Guvernul PNL a asumat prin programul de guvernare creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual, până la 4,75% în 2024 şi promovarea unor soluţii legislative pentru dezvoltarea sustenabilităţii sistemului de pensii private.

Potrivit ministrului Muncii, în cadrul reformei sistemului public de pensii, modificările cadrului de reglementare cuprinse în PNRR şi care au termen de implementare trimestrul 1 din 2022, vizează sustenabilitatea fiscală a Pilonului II, digitalizarea funcţionării sistemului de pensii private şi reglementarea viitoarelor ajustări ale regimului de investiţii care îi încurajează pe administratorii de pensii să îşi diversifice corespunzător portofoliile pentru un randament al investiţiilor ajustat la risc echitabil.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax