Actualitate
Ministrul Sănătăţii: Toţi furnizorii de servicii medicale sunt obligaţi să acorde asistenţă pacienţilor. DSP va sprijini monitorizarea activităţii
Toți furnizorii de servicii medicale care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate au obligația de a acorda servicii medicale și medicamente ”în aceste zile”, potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
“În această dimineață am primit unele sesizări de la pacienți cărora li s-a refuzat asistența medicală pentru motivul că nu funcționează sistemul informatic sau nu au prezentat cardul de sănătate.
Sunt neplăcut surprins de atitudinea unor furnizori și vreau să subliniez că toate spitalele, farmaciile și cabinetele medicilor de familie sunt obligate să utilizeze sistemul de implementare a cardului național de sănătate, dar și să furnizeze servicii medicale și medicamente, așa cum li s-a adus la cunoștință de la începutul acestui an.
Introducerea cardului de sănătate nu modifică dreptul asiguraților la servicii medicale”, a declarat luni ministrul Bănicioiu.
De asemenea, ministrul le-a solicitat reprezentanților direcțiilor de sănătate publică să sprijine, în teren, eforturile colegilor de la casele de asigurări de sănătate pentru monitorizarea furnizorilor de sănătate în implementarea cardului național de sănătate.
”Cardul național de sănătate, rețeta electronică și dosarul electronic reprezintă obiective importante pentru informatizarea sistemului de sănătate și fac parte din proiectul de control și disciplină financiară a sistemului de asigurări de sănătate. Practic, cardul național de sănătate va deveni buletinul de identitate medical al pacientului. Orice român va fi obligat să prezinte cardul de sănătate ori de câte ori apelează la servicii medicale”, subliniază sursa citată.
UPDATE: Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat luni, într-o conferință de presă, că vor fi aplicate sancțiuni care ar putea merge până la întreruperea contractului în cazul furnizorilor ce nu acordă servicii medicale asiguraților care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate.
„Ne gândim și la sancțiuni pentru furnizorii de servicii medicale care refuză pacienții. Avem sancțiuni sub formă de avertismente, penalizări în diverse procente, dar vom veni și cu sancțiuni mult mai drastice, cum ar fi întreruperea contractului. Nu se poate ca noi să oferim toate condițiile și să trimiți pacienții spunându-le că nu îți acord serviciul pentru că nu ai card. Am făcut controale, nu le fac publice, dar o să vină și acel moment, nu vreau să agit spiritele mai mult decât sunt. Urmează să se dea sancțiuni”, a precizat Ciurchea.
La rândul său, Radu Țibichi, director în cadrul CNAS, a arătat că în toate contractele încheiate cu furnizorii de servicii medicale sunt stipulate clauze foarte clare conform cărora respectarea actelor normative incidente sistemului de sănătate în vigoare este obligatorie.
El a adăugat că sancțiunile sunt graduale, începând cu avertisment, apoi cu aplicarea unei penalității de 5% din valoarea contractului cu Casa, care ulterior crește la 10%-15%.
Cea mai drastică sancțiune este rezilierea de către CNAS a contractului cu furnizorul de servicii medicale.
„Este adevărat că în acest zile mulți dintre furnizorii de servicii medicale care au fost probabil plecați din localitate nu s-au informat suficient. Chiar dacă noi am asigurat permanența și în zilele de 1 și 2 mai s-a lucrat la casele de asigurări și s-au eliberat cardurile de sănătate iar președinții caselor de asigurări județene au informat toți furnizorii despre prevederile acestui ordin, au fost înregistrate situații în care unii nu au știut de acest modificări. Acele situații au fost rezolvate și soluționate punctual”, a afirmat Țibichi.
sursa: agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News