Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Sănătăţii: Toţi furnizorii de servicii medicale sunt obligaţi să acorde asistenţă pacienţilor. DSP va sprijini monitorizarea activităţii


Publicat

medicToți furnizorii de servicii medicale care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate au obligația de a acorda servicii medicale și medicamente ”în aceste zile”, potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

“În această dimineață am primit unele sesizări de la pacienți cărora li s-a refuzat asistența medicală pentru motivul că nu funcționează sistemul informatic sau nu au prezentat cardul de sănătate.

Sunt neplăcut surprins de atitudinea unor furnizori și vreau să subliniez că toate spitalele, farmaciile și cabinetele medicilor de familie sunt obligate să utilizeze sistemul de implementare a cardului național de sănătate, dar și să furnizeze servicii medicale și medicamente, așa cum li s-a adus la cunoștință de la începutul acestui an.

Introducerea cardului de sănătate nu modifică dreptul asiguraților la servicii medicale”, a declarat luni ministrul Bănicioiu.

De asemenea, ministrul le-a solicitat reprezentanților direcțiilor de sănătate publică să sprijine, în teren, eforturile colegilor de la casele de asigurări de sănătate pentru monitorizarea furnizorilor de sănătate în implementarea cardului național de sănătate.

”Cardul național de sănătate, rețeta electronică și dosarul electronic reprezintă obiective importante pentru informatizarea sistemului de sănătate și fac parte din proiectul de control și disciplină financiară a sistemului de asigurări de sănătate. Practic, cardul național de sănătate va deveni buletinul de identitate medical al pacientului. Orice român va fi obligat să prezinte cardul de sănătate ori de câte ori apelează la servicii medicale”, subliniază sursa citată.

UPDATE: Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat luni, într-o conferință de presă, că vor fi aplicate sancțiuni care ar putea merge până la întreruperea contractului în cazul furnizorilor ce nu acordă servicii medicale asiguraților care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate.

„Ne gândim și la sancțiuni pentru furnizorii de servicii medicale care refuză pacienții. Avem sancțiuni sub formă de avertismente, penalizări în diverse procente, dar vom veni și cu sancțiuni mult mai drastice, cum ar fi întreruperea contractului. Nu se poate ca noi să oferim toate condițiile și să trimiți pacienții spunându-le că nu îți acord serviciul pentru că nu ai card. Am făcut controale, nu le fac publice, dar o să vină și acel moment, nu vreau să agit spiritele mai mult decât sunt. Urmează să se dea sancțiuni”, a precizat Ciurchea.

La rândul său, Radu Țibichi, director în cadrul CNAS, a arătat că în toate contractele încheiate cu furnizorii de servicii medicale sunt stipulate clauze foarte clare conform cărora respectarea actelor normative incidente sistemului de sănătate în vigoare este obligatorie.

El a adăugat că sancțiunile sunt graduale, începând cu avertisment, apoi cu aplicarea unei penalității de 5% din valoarea contractului cu Casa, care ulterior crește la 10%-15%.

Cea mai drastică sancțiune este rezilierea de către CNAS a contractului cu furnizorul de servicii medicale.

„Este adevărat că în acest zile mulți dintre furnizorii de servicii medicale care au fost probabil plecați din localitate nu s-au informat suficient. Chiar dacă noi am asigurat permanența și în zilele de 1 și 2 mai s-a lucrat la casele de asigurări și s-au eliberat cardurile de sănătate iar președinții caselor de asigurări județene au informat toți furnizorii despre prevederile acestui ordin, au fost înregistrate situații în care unii nu au știut de acest modificări. Acele situații au fost rezolvate și soluționate punctual”, a afirmat Țibichi.

sursa: agerpresȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Drum național din Munții Apuseni, grav afectat de o alunecare de teren, reparat de CNAIR. Investiție de peste un milion de lei

Publicat

O porțiune din drumul național DN 1R, ce face legătura între Albac și Horea, va fi reparată de CNAIR printr-o investiție de peste un milion de lei. Sectorul de drum aflat între satele Budăiești și Rusești a fost grav afectat de o alunecare de teren, care a rupt zidul de sprijin, iar odată cu acesta s-a surpat și o parte din carosabil, pe partea dinspre valea Albac. 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția de lucrări pentru stoparea efectelor calamităților – repararea drumului DN 1R, km 76+090. Valoarea totală estimată a contractului este de 1.067.025,83 de lei, fără TVA.

DN 1R este un drum național lung de 80 de kilometri, care face legătura între Huedin / DN 1 și Albac / DN 75, via Beliș. Amplasamentul drumului este situat pe un versant cu panta mare (17 – 31 grade), iar la baza versantului se află valea Albacului. Pentru realizarea drumului a fost necesară construirea unui zid de sprijin din zidărie de piatră care în momentul de față este puternic afectat (rupt).

„O dată cu ruperea zidului de sprijin s-a surpat și drumul pe jumătatea de bandă dinspre vale. Pe zona afectată de alunecare se poate circula doar pe o singură bandă”, se precizează în caietul de sarcini.

Potrivit documentului citat, în urma vizitei în teren s-au identificat următoarele:

– Între km 76 + 077 și km 76 + 100 s-a identificat o cedare a zidului de sprijin de rambleu în lungime de 23 m, realizat din zidărie de piatră. Astfel, drumul este suprat pe jumătatea din aval, datorită eroziunilor produse de râul Albac.

– La km 76 + 099 s-a identificat un podeț ce subtraversează drumul național. Acest podeț nu are cameră de cădere și amenajare aval și nu are timpane.

Prin realizarea investiției se dorește consolidarea drumului în vederea îmbunătățirii traficului auto și siguranței în exploatare.

Pentru consolidarea drumului se propun următoarele lucrări:

  • refacerea zidului de sprijin
  • realizare dren longitudinal amonte
  • refacere structură rutieră pe toată lățimea drumului
  • amplasarea parapetului pietonal
  • corecție a cursului albiei minore a râului Albac
  • refacerea podețului existent
  • refacerea stratului de uzură se va executa pe toată lățimea drumului, pe o lungime extinsă cu câte 10 m față de lungimea structurii de sprijin.

Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 6 luni.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba. Averse, descărcări electrice, vânt puternic, grindină

Publicat

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de furtună, luni după-amiaza.

Potrivit ANM, se vor semnala descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de mici dimensiuni, averse care vor cumula 15 l/mp.

Până la ora 19.00, este vizată zona joasă a județului Alba.

Atenționări meteo similare sunt valabile în Bihor, Mureș, Harghita.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Elevii din Aiud, întâmpinați cu ”porți de dezinfecție”, la intrarea în școli. Pregătiri pentru activitățile ce încep marți

Publicat

La Aiud au fost montate ”porți de dezinfecție” la toate şcolile din municipiu, a anunțat Primăria, pe Facebook. Este una dintre măsurile de protecție sanitară aplicată în oraș, pentru revenirea elevilor în școli, din 2 iunie.

”Pentru siguranța elevilor şi a cadrelor didactice au fost montate porți de dezinfecție la toate şcolile din municipiul Aiud”, au precizat reprezentanții Primăriei.

Vezi și ALBA: Jumătate dintre elevii din clasele VIII, XII și XII NU vin la școală în 2 iunie. LISTA unităților unde nu se fac pregătiri

Potrivit sursei citate, din totalul de 538 elevi de clasa a VIII-a și a XII/XIII-a, 223 vor reveni în 2 iunie pentru pregătirea examenelor.

Este vorba despre 56% elevi de clasa a VIII-a și 34% elevi din clasele a XII/XIII-a. Doar 57 din cei 223 au optat pentru transportul public local, pentru majoritatea elevilor transportul fiind asigurat de către părinți la decizia acestora.

sursă: Facebook Primăria Aiud

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu: Persoanele cu COVID, care nu au simptome, nu-i pot infecta pe cei din jur

Publicat

O persoană infectată cu noul coronavirus, dar care nu are simptome, nu ar putea transmite virusul mai departe. Este concluzia unui studiu recent al cercetătorilor chinezi.

Potrivit sursei citate, din 455 de persoane câte au intrat în contact cu un pacient infectat, dar asimptomatic, niciuna nu a luat boala.

Opt cercetători chinezi au făcut primul şi cel mai amplu studiu legat de cât de contagioase sunt persoanele care au infecţia COVID-19, dar nu au simptome ale bolii. Ei au pus o persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare. Specialiştii i-au supravegheat atent timp de 5 zile.

După aceea, cele 455 de persoane au fost izolate şi monitorizate cu atenţie. Dintre acestea, doar opt au avut semnele unei infecţii respiratorii, dar niciuna nu a luat virusul SARS-COV-2. Certifică asta testarea PCR, analizele de sânge şi examinarea pulmonară prin tomografie.

Acest studiu ar putea schimba și modul în care se fac internările, iar oamenii se vor gândi dacă le va mai fi teamă când ies din casă.

Studiul cercetătorilor chinezi este indexat de prestigioasa National Library of Medicine și a fost trimis deja expertilor OMS pentru o reacție din partea acestora.

sursă: ziare.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate