Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Modificări la Legea familiei: copiii cu părinți plecați în străinătate vor putea fi crescuți și de alte persoane, nu doar de rude

Publicat

Copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate vor putea fi crescuţi nu doar de rudele lor până la gradul al patrulea, ci de orice altă persoană de care copiii sunt ataşaţi sau cu care au relatii sociale, potrivit unui proiect de modificare la legea familiei, votat în Parlament. Este vorba despre modificările la Legea 272/2004.

Modificări privind custodia după divorț: O nouă regulă îi priveşte şi pe copiii care au devenit subiect al luptei pentru custodie între părinţii aflaţi în divorţ. Din clipa în care împlinesc 14 ani, minorii vor avea dreptul să opteze cu cine vor să locuiască şi care este programul de menţinere a relaţiilor personale cu celălalt părinte.

De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, copiii pentru care a fost stabilită o măsură de protecție specială nu vor mai putea fi mutați dintr-un serviciu de tip familial într-unul de tip rezidențial, decât în situațiile care pun în primejdie viața și securitatea acestora.

Rapoarte de monitorizare extinse pentru copii neintegrați în familie: Reprezentanții serviciilor publice de asistență socială vor avea obligația ca, în etapa de monitorizare a copiilor reintegrați în familie, să întocmească rapoarte de monitorizare trimestriale timp de doi ani, nu doar pentru o perioadă de șase luni, cum se întâmplă în momentul de față.

Indemnizații pentru copiii care aleg să rămână în centre rezidențiale: O altă măsură importantă îi vizează pe tinerii care, după ce au împlinit 18 ani, ar trebui să părăsească sistemul de protecţie socială. Dacă doresc, vor mai putea rămâne încă 2 ani în centrele rezidenţiale şi vor primi 2 500 de lei lunar sau, odată cu atingerea majoratului, vor primi echivalentul a trei salarii minime brute pe economie şi nu unul singur, aşa cum se întâmplă în prezent.

Ministrul Familiei: sunt aspecte de care era nevoie urgentă

”Sunt aspecte pe care legea nu le reglementa până acum și de care era nevoie urgentă, pe care legiuitorul le-a înțeles, dar, iată, pe care nu le putem aplica de doi ani! Și totul din pricina unor dispute asupra unui singur aspect: cel al educației sanitare din școli.

Sigur, este un aspect cum nu se poate mai important și acesta, esențial aș spune. Susținem fără rezerve introducerea orelor de educație sanitară în școli, dar e nedrept că, doar din pricina indeciziei legate de această chestiune, toate celelalte reglementări au fost blocate atat de mult timp”, a declarat ministrul Familiei, Gabriela Firea

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate