Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Motivul pentru care tinerii cu tatuaje și piercing-uri pot fi respinși la admiterea în școlile de poliție din România. Excepții

Publicat

sursa foto: Annie Spratt/ Pixabay

Admitere Academia de Poliție și școli MAI: Sunt acceptați candidați cu tatuaje, semne, cicatrici?  Iată câteva dintre întrebările frecvente pe care candidații le-ar putea avea în legătură cu recrutarea si Examenul de Admitere la Academia sau în Scolile de Subofiteri/Agenti ale MAI.

Tinerii care își doresc să urmeze o carieră în Ministerul de Interne, dar care au decis să se tatueze sau să-și facă un piercing ”la vedere” nu sunt acceptați la examenele de admitere în școlile de poliție.

Unul dintre criteriile specifice pentru recrutarea candidaților este: „m) să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate, pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară;

*criteriul specific nu se aplică pentru candidații pe locurile repartizate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență / IGSU (Pompieri).”

Tatuaje la admiterea în școli MAI: Pot fi EXCEPȚII de la regulă?

Problema privind tatuajele depinde de la caz la caz, în functie de gradul de vizibilitate, de dimensiunile și localizarea pe corp a tatuajului respectiv.

Se face totuși o derogare pentru candidații în cazul cărora tatuajele sunt acoperite de uniformă de vară a Poliției Române.

În general tatuajele mici, care nu sunt la vedere în ținuta de vară pot fi acceptate, însă orice răspuns v-ar oferi oricine, nu ar fi decât o simplă speculatie. Pentru a putea trage o concluzie relevantă este necesar un consult medical amănunțit.

Singurul în măsură se stabilească acest fapt este doar medicul examinator, care după ce va efectua vizita medicala se va pronunța dacă tatuajul respectiv poate reprezenta sau nu un impediment la Examenul de Admitere.

Au fost cazuri, în care candidații (în special fetele) au încercat să fenteze legea și au mascat cu fond de ten tatuajele în speranța că acestea nu vor fi observate la admitere.

MAI avertizează totuși că verificarea medicală este extrem de riguroasă, iar personalul medical are ”ochiul format” pentru astfel de situații.

Motivul pentru care nu sunt admiși candidații cu tatuaje la vedere

”Luând în considerare cele de mai sus, menționăm faptul că, până la modificarea cadrului normativ incident în vigoare, nu se poate da curs pozitiv unei cereri de derogare”, au precizat surse MAI. Sursele citate au explicat că un tatuaj la vedere poate fi un semn distinctiv, ușor de identificat, care poate pune în pericol activitatea un polițist care ajunge să lucreze ”sub acoperire” într-o structură specială a MAI.

”Polițiștii care termină cursurile unei școli de agenți nu ajung să lucreze doar la Ordine Publică. Ei pot fi recrutați și în alte structuri unde un tatuaj sau un alt element distinctiv îi pot periclita activitatea.

Atâta vreme cât uniformă de vară acoperă acel semn, tatuaj sau element decorativ putem trece cu vederea, dar dacă este la vedere, în zona feței, a brațelor, atunci legea este clară”, au precizat sursele citate.

Ziare.com scrie că există și o explicație neoficială a interzicerii tatuajelor în rândul viitorilor polițiști. Acestea nu sunt bine văzute de psihologi, fiind considerate o expresie a unor elemente de personalitate speciale, având în vedere că în multe cazuri decizia de a se tatua este luată în momente de tulburare emoțională.

Deși în urmă au aproape jumătate de an, sindicaliștii de la Europol propuneau eliminarea din lista criteriilor eliminatorii tatuajele și piercing-urile, legea nu a fost modificată, însă s-a reușit o ”ameliorare” a condițiilor referitoare la tatuaje.

”La vizita medicală aceștia nu mai sunt respinși automat. Se menționează tipurile de tatuaje care le au pe corp și cei de la resurse umane apreciază dacă acestea împiedică sau nu desfășurarea activității de polițist”, a explicat Cosmin Andreica, șeful Sindicatului Europol din Poliție.

Iată criteriile specifice pentru recrutarea candidaților, conform legislației în vigoare în acest moment:

a) să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară;

b) să fi obținut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puţin 9,00, cu excepţia candidaţilor care au absolvit instituţii de învăţământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului;

c) să nu fi fost exmatriculați pentru abateri disciplinare dintr-o instituție de învăţământ.

d) candidaţii care au fost declarați „admis” la concursul de admitere în instituţiile de învăţământ nu trebuie să aibă calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizaţii cu caracter politic.

Pompierii, admiși cu tatuaje

”Pentru pompieri aceste condiții au fost scoase în urmă cu doi ani și ar fi fost firesc să fie scoase și de la poliție, mai ales că, în momentul de față există polițiști care să fie tatuați”, a mai spus Cosmin Andreica.

Această interdicție este doar la intrarea în sistem. Adică, ”a doua zi după ce a fost declarat admis în școala de poliție, elevul își poate face un tatuaj”, a explicat Cosmin Andreica,  pentru ziare.com.

”Este clar că vorbim despre o reminiscență a sistemului militar”, a explicat sindicalistul.

Ce se întâmplă în cazul cicatricilor, alunițelor sau semnelor distinctive

Problema privind cicatricile, alunitele, semnele distinctive etc depinde de la caz la caz, în funcție de gradul de vizibilitate, de dimensiunile și localizarea pe corp a semnului respectiv.

În general semnele distinctive mici, care nu sunt la vedere în ținută de vara pot fi acceptate, însa singurul în masură să stabilească acest fapt este doar medicul examinator, care după ce va efectua vizita medicală se va pronunța dacă semnul respectiv poate reprezenta sau nu un impediment la Examenul de Admitere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. dolfi

    sâmbătă, 07.08.2021 at 10:06

    pai nu pentru „stima de sine” isi fac niste unii tatuaje si isi monteaza belciug in nas sau cercei prin alte organe decat urechile?

    Da, acei indivizi au niste probleme acolo sus… explicatia aia „neoficiala” e de fapt aia oficiala, doar ca acuma cu corectitudinea politica, nu vrem sa suparam fulgusorii de nea!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax