Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Muzeul Copilului la Alba Iulia: spații de joacă și dotări pentru experimente științifice. Proiect de 12 milioane de lei


Publicat

mc

La Alba Iulia va fi înființat un Muzeu al Copilului. Potrivit reprezentanților primăriei, data estimată a începerii proiectului este 1 octombrie 2019 și va avea o durată de 32 de luni. Cheltuielile se vor ridica la aproape 12 milioane de lei, din care aproximativ 2% va reprezenta contribuția instituției, restul fiind fonduri europene.

Muzeul va fi unul inedit în Transilvania și chiar în România, cu dotări pentru joacă, dar și pentru învățare. Clădirea va fi construită în cartierul Tolstoi, pe strada Marcus Aurelius. 

”Complexul va fi unul interactiv pentru copii, tematic în care cei mici vor fi încurajați să realizeze diferite lucruri, folosindu-și în mod creativ imaginația și cunoștințele, să atingă și să studieze exponatele. Dedicând cel puțin un modul creativ de tipul Zoom Kindermuseum, acesta va fi dotat cu multiple instalații educative tematice pe domenii: știință, artă, arhitectură, sănătate și multe altele” spune Nicolaie Moldovan, city manager la Alba Iulia.

Pe lângă instalații care-i învață pe copii despre aceste lucruri și care pot fi folosite fără ajutor, vor fi amenajate spații de lucru în care se desfășoară activități conexe, anunță reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

Întreaga clădire va fi concepută în jurul ideii de explorare, experimentare, creativitate și stimulare a simțurilor, astfel că au fost propuse o serie de elemente care să augmenteze spiritul ludic al obiectivului.

În primul rând, în zona accesului principal, va fi montată o platformă cu LED, interactivă, care va reacționa la numărul și dinamica utilizatorilor prin schimbarea culorii și a vitezei de expunere a imaginilor.

Tobogan pentru coborâre și dotări pentru experimente științifice

Potrivit lui Nicolaie Moldovan, unul dintre elementele principale ale foyerului îl va reprezenta un tobogan cu circuit sinuos, amplasat sculptural lângă scările dintre nivele, care va reprezenta o alternativă de circulație verticală între etajul 1 și parter. Acesta va avea o secțiune tubulară, cu jumătatea superioară transparentă.

În al doilea rând, zona de ateliere creative destinate științei va beneficia de multiple dotări care să deservească nevoile beneficiarilor de orice vârstă și categorie: vor exista dotări specifice atât în partea de mobilier cât și în partea de aparaturi instalate, acestea fiind de ultimă generație și făcând parte din următoarele categorii: monitoare LCD, video-proiectoare, panouri inteligente, senzori inteligenți, ochelari VR, aparaturi pentru diferite activități de tip IT, etc.

m

Pe lângă aceste aparaturi, vor fi adăugate o serie de alte facilități pentru a crea un adevărat ”laborator de știință” destinat realizării de diferite activități precum: experimente, observații științifice, crearea diverselor machete și mici construcții cu rol educativ – ”makers space”, etc.

O altă zonă de activități va fi zona experimentelor chimice/fizice aceasta presupunând dotarea unui laborator unde beneficiarii vor putea realiza experimente interesante cu valoare educațională. Dotat cu microscop și cu alte instrumente de învățare specifice care permit activități experimentale de reacții chimice, mecanică, optică, electricitate etc.

De asemenea, va exista și o zonă dedicată astronomiei, dotată cu echipamente specifice dar și un decor atractiv. Aceasta va permite pe lângă observarea stelelor sau studierea sistemului solar și vizualizarea a diferite filme documentare cu tematică specifică.

O altă zonă specifică va fi zona de expoziții, aceasta deservind toate celelalte zone creative ale Complexului și permițând organizarea de expoziții cu diferite tematici, chiar și în paralel.

Altă zonă cu specific educativ va fi cea a științelor naturii și a corpului uman, care va avea dotări de ultimă generație pentru realizarea de activități educative specifice studierii științelor naturii și a corpului uman.

Nu în ultimul rând, zona de demonstrații științifice va avea o amplasare vizibilă în clădirea propusă, fiind un loc al experimentelor de tip Domino și numai. Aici se vor putea organiza activități de aproape orice tip, cu spectatori de toate vârstele, având drept coordonator un angajat al Complexului.

Ateliere și activități

În cadrul atelierului muzical copiii vor avea acces la câteva instrumente muzicale, inclusiv o orgă care poate fi accesată pășind pe clape.

Atelierul de gătit, dotat cu o bucătărie în miniatură, complet funcțională, va permite copiilor să experimenteze arta gătitului.

Atelierul de pictură și ceramică – dotat cu echipamente pentru modelaj și sculptură va încuraja copiii să realizeze obiecte din lut/ceramică, picturi, participând astfel la realizarea exponatelor temporare/permanente ale muzeului.

Atelierele temporare vor permite invitarea diferitelor companii locale/producători locali să își prezinte activitatea și să inițieze copiii în tehnicile unor activități specifice, prin joacă.

Atelierul de prim ajutor organizat în colaborare cu Crucea Roșie, cu care Municipiul Alba Iulia are un parteneriat pe o perioadă de 10 ani, va oferi experiențe prin care copiii vor învăța să ofere prim ajutor. Acesta va fi dotat cu minimul de instrumente medicale.

Alte dotări vor permite derularea de jocuri interactive pentru învățare, cu întrebări și răspunsuri cu participarea copiilor pe echipe în competiții (echipamentul conține joystickuri, ecran de proiecție și un computer prin care se pot derula astfel de competiții).

De asemenea, atelierele temporare sub formă de secțiuni, vor permite explorarea diferitelor tematici de către cei mici. Spre secțiunea despre sănătate se poate finaliza cu prepararea unui aliment nutritiv și sănătos, pe care copiii îl vor putea repeta acasă.

Zona despre știință se poate încheia cu un experiment de chimie sau de fizică. Zona despre arhitectură poate pune în scenă construirea de către copii a unei case la dimensiuni mari sau a unui mic sat cu construcții din materiale diferite. Secțiunea despre artă s-ar putea încheia cu pictarea unor pânze imense care vor fi apoi expuse în interior sau pe o fațadă a clădirii. Dacă se propune o secțiune dedicata mediului, activitatea finală va putea presupune reciclarea hârtiei și transformarea ei în obiecte sau foi noi, sau reciclarea plasticului și transformarea pet-urilor în obiecte (jucării, brelocuri) noi.

Proiectul urmează a fi depus spre finanțare până pe data de 29 martie.

Sursă: Primăria Alba IuliaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Pfizer anunță că vaccinul său împotriva COVID-19 e sigur pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani. Ce doză s-a folosit la teste

Publicat

Vaccinul Pfizer BioNTech împotriva COVID-19 este sigur la copiii cu vârste între 5 și 11 ani, au anunțat reprezentanții producătorului. Potrivit acestora, vaccinul generează un răspuns imun „robust”.

Producătorii vaccinului au testat pe copii aproximativ o treime din doza folosită pentru adolescenți și adulți, la 3 săptămâni distanță. 

Studiul a arătat că vaccinul Pfizer anti-COVID este sigur și generează un răspuns imun „robust”, relatează cnbc.com.

Vaccinul a fost bine tolerat și a produs răspuns imun. Efectele secundare sunt comparabile cu cele observate în studiul efectuat pe persoanele între 16 și 25 de ani.

Efectele secundare frecvente pentru adolescenți și adulți includ oboseală, cefalee, dureri musculare, frisoane, febră și greață, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Datele, care au inclus peste 2.200 de copii, vor fi transmise autorităților de reglementare „cât mai curând posibil”, arată compania.

„Suntem dornici să extindem protecția oferită de vaccin la populația mai tânără, mai ales având în vedere răspândirea variantei Delta și amenințarea substanțială pe care aceasta o reprezintă pentru copii”, a spus Albert Bourla, CEO al Pfizer.

Tulpina Delta a dus la o creștere a spitalizărilor din SUA, inclusiv în rândul copiilor mici care nu se pot vaccina.

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sebeș: Lucrări pentru modernizarea iluminatului public pe cinci străzi din municipiu. Cât este investiția

Publicat

pixabay manfredrichter

Primăria Sebeș anunță că încep lucrările de iluminat public pe cinci străzi din municipiu.

Proiectele prevăd realizarea de rețele de alimentare LES dedicate iluminatului stradal și montarea de stâlpi din oțel galvanizat prevăzuți cu corpuri de iluminat tip LED.

În urmă cu câteva zile, Primăria Municipiului Sebeș a predat amplasamentele în vederea execuției lucrărilor pentru modernizarea iluminatului public pe străzile:

  • Augustin Bena
  • Fântânele (tronson cuprins între str. Augustin Bena şi str. Ion Creangă)
  • Viilor
  • Răstoacă
  • Simion Bărnuţiu.

Valoarea totală a acestor investiții este de 855.000 lei.

Termenul de execuție a lucrărilor este de 3 luni.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului S-A VACCINAT anti-COVID, deși a trecut prin boală și are anticorpi

Publicat

ÎPS Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a vaccinat. Mitropolitul a confirmat informația pentru Cluj24 și a declarat că în această perioadă nu se află în România.

IPS Andrei a anunțat dealtfel încă de la Sfintele Paști că se va imuniza prin vaccinare după ce în toamna lui 2020 a trecut prin boală și a fost spitalizat timp de 10 zile.

”Eu nu m-am vaccinat, dar mă voi vaccina. Îmi veți zice de ce nu am făcut-o până acum?” a spus mitropolitul Clujului când a prezentat Pastorala de Paște în 2021

”Nu am făcut-o pentru că am trecut prin COVID. Am stat 10 zile în spital. Eu ascult de sfatul medicilor.

Atenție! Încă mai am anticorpi și parcă așa trebuie ca vaccinarea să fie la un moment potrivit, după câtăva vreme de ieșirea din spital”.

”Eu am suferit de o oboseală cruntă după ce am fost infectat”, declara ÎPS Andrei când a prezentat Pastorala de Paște.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Încărcător universal pentru telefoanele mobile în UE. Comisia Europeană a finalizat legea prin care sa poată obliga producătorii

Publicat

Comisia Europeană a ajuns la final cu un proiect de reglementare pentru impunerea unui încărcător de telefon universal, a anunțat luni Margrethe Vestager, vicepreşedinta responsabilă cu politica de concurenţă.

„Să ai un încărcător universal care se poate cumpăra independent de marca telefonului permite economisirea de resurse şi simplificarea lucrurilor”, a declarat comisarul european.

„Ne aflăm în ultima linie dreaptă pentru a da tuşa finală acestui proiect. Nu cunosc calendarul cu exactitate, dar credeţi-mă, suntem în ultima fază”, a adăugat ea, potrivit Franceinfo.

În ianuarie 2020, eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie neconstrângătoare în favoarea unui încărcător universal pentru telefoanele mobile în Europa, în numele drepturilor consumatorilor şi mediului.

Ei au cerut atunci o legislaţie europeană în termen de şase luni, dar s-au lovit de mari reticenţe din partea industriei, cu Apple în frunte.

„Acest tip de normă este genul de lucruri la care putem şi trebuie să ne aşteptăm în Europa, noi toţi cetăţeni europeni şi utilizatori ai acestor diferite echipamente”, a mai spus Margrethe Vestager luni, insistând asupra cantităţii mari de încărcătoare depăşite stocate în gospodării.

Întrebată despre intrarea în vigoare a planului european pentru impunerea de noi constrângeri marilor giganţi din domeniul digital, comisarul european a afirmat că îşi pune speranţele în preşedinţia franceză a UE, în primul semestru a lui 2022, scrie Agerpres.

„Avem afaceri juridice în curs în mai multe ţări”, a declarat ea, citând „probleme” cu Google, Amazon şi Apple. „Nu este suficient, trebuie ca reglementarea să acţioneze înainte chiar de a exista o suspiciune privind orice ilegalitate”, a adăugat ea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate