Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Muzeul Copilului la Alba Iulia: spații de joacă și dotări pentru experimente științifice. Proiect de 12 milioane de lei

Publicat


mc

La Alba Iulia va fi înființat un Muzeu al Copilului. Potrivit reprezentanților primăriei, data estimată a începerii proiectului este 1 octombrie 2019 și va avea o durată de 32 de luni. Cheltuielile se vor ridica la aproape 12 milioane de lei, din care aproximativ 2% va reprezenta contribuția instituției, restul fiind fonduri europene.

Muzeul va fi unul inedit în Transilvania și chiar în România, cu dotări pentru joacă, dar și pentru învățare. Clădirea va fi construită în cartierul Tolstoi, pe strada Marcus Aurelius. 

”Complexul va fi unul interactiv pentru copii, tematic în care cei mici vor fi încurajați să realizeze diferite lucruri, folosindu-și în mod creativ imaginația și cunoștințele, să atingă și să studieze exponatele. Dedicând cel puțin un modul creativ de tipul Zoom Kindermuseum, acesta va fi dotat cu multiple instalații educative tematice pe domenii: știință, artă, arhitectură, sănătate și multe altele” spune Nicolaie Moldovan, city manager la Alba Iulia.

Pe lângă instalații care-i învață pe copii despre aceste lucruri și care pot fi folosite fără ajutor, vor fi amenajate spații de lucru în care se desfășoară activități conexe, anunță reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

Întreaga clădire va fi concepută în jurul ideii de explorare, experimentare, creativitate și stimulare a simțurilor, astfel că au fost propuse o serie de elemente care să augmenteze spiritul ludic al obiectivului.

În primul rând, în zona accesului principal, va fi montată o platformă cu LED, interactivă, care va reacționa la numărul și dinamica utilizatorilor prin schimbarea culorii și a vitezei de expunere a imaginilor.

Tobogan pentru coborâre și dotări pentru experimente științifice

Potrivit lui Nicolaie Moldovan, unul dintre elementele principale ale foyerului îl va reprezenta un tobogan cu circuit sinuos, amplasat sculptural lângă scările dintre nivele, care va reprezenta o alternativă de circulație verticală între etajul 1 și parter. Acesta va avea o secțiune tubulară, cu jumătatea superioară transparentă.

În al doilea rând, zona de ateliere creative destinate științei va beneficia de multiple dotări care să deservească nevoile beneficiarilor de orice vârstă și categorie: vor exista dotări specifice atât în partea de mobilier cât și în partea de aparaturi instalate, acestea fiind de ultimă generație și făcând parte din următoarele categorii: monitoare LCD, video-proiectoare, panouri inteligente, senzori inteligenți, ochelari VR, aparaturi pentru diferite activități de tip IT, etc.

m

Pe lângă aceste aparaturi, vor fi adăugate o serie de alte facilități pentru a crea un adevărat ”laborator de știință” destinat realizării de diferite activități precum: experimente, observații științifice, crearea diverselor machete și mici construcții cu rol educativ – ”makers space”, etc.

O altă zonă de activități va fi zona experimentelor chimice/fizice aceasta presupunând dotarea unui laborator unde beneficiarii vor putea realiza experimente interesante cu valoare educațională. Dotat cu microscop și cu alte instrumente de învățare specifice care permit activități experimentale de reacții chimice, mecanică, optică, electricitate etc.

De asemenea, va exista și o zonă dedicată astronomiei, dotată cu echipamente specifice dar și un decor atractiv. Aceasta va permite pe lângă observarea stelelor sau studierea sistemului solar și vizualizarea a diferite filme documentare cu tematică specifică.

O altă zonă specifică va fi zona de expoziții, aceasta deservind toate celelalte zone creative ale Complexului și permițând organizarea de expoziții cu diferite tematici, chiar și în paralel.

Altă zonă cu specific educativ va fi cea a științelor naturii și a corpului uman, care va avea dotări de ultimă generație pentru realizarea de activități educative specifice studierii științelor naturii și a corpului uman.

Nu în ultimul rând, zona de demonstrații științifice va avea o amplasare vizibilă în clădirea propusă, fiind un loc al experimentelor de tip Domino și numai. Aici se vor putea organiza activități de aproape orice tip, cu spectatori de toate vârstele, având drept coordonator un angajat al Complexului.

Ateliere și activități

În cadrul atelierului muzical copiii vor avea acces la câteva instrumente muzicale, inclusiv o orgă care poate fi accesată pășind pe clape.

Atelierul de gătit, dotat cu o bucătărie în miniatură, complet funcțională, va permite copiilor să experimenteze arta gătitului.

Atelierul de pictură și ceramică – dotat cu echipamente pentru modelaj și sculptură va încuraja copiii să realizeze obiecte din lut/ceramică, picturi, participând astfel la realizarea exponatelor temporare/permanente ale muzeului.

Atelierele temporare vor permite invitarea diferitelor companii locale/producători locali să își prezinte activitatea și să inițieze copiii în tehnicile unor activități specifice, prin joacă.

Atelierul de prim ajutor organizat în colaborare cu Crucea Roșie, cu care Municipiul Alba Iulia are un parteneriat pe o perioadă de 10 ani, va oferi experiențe prin care copiii vor învăța să ofere prim ajutor. Acesta va fi dotat cu minimul de instrumente medicale.

Alte dotări vor permite derularea de jocuri interactive pentru învățare, cu întrebări și răspunsuri cu participarea copiilor pe echipe în competiții (echipamentul conține joystickuri, ecran de proiecție și un computer prin care se pot derula astfel de competiții).

De asemenea, atelierele temporare sub formă de secțiuni, vor permite explorarea diferitelor tematici de către cei mici. Spre secțiunea despre sănătate se poate finaliza cu prepararea unui aliment nutritiv și sănătos, pe care copiii îl vor putea repeta acasă.

Zona despre știință se poate încheia cu un experiment de chimie sau de fizică. Zona despre arhitectură poate pune în scenă construirea de către copii a unei case la dimensiuni mari sau a unui mic sat cu construcții din materiale diferite. Secțiunea despre artă s-ar putea încheia cu pictarea unor pânze imense care vor fi apoi expuse în interior sau pe o fațadă a clădirii. Dacă se propune o secțiune dedicata mediului, activitatea finală va putea presupune reciclarea hârtiei și transformarea ei în obiecte sau foi noi, sau reciclarea plasticului și transformarea pet-urilor în obiecte (jucării, brelocuri) noi.

Proiectul urmează a fi depus spre finanțare până pe data de 29 martie.

Sursă: Primăria Alba Iulia


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

MARȚI: Sesiuni de trageri, în poligonul din Miceşti. Atenţionări pentru locuitori

Publicat

Locuitorii din Alba Iulia sunt atenţionaţi că marți, 27 august, se execută sesiuni de trageri în poligonul din Miceşti. Reprezentanții Jandarmeriei Alba au transmis că marți, 27 august, între orele 08.30-16.00 se execută trageri în poligonul de tragere de garnizoană M.Ap.N. Micești – Alba Iulia. În intervalul orar menționat, accesul populației este interzis pe drumurile de acces și […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

26-30 august: Batalionul 136 Geniu „Apulum” organizează tabăra militară pentru copii „Armata, o școală altfel”

Publicat

În perioada 26-30 august, Batalionul 136 Geniu „Apulum” va fi gazda Taberei militare pentru copii „Armata – o școală altfel”. Timp de o săptămână, 31 de elevi de gimnaziu din unități de învățământ din județul Prahova vor avea oportunitatea să parcurgă alături de instructori teme de pregătire diversificate, cu scopul de a-i familiariza cu mediul […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

26-30 august: Săptămâna în mișcare, la Aiud. Activități sportive, în fiecare seară, pe Stadionul Municipal

Publicat

„Așa cum ne-am obișnuit, sfârșitul verii vrem să îl petrecem tot împreună, în aer liber, promovând un stil de viață sănătos. În perioada 26 – 30 august, de luni până vineri, între orele 19:00 – 21:00, pe stadionul „Metalul”, vă invităm cu mic, cu mare, să ne bucurăm de finalul acestei veri. Serile vor debuta […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Polițist din Sibiu, antrenor de box, suspect de agresiune sexuală asupra minorilor. A fost plasat în arest la domiciliu

Publicat

noapte

Un polițist de la IPJ Sibiu, G. I., care era și antrenor de box, a fost plasat în arest la domiciliu fiind suspect de agresiune sexuală și corupere sexuală de minori. Mai exact, din poziția de antrenor de box, potrivit procurorilor care anchetează cazul, în timpul antrenamentelor, bărbatul ar fi atins fără voia lor mai […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate