Actualitate
Nimeni nu verifică modul în care se cheltuiesc banii pentru găzduirea refugiaților ucraineni în România
Găzduirea refugiaţilor, sumele decontate şi, mai ales, condițiile în care sunt cazaţi oamenii, reprezintă necunoscute pentru autoritățile române, care plătesc sume importante fără să mai verifice ulterior nimic.
În ceea ce priveşte acest ultim aspect, Reporter24.info a obținut confirmarea că nimeni nu verifică unde sunt adăpostiţi oamenii şi că nici nu există o obligaţie legală în acest sens.
Există foarte puține date despre refugiații care au ajuns în partea de sud a țării, de la izbucnirea conflictului armat din Ucraina.
Jurnaliștii de la Reporter24 au încercat să afle câți cetățeni ucraineni au tranzitat regiunea, unde au fost găzduiți, în ce condiții și pentru ce perioadă şi, de asemenea, când și unde au plecat.
Totodată, au întrebat și câţi bani au fost decontaţi de guvern prin programul 50/20.
Guvernul plătește costurile de găzduire a refugiaților, conform Hotărârii de Guvern 336/2022, iar un calcul rapid arată că găzduirea unei familii de cinci persoane poate costa peste 10.000 de lei pe lună (peste 2.000 de euro).
Cei care încasează bani de la stat pentru găzduirea ucrainenilor nu trebuie să-i declare la ANAF și n-au alte obligații fiscale. Această activitate a devenit o sursă de venit atractivă pentru mulți proprietari de locuințe.
Răspunsurile primite din partea mai multor prefecturi din partea de sud a țării au fost năucitoare: datele sunt puține, banii se dau, dar ulterior nu mai verifică nimeni nimic.
Programul 50/20. Cum se încasează banii?
Sistemul este avantajos pentru proprietarii de locuințe. Banii oferiți de stat pentru cazarea ucrainenilor nu trebuie declarați la Fisc și din ei nu se rețin alte obligații fiscale, spre deosebire de veniturile mai mici obținute în mod obișnuit din chirii și care sunt supuse impozitării.
Pe lângă banii pentru cazare, proprietarii de locuințe încasează și banii pentru hrană, pe care teoretic ar trebui să îi dea mai departe oamenilor pe care îi ţin în gazdă.
Cei care au ucraineni în găzduire depun cererile pentru fonduri la primării.
Pentru a deconta cheltuielile autorităților locale, prefecturile transmit cifrele către Ministerul de Finanțe, care virează apoi banii în contul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. IGSU îi alocă apoi inspectoratelor județene care îi distribuie în fiecare localitate.
Cât plătește Guvernul pentru refugiații ucraineni:
- Pentru cazare: 50 de lei/zi de persoană, conform OUG 28/2022
- Pentru masă: 20 de lei/zi de persoană, conform HG 336/2022
Suma plătită pentru un refugiat ajunge la 2.100 de lei pe lună, astfel că găzduirea, de exemplu, a cinci persoane din Ucraina poate aduce un venit de 10.500 de lei pe lună, bani neimpozabili.
Citește ancheta completă pe reporter24.info
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News