Actualitate
Noi reguli privind produsele din tutun: De SÂMBĂTĂ, firmele nu mai pot produce ţigări cu arome sau aditivi
Începând de sâmbătă, 10 decembrie, condițiile pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun şi a celor conexe se vor modifica, odată cu intrarea în vigoare a unui act normativ în acest sens. Potrivit documentului, firmele nu vor mai avea voie să producă ţigări cu arome sau aditivi speciali, fiindu-le însă permisă vânzarea stocurilor existente până în mai 2017.
Legea nr. 210/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 906 din 10 noiembrie 2016 şi va intra în vigoare sâmbătă, 10 decembrie, la 30 de zile de la apariţie.
Prin actul normativ sunt transpuse în legislația națională directivele europene de fabricare și etichetare a poduselor de tutun, directive ce ar fi trebuit aplicate încă din luna mai. Cum însă termenul nu a fost respectat, autorităţile române riscă acum sancţiuni din partea Comisiei Europene.
Normele de aplicare a legii vor trebui aprobate printr-un ordin al ministrului sănătăţii în termen de maximum 45 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, adică cel târziu pe 25 decembrie.
Actul normativ stabileşte ingredientele ce vor putea fi utilizate în fabricarea produselor din tutun, precum și nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotină și monoxid de carbon. Producătorilor de ţigări le va fi interzisă, începând de sâmbătă, producerea ţigărilor şi a tutunului rulat care au o aromă caracteristică, respectiv un miros sau gust diferit de cel al tutunului, cum ar fi aromele de fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri sau vanilie.
Cu toate acestea, pachetele cu astfel de capsule aromate existente în prezent pe piaţă vor mai putea fi comercializate pentru câteva luni, mai precis până pe 20 mai 2017. Cât despre ţigările mentolate, acestea vor dispărea de pe piaţă cel târziu la data de 20 mai 2019.
Producătorii şi importatorii produselor din tutun vor raporta autorităţilor informaţii cu privire la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie, la emisiile produselor de tutun şi date privind volumul vânzărilor de produse de tutun din România, pe tip şi marcă. În plus, producătorii din domeniu vor avea obligaţii de raportare extinsă pentru anumiți aditivi conținuți în țigarete și tutunul de rulat.
O altă prevedere foarte importantă inclusă în Legea nr. 201/2016 reglementează etichetarea produselor din tutun. Concret, aceasta va trebui să cuprindă un avertisment general ”Fumatul ucide”, pe 50% din suprafaţa laterală, dar şi un mesaj de informare “Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer”, pe 50% din suprafaţa laterală. De altfel, aceste avertismente vor trebui tipărite cu respectarea anumitor caracteristici tehnice, precum mărimea caracterelor folosite sau poziţionarea mesajului.
Totodată, producătorii produselor din tutun vor avea obligaţia afişării, pe ambele fețe ale pachetelor de ţigări, în partea superioară, pe 65% din suprafață, a unor avertismente de sănătate, formate din text, poză și număr de telefon la care se pot obține informații despre metodele de renunțare la fumat.
Regulile prezentate anterior nu se vor aplica şi trabucurilor şi ţigărilor din foi ambalate individual, acestea fiind supuse unui număr mai mic de rigori.
Actul normativ stabilește că circulaţia pachetelor de ţigări în Uniunea Europeană va fi înregistrată şi urmărită, pentru a putea fi astfel combătute contrabanda şi contrafacerea de ţigări.
De asemenea, potrivit noilor dispoziţii, agenţii economici care comercializează ţigări vor fi obligaţi să folosească un sistem de verificare a vârstei care, în momentul vânzării, va arăta dacă respectivul cumpărător respectă sau nu reglementările privind vârsta minimă de la care pot fi achiziţionate produse din tutun.
Potrivit informaţiilor furnizate de Guverm, minorii îşi puteau achiziţiona până acum foarte uşor ţigări de pe internet, în condiţiile în care plasarea unor astfel de comenzi în străinătate se face fără un control asupra vârstei cumpărătorului, copiii fiind astfel atraşi să cumpere diverse ţigări cu arome sau alte produse din tutun cu anumite caracteristici tehnice, precum: fum ori ţigări colorate, capsule aromate, etichete cu imagini atrăgătoare etc.
În forma adoptată de Senat în iunie, proiectul de act normativ stabilea că fumatul urma să fie permis în spaţii separate şi pe terase special amenajate, iar definiţia spaţiului închis urma să fie reformulată. Totuşi, aceste prevederi au fost eliminate de comisiile Camerei Deputaţilor, astfel că interdicţia de a fuma în spaţiile publice închise şi în spaţiile închise de la locul de muncă nu a fost îmblânzită.
Legea nr. 15/2016, care interzice complet fumatul în spaţiile publice închise, este în vigoare din 17 martie, fumatul fiind de atunci interzis complet în toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii (chiar şi cele în aer liber). De asemenea, de la data amintită nu se mai poate fuma în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.
Sancţiunile pentru persoanele fizice care nu respectă prevederile sunt cuprinse între 100 şi 500 de lei. Pentru persoanele juridice însă, amenzile pot ajunge şi la 15.000 de lei. Pentru abateri repetate, autorităţile sunt îndreptăţite să dispună chiar închiderea unităţilor.
sursa: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News