Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noi standarde la calitatea laptelui, stabilite prin lege. Agenții economici, obligați să se înscrie într-un registru

Publicat

lapte lactate

Ministerul Agriculturii vrea să impună noi standarde în ceea ce priveşte conţinutul laptelui şi al produselor din lapte, urmărind dispariția de pe piață a produselor neconforme. Astfel, laptele va putea fi procesat doar de către operatorii economici înregistraţi în Registrul laptelui sau cei cu atestat de producător, potrivit unui proiect de lege lansat în dezbatere publică. Documentul prevede, de asemenea, modificări în ceea ce privește etichetarea și comercializarea produselor lactate.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat marți, în dezbarere publică, Legea laptelui și a produselor lactate. Documentul reglementează sectorul laptelui și a produselor lactate, a preparatelor pe bază de lapte și a celor ce au ca materie primă produse obținute din lapte și creează cadrul juridic în ceea ce privește, prezentarea produselor și comercializarea acestora, urmărind, în principal, sănătatea populaţiei, satisfacerea necesităţilor de consum ale tuturor categoriilor de consumatori şi respectarea condiţiilor de igienă.

Sectorul de lapte este un sector strategic în asigurarea securității alimentare a țării, deoarece laptele și produsele lactate sunt produse social importante și sunt un element indispensabil în rațiile alimentare ale populației, inclusiv în alimentația copiilor și bătrânilor, precum și păturilor sociale vulnerabile.

Potrivit ministerului, „în urma actiunilor de control efectuate de instituțiile competente pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale  referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare a laptelui de consum și a produselor lactate, s-a constatat că prezentau parametrii fizico-chimici neconformi, conținutul de grăsime, de proteină sau de umiditate fiind diferit de cel impus prin actele normative sau declarat de producători prin etichetare. Se constată astfel că un procent important din produsele lactate verificate nu respectă standardele de calitate impuse prin lege sau asumate de
producători, utilizarea denumirilor de produse lactate pentru produse înlocuitoare de produse lactate, inducând în eroare consumatorii cu privire la natura produsului.

Produsele obținute din lapte și/sau cazeină și grăsimi vegetale/animale sunt prezentate sub denumiri de brânzeturi comercializate sub denumiri improprii, denumiri comerciale care creează ideea ca sunt produse lactate, deși acestea sunt grăsimi vegetale. Denumirile utilizate în prezent scot în evidență anumite
ingrediente care prin proporția lor în compozitie nu dau specificitate produsului și creează confuzie pentru consumatori.

Există foarte multe abateri în informarea consumatorilor cu privire la comercializarea produselor lactate în vrac, astfel: lipsa informatiilor obligatorii la locul de comercializare, respectiv, denumirea sub care se vinde produsul, data durabilității minimale sau data limită de consum și ingredientele alergene”.

Potrivit proiectului, agenţii economici care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei, procesării și comercializării laptelui și a produselor lactate destinate  vânzării către consumatorul final pot desfăşura aceste activităţi numai în baza înregistrării în Registrul Laptelui, înființat în cadrul direcției tehnice de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Astfel, pentru a putea desfășura activităţi în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, destinate comercializării, operatorii economici vor fi obligați să se înscrie în Registrul Laptelui cu 60 zile lucrătoare înaintea începerii comercializării laptelui de consum sau a produselor lactate.

Prin excepție, operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, destinate comercializării, înainte de data intrării în vigoare a legii, se înscriu în Registrul Laptelui, în termen de 30 zile lucrătoare. Laptele de consum și produsele lactate ale acestora aflate în stoc înainte de data intrării în vigoare a legii, pot fi comercializate cu elementele de identificare marcate iniţial, până la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 2 luni de la data intrării în vigoare a legii.

Proiectul mai reglementează informațiile obligatorii care trebuie inscripționate pe eticheta laptelui de consum și a produselor lactate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011.

Documentul instituie interdicția de comercializare a produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în același loc cu laptele și produsele lactate care nu conțin grăsimi hidrogenate. În același sens, se reglementează ca fabricarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate să se proceseze în unități de producție distincte față de cele de procesare lapte și produse lactate. Totodată, produsele lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate trebuie să se comercializeze într-un spațiu bine delimitat, cu atenționare explicită către  cumpărător a conținutului acestor produse. Același norme sunt aplicabile și vânzării produslelor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate comercializate vrac.

vaci lapte

Pentru a putea fi comercializat, laptele de consum trebuie să îndeplinească mai multe condiții:

  • a) să aibă un punct de îngheţ apropiat de punctul mediu de îngheţ al laptelui crud înregistrat în zona de origine de unde a fost colectat laptele de consum;
  • b) să aibă o masă mai mare sau egală cu 1 028 de grame/litru pentru laptele care conţine 3,5 % (m/m) grăsime la o temperatură de 20 °C sau o greutate echivalentă pe litru pentru laptele având un conţinut diferit de grăsime;
  • c) să conţină un minim de 2,9 % (m/m) materie proteică pentru laptele conţinând 3,5 % (m/m) grăsime sau o concentraţie echivalentă în cazul laptelui având un conţinut diferit de grăsime

sursa: madr.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax