Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Nu va mai trebui să mergem la ghișee: Guvernul pregătește OUG care reglementează identificarea video la distanță. DOCUMENT

Publicat

Identificarea video la distanţă va înlocui deplasarea fizică la un ghişeu, în instituțiile publice, bănci sau chiar firme.

Astfel Persoanele fizice sau reprezentanţii firmelor care vor dori să folosească serviciile online ale instituţiilor publice, dar şi ale operatorilor privaţi, vor putea fi identificaţi la distanţă, cu ajutorul unor aplicaţii video, în care îşi vor prezenta cartea de identitate sau paşaportul.

Măsura care poate fi aplicată la ghișeele instituțiilor publice, la bănci dar și la firmele private este prevăzută în proiectul unei ordonanţe de urgenţă supus acum dezbaterii publice de Autoritatea pentru Digitalizarea României scrie eBihoreanul.ro

Fost preşedinte al ADR, în prezent preşedinte al Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor, Sabin Sărmaş, a explicat pentru HotNews.ro că se doreşte simplificarea procesului de autentificare la serviciile online.

Vezi proiectul de ordonanță AICI: Proiect OUG Identificare la distanță, iar Nota de fundamentare AICI: Proiect_OUG_Identificare Nota Fundamentare

„Regulamentul european 910/2014 lasă la latitudinea fiecărei ţări reglementarea modului în care se face identificarea la distanţă. În România nu este reglementat acest proces şi este mare nevoie de acest lucru.

Atât instituţiile publice, cât şi cele private au nevoie de metode de identificare la distanţă. Spre exemplu, o primărie doreşte să facă o platformă prin care să ofere servicii publice online (ex. autorizaţii de construire).

Pentru a fi siguri asupra identităţii persoanei care solicita astfel de servicii, trebuie creat un cont fie în prezenţa fizică a utilizatorului la ghişeu, aşa cum se întâmplă la ANAF, fie prin identificare la distanţă, aşa cum prevede legea propusă”, a declarat Sărmaş.

Alt exemplu oferit de acesta este cel al furnizorilor de semnătură electronică ori cel al băncilor, care, de asemenea, au nevoie de identificarea utilizatorului, înainte de a-i oferi datele de conectare pe internet.

„Interacţiune online, pe un canal audio-video”

Potrivit proiectului de OUG, identificarea video de la distanţă este „procesul de recunoaştere unică prin mijloace video a persoanei fizice în baza documentelor transmise/prezentate, imaginilor capturate şi/sau informaţiilor comunicate în timp real de persoana fizică, cu respectarea cadrului legal privind prelucrarea datelor cu caracter personal, inclusiv a regulamentului UE privind protecţia datelor (GDPR)”.

Instituţiile sau firmele vor folosi un sistem informatic autorizat de ADR, iar documentele pe care le vor prezenta cetăţenii vor fi cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau paşaportul.

„Modul în care se realizează această identificare va fi stabilit atât în lege, cât şi în alte norme tehnice de aplicare sau standarde de auditare a platformelor, dar în general este nevoie de o interacţiune online, pe un canal audio-video, a unor elemente suplimentare ce ţin de identitatea unei persoane, precum şi verificarea unor informaţii în bazele de date ale autorităţilor”, a mai spus fostul preşedinte ADR.

Această verificare se va face cu acordul contribuabilului, după cum se arată în proiectul de OUG

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax