Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ancheta CJAS transformă frauda în eroare: Greşeli de completare în reţetele compensate care conţin CNP-urile unor persoane decedate

Publicat

Nu mai puţin de 49 de medici de familie şi specialişti din judeţul Alba au fost identificaţi de sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurari de  Sănătate că au prescris 91 de reţete compensate şi gratuite pe CNP-urile unor persoane decedate. Conducerea CJAS  Alba spune că a constatat că este o greşeală neintenţionată de scriere, nu o infracţiune a medicilor, în unele cazuri greşelile fiind făcute şi de farmacişti. Ca atare, niciun medic nu va fi obligat să plătească din bugetul propriu valoarea reţetelor. Sistemul informatizat la nivelul cabinetelor pe care medicii de familie refuză să-l plătească din veniturile proprii i-ar scuti de astfel de greşeli.

Medicii de familie sunt prinşi la ananghie, după ce a fost anunţat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate faptul că mai multe cadre medicale au eliberat reţete compensate şi gratuite pe numele unor persoane decedate. Dezvăluirea a fost făcută tocmai acum, când medicii de familie se războiesc cu Ministerul Sănătăţii pentru nemulţumirile privind normele instituite de contractul-cadru de prestare servicii, deşi sistemul informatic a înregistrat aceste greşeli în luna februarie.

La nivelul judeţului Alba sunt 49 de medici care au eliberat reţete pe CNP-urile unor persoane decedate, dar şi al unora pe care sistemul informatic al Casei de Sănătate le-a recunoscut ca fiind decedate, de medicamente beneficiind, bineînţeles, anumiţi pacienţi. În urma cercetărilor făcute de reprezentanţii CAS Alba la cabinetele medicilor şi la pacienţi s-a concluzionat că este vorba despre greşeli din neatenţie în scriere şi nu de erori intenţionate care să atragă consecinţe penale.

Potrivit directorului Casei de Sănătate Alba, Gheorghe Ştef, s-au constatat mai multe tipuri de erori. Aceste greşeli nu le-au făcut doar medicii, ci şi farmaciştii, care au preluat greşit CNP-urile la eliberarea reţetei şi o altă cauză este şi sistemul informatic general, care a avut unele probleme la transferul unor date şi a apreciat unele CNP-uri greşit, trecându-le la decedaţi.

Conducerea CAS Alba susţine că această situaţie a fost remediată şi corectată şi s-a constatat că niciun medic de familie din Alba nu se face vinovat de infracţiune.

„Dacă se punea problema de fraudă, ar fi apărut şi numele persoanei decedate, nu doar Codul Numeric Personal, dar nu au fost astfel de cazuri în Alba”, a mai spus Gheorghe Ştef.

Pe de altă parte, unele voci de la nivel naţional spun că refuzul medicilor de familie de a semna contractul-cadru nu este legat de bugetele pe anul 2011, care sunt mai mari faţă de anul trecut, ci de faptul că, prin noul sistem informatizat, situaţia ar fi monitorizată şi nu mai rămâne posibilitatea unor eventuale „aranjamente”. În apărarea lor, medicii de familie spun că nu semnează contractele atât timp cât din norme reiese că vor asigura din banii lor informatizarea pe cardurile de sănătate, iar bolnavii cronici au acces doar la o reţetă, o dată la trei luni. Aceştia susţin că pierd cel puţin 400 de lei pe cabinet, prin noile norme. De altfel, medicii de familie nu s-au opus nicio clipă sistemului informatic.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. toma

    miercuri, 08.06.2011 at 05:42

    N-au platit nici cind aveau inregistrati 32 milioane romani in evidentele personale, nici cind, anul trecut, aveau 28 de milioane romani si nici acum cind prescriu retete mortilor, unii chiar, de patru ani. Toate au fost declarate erori sau s-a trecut cu vederea chiar daca a fost vorba de fraudarea bugetului de stat la a carui completare contribuim cu totii din greu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate