Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ancheta CJAS transformă frauda în eroare: Greşeli de completare în reţetele compensate care conţin CNP-urile unor persoane decedate


Publicat

Nu mai puţin de 49 de medici de familie şi specialişti din judeţul Alba au fost identificaţi de sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurari de  Sănătate că au prescris 91 de reţete compensate şi gratuite pe CNP-urile unor persoane decedate. Conducerea CJAS  Alba spune că a constatat că este o greşeală neintenţionată de scriere, nu o infracţiune a medicilor, în unele cazuri greşelile fiind făcute şi de farmacişti. Ca atare, niciun medic nu va fi obligat să plătească din bugetul propriu valoarea reţetelor. Sistemul informatizat la nivelul cabinetelor pe care medicii de familie refuză să-l plătească din veniturile proprii i-ar scuti de astfel de greşeli.

Medicii de familie sunt prinşi la ananghie, după ce a fost anunţat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate faptul că mai multe cadre medicale au eliberat reţete compensate şi gratuite pe numele unor persoane decedate. Dezvăluirea a fost făcută tocmai acum, când medicii de familie se războiesc cu Ministerul Sănătăţii pentru nemulţumirile privind normele instituite de contractul-cadru de prestare servicii, deşi sistemul informatic a înregistrat aceste greşeli în luna februarie.

La nivelul judeţului Alba sunt 49 de medici care au eliberat reţete pe CNP-urile unor persoane decedate, dar şi al unora pe care sistemul informatic al Casei de Sănătate le-a recunoscut ca fiind decedate, de medicamente beneficiind, bineînţeles, anumiţi pacienţi. În urma cercetărilor făcute de reprezentanţii CAS Alba la cabinetele medicilor şi la pacienţi s-a concluzionat că este vorba despre greşeli din neatenţie în scriere şi nu de erori intenţionate care să atragă consecinţe penale.

Potrivit directorului Casei de Sănătate Alba, Gheorghe Ştef, s-au constatat mai multe tipuri de erori. Aceste greşeli nu le-au făcut doar medicii, ci şi farmaciştii, care au preluat greşit CNP-urile la eliberarea reţetei şi o altă cauză este şi sistemul informatic general, care a avut unele probleme la transferul unor date şi a apreciat unele CNP-uri greşit, trecându-le la decedaţi.

Conducerea CAS Alba susţine că această situaţie a fost remediată şi corectată şi s-a constatat că niciun medic de familie din Alba nu se face vinovat de infracţiune.

„Dacă se punea problema de fraudă, ar fi apărut şi numele persoanei decedate, nu doar Codul Numeric Personal, dar nu au fost astfel de cazuri în Alba”, a mai spus Gheorghe Ştef.

Pe de altă parte, unele voci de la nivel naţional spun că refuzul medicilor de familie de a semna contractul-cadru nu este legat de bugetele pe anul 2011, care sunt mai mari faţă de anul trecut, ci de faptul că, prin noul sistem informatizat, situaţia ar fi monitorizată şi nu mai rămâne posibilitatea unor eventuale „aranjamente”. În apărarea lor, medicii de familie spun că nu semnează contractele atât timp cât din norme reiese că vor asigura din banii lor informatizarea pe cardurile de sănătate, iar bolnavii cronici au acces doar la o reţetă, o dată la trei luni. Aceştia susţin că pierd cel puţin 400 de lei pe cabinet, prin noile norme. De altfel, medicii de familie nu s-au opus nicio clipă sistemului informatic.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. toma

    miercuri, 08.06.2011 at 05:42

    N-au platit nici cind aveau inregistrati 32 milioane romani in evidentele personale, nici cind, anul trecut, aveau 28 de milioane romani si nici acum cind prescriu retete mortilor, unii chiar, de patru ani. Toate au fost declarate erori sau s-a trecut cu vederea chiar daca a fost vorba de fraudarea bugetului de stat la a carui completare contribuim cu totii din greu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Peste 3.000 de companii au obținut finanţare prin programul IMM Invest. Anunțul făcut de ministrul Finanțelor

Publicat

Peste 3.000 de companii au obținut finanţare prin platforma IMM Invest, a anunțat joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spunând că programul funcţionează „foarte bine”.

„Am eliminat câteva bariere acum câteva săptămâni, am aprobat ordonanţă de urgenţă, astăzi venim cu hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor. Programul IMM Invest funcţionează foarte bine. Avem 3.083 de companii care au fost aprobate atât de bancă, cât și de Fondul de Garantare. Asta înseamnă că din plafon (15 miliarde de lei – n.r.) s-au consumat 2,45 miliarde de lei, deja.

Se vede clar că ritmul s-a accelerat și după discuția cu sistemul finaciar bancar și faptul că am eliminat din bariere, lucrurile merg din ce în ce mai bine. Sper să depășim în perioada următoare, două săptămâni, 10 mii de companii. Ca un nivel de comparație, anul trecut în România aveau credite de la bănci 25 de mii de IMM-uri. Prin acest program sperăm să ajungem la 40 de mii de IMM-uri care să aibă acces la finanțare. (…) La rectificare, dacă este nevoie, vom suplimenta plafonul”, a spus Florin Cîțu, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

„Programul acesta practic l-am gândit ca să stimulăm băncile să finanțeze companiile”, a completat premierul Ludovic Orban.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Acces pe plajă permis și fără șezlong. Vor trebui respectate regulile de distanțare socială

Publicat

Guvernul a modificat în ședința de joi hotărârea privind deschiderea plajelor pentru turiști, în sensul că este permis accesul și pentru persoanele care nu închiriază șezlong, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ionel Dancă. 

Astfel, turiștii vor putea merge la plajă și cu prosopul sau cu cearşaful, de exemplu.

„Pentru persoanele care nu folosesc șezlonguri a fost adoptat un proiect de hotărâre pentru modificarea anexei 3 la Hotărârea 394/2020, astfel încât să fie permis accesul pe plajă și persoanelor care nu sunt practic în cadrul plajelor amenajate cu șezlonguri, popular spus, pentru cei care doresc să facă plajă la marginea mării, fără șezlonguri.

Aceste persoane vor trebuie să respecte aceleași reguli de distanțare socială și reguli impuse pentru persoanele care fac plajă pe șezlonguri”, a precizat Ionel Dancă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Investiții uriașe în sistemul de urgență. 3,2 miliarde de lei pentru 16 elicoptere, sute de autospeciale și o navă multirol

Publicat

Guvernul vrea să doteze sistemul național de urgență pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre. Executivul a adoptat joi o hotărâre pentru aprobarea notei de fundamentare referitoare la finanțarea proiectului „Viziune 2020”, un „mega-proiect” în valoare totală de peste 3,2 miliarde de lei, din care UE va susține peste 2,7 miliarde de lei.

Proiectul prevede, printre altele, achiziția unui centru național de răspuns la dezastre, a 12 elicoptere, a unei nave multirol, a zeci de autospeciale de descarcerare și peste 270 de autospeciale de stingere incendii. 

„Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care a aprobat nota de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheluielilor aferente proiectului de investiții <Viziune 2020>. Este vorba despre finanțarea proiectului care se realizează din fonduri externe nerambursabile, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație. Suma totală este de 3.263.410.000 de lei, echivalentul a 681.904.797 de euro, din care UE susține în lei echivalentul a 2.767.255.000 de lei, reprezintă finanțarea de 84,4%. Cofinanțarea este de 15%, în valoare de 489.000.000 de lei, iar o cheltuială neeligibilă de 0,2% de 6.644.000 de lei. Din această sumă extrem de mare pentru o investiție de asemenea anvergură, 2,7 miliarde sunt susținute din fonduri europene.

Proiectul vizează creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție. Principala noastră preocupare este protejarea vieții, protejarea cetățenilor. Trebuie să fim pregătiți pentru a răspunde eficient și operativ în toate situațiile de criză, în situații de calamități sau atunci când este nevoie pentru a proteja viața și bunurile cetățenilor”, a explicat, la finalul ședinței de Guvern, ministrul de Interne, Marcel Vela.

Pe lista de achiziții sunt incluse un număr de:

– 60 de autospeciale de descarcerare,

– 49 de containere cu echipamente individuale de protecție,

– 63 de camioane cu sistem hidraulic de încărcare / descărcare,

– 276 de autospeciale de stingere cu apă și spumă,

– 33 de centre de comunicații pentru punctele de comandă mobilă medii,

– 18 autoplatforme,

– 42 de autospeciale de primă intervenție pentru lucrul cu apă la înaltă presiune și hidroperforare,

– o navă multirol,

– 3 șalupe multirol,

– un centru național de răspuns la dezastre,

– 12 elicoptere (6 elicoptere ușoare și 6 elicoptere medii și grele, pentru uscat și pentru zona maritimă),

„Dorința noastră este pentru a dota cât mai bine și Inspectoratul General pentru SItuații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație din cadrul MAI pentru a face față oricăror provocări.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Olimpiadă Internațională de esee pe tema istoriei și evoluției Uniunii Europene, pentru elevii militari

Publicat

Elevii din clasele a XI-a din colegiile militare vor putea participa la Olimpiada Internațională de esee pe tema istoriei și evoluției Uniunii Europene. Organizarea unei astefel de olimpiade a fost decisă miercuri, în cadrul celei de-a treia reuniunii a Forumului European al Școlilor Militare de Învățământ Secundar.

Cele mai bune 10 lucrări ale elevilor vor fi publicate de către EUMSS Forum într-o carte online iar premierea celor mai bune lucrări va avea loc la Bruxelles în mai 2021.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

Cea de-a treia reuniune a Forumului European al Școlilor Militare de Învățământ Secundar s-a desfășurat sub forma unei videocenferințe având în vedere situația epidemiologică actuală. La această ediție au participat reprezentanți ai liceelor militare din Cipru, Portugalia, Italia, Franța, Austria și România, și cu statut de invitat Serbia și Ucraina.

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” a fost reprezentat la această întâlnire de comandantul instituției, colonel Marcel Domșa, alături de care s-a aflat și colonelul Sorin-Gabriel Hazu din partea Direcției generale management resurse umane.

Forumul reprezintă un proiect inițiat la nivelul Uniunii Europene și își propune printre altele crearea de module comune de instruire privind istoria, geografia Uniunii Europene și valorile comune europene, schimbul de bune practici, crearea de parteneriate și proiecte comune în cadrul ERASMUS+, schimbul de elevi și profesori.

Numărul de participanți la acest forum a crescut de la o întâlnire la alta, ceea ce demonstrează atractivitatea problematicii dezbătute, au transmis reprezentanții Colegiului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate