Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

O armă de asalt produsă la fabrica din Cugir, vedeta Expoziției Internaționale pentru Echipament Militar EXPOMIL de la București

Publicat

O nouă armă produsă la Cugir este vedeta expoziţiei de echipamente şi tehnică care s-a deschis, în 26 septembrie, la Romexpo. Este vorba despre Gepard GM6 Lynx, o armă de asalt fabricată la Cugir și care costă între 8000- 10000 de dolari.  La EXPOMIL alături de industria românească de apărare au venit şi zeci de firme din toată lumea, cu produse mai noi sau mai vechi, dar pentru care există cerinţă pe piaţă. La expozitie sunt prezente 70 de firme din domeniul militar.

Fabrica de Arme Cugir a conceput prima puşcă de asalt exclusiv românească, destinată în special militarilor români. Varianta “civilă” este fabricată pentru SUA. „Are un sistem de schimbător de focuri ambidextru, care poate fi acţionat de pe ambele părţi. Are un sistem de armare care poate fi acţionat egal din orice parte. Este dotată cu şină pe care se poate monta orice sistem de ochire”, a declarat pentru ProTV, Zoli Cristea, de la fabrica de armament Cugir.

Potrivit acestuia, arma are calibrul de 5,56 milimetri (standard NATO) şi este aproape de omologare, după ce a trecut prin teste în teatrele de operaţiuni din Afganistan. Ulterior, ar urma să intre în dotarea armatei române şi va fi propusă şi pentru export. În proporţie de 80 la sută, producţia de arme şi muniţie ajunge în Statele Unite ale Americii, iar restul către ţari din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu.

Gepard GM6 Lynx. foto: rumaniamilitary.ro

Potrivit Rumaniamilitary.ro, Gepard GM6 Lynx înglobează materiale de ultima generație, având o greutate de 11,5 kg iar sistemul de ochire este produs de IOR Bucuresti. Arma GM-6 Lynx poate ataca ținte aeriene în zbor planat la joasă înălțime, vehicule și ținte usor blindate, adaposturi, cladiri, echipamente radio-electronice, sisteme de artilerie sau lansatoare de rachete pe o raza de 600-800m, raza maximă de neutralizare a țintelor fiind 1,8 km. Datorită greutăţii reduse, arma este uşor transportabilă de trupă și poate fi folosită și în zone urbane pentru a bloca căi de acces, având forța de oprire a autovehiculelor, dar și pentru a demola ziduri sau ataca ținte adăpostite în clădiri. Cei mai interesați de achiziționarea acestei arme produsă la Cugir sunt americanii.

Romexpo organizează cea de-a opta ediţie a Expoziţiei Internaţionale pentru Echipament Militar – Expomil în cadrul pavilionului central şi pe platformele exterioare.  Reunind 70 de firme, din România, Belgia, Canada, Franţa, Italia, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, ce ocupă o suprafaţă de 4.000 de mp, Expomil 2013 are ca principal scop promovarea industriei naţionale de apărare, dar şi continuarea dialogului cu instituţiile similare din celelalte ţări. Timp de patru zile, specialişti la nivel mondial vin în cadrul acestui eveniment pentru a identifica soluţii şi resurse în domeniul dezvoltării echipamentelor, „valorificând potenţialul românesc, în concordanţă cu tendinţele generale din domeniu”, informează Romexpo.

Expoziţia Internaţională de Tehnică Militară – EXPOMIL 2013 este organizată de Ministerul Economiei în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Serviciul Român de Informaţii, C.N. Romarm şi Centrul Expoziţional Rompexpo. Implicarea Ministerului Economiei în organizarea EXPOMIL face parte din planul de acţiune privind politica de apărare şi securitate naţională, derulat de către minister, prin intermediul Direcţiei Industria de Apărare şi Probleme Speciale, care acordă o atenţie deosebită asigurării forţelor armate cu echipament şi tehnică militară modernă. EXPOMIL 2013 include trei componente: prezenţa cu stand a peste 70 de firme din România, Belgia, Canada, Franţa, Italia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii; Standul naţional “Apărare civilă şi protecţie CBRN/Chimică-Biologică-Radiologică-Nucleară”’; secţiunea exerciţiilor executate de către formaţiuni ale instituţiilor de forţă implicate în organizare, informează Ministerul Economiei.

Un stand aparte este cel al SRI unde, pe lângă echipamente moderne folosite, sunt expuse şi adevărate piese de colecţie cum ar fi o maşină de scris Olympia, produsă în Germania în anii ’30. Exemplarul a fost folosit în secretariatul tehnic al Direcţiei a 2 a, la redactarea rapoartelor informative privitoare la evoluţia situaţiei operative în zona de conflict, în timpul invaziei Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varşovia, în 1968. O altă piesă de rezistenţă este un aparat de fotografiat folosit în acţiuni de supraveghere operativă între anii 1971 şi 1980. În anul 1972, acest aparat foto a fost utilizat în echipa de filaj care a contribuit la dejucarea atentatului pus la cale împotriva premierului Israelului, în timpul vizitei pe care o efectua la Bucureşti.

Cea de-a 8-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale pentru Echipament Militar – Expomil se desfăşoară ȋntre 26 şi 29 septembrie.


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Radu

    sâmbătă, 28.09.2013 at 19:15

    Documentati-va bine inainte sa postati aceste stiri.

    1) In primul rand, Gepard GM6 Lynx NU este romaneasca. a fost creata de ungurii de la Uzina Sero.

    2) In al doilea rand, este o arma anti-material (cu un calibru f. mare, folosit pentru anihilarea vehiculelor de mici dimensiuni). In nici un caz o astfel de arma va folosi calibrul standard NATO 5,6 si va fi vanduta in randul civililor.

  2. Dolomite

    marți, 22.09.2015 at 20:32

    Cea ce nu spune articolul este faptul ca pusca gepárd a fost conceputa in Ungaria. Romania doar a cumparata licenta de fabricatie. Nu e o inventie romaneasca, cum sugereaza articolul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax