Economie
O nouă creștere a inflației, după prețurile mari la energie. Explicații de la BNR
BNR urmează să publice, în raportul privind inflația pe noiembrie, noi prognoze influențate de creșterile mari la energie.
Veștile nu sunt prea bune.
”Ne uităm la inflație, la cadrul macroeconomic, și vedem riscuri și incertitudini mari. Deși avem o revenire economică puternică în 2021, aceasta se raportează la un an 2020 slab, de scădere economică.
Citește și BNR anunță în 2022 o apocalipsa a prețurilor: Inflaţie uriaşă din aprilie şi doi ani de scumpiri în lanţ. Reacția ministrului Finanțelor
Împărțim inflația în două lucruri. În primul rând, inflația pe care nu o putem controla.
Prețul la gaze și electricitate nu este în controlul BNR. E mult spus că am putea influența prețul facturii de energie.
Însă aceste prețuri la energie pot cauza celorlalte prețuri să crească. Se pot revărsa în tot coșul de consum, pentru cam toate produsele conțin o componentă energetică.
În orice intră electricitate sau gaze sau căldură. Există o rată de transfer din acest produse energetice în coșul de consum.
Noi vom face ca prețul coșului de consum în care să scoatem energia să fie ancorat, prețurile acestor produse să rămână ancorate, să le influențăm astfel încât să nu crească foarte mult.
În acest context, creșterile de dobândă sunt cel mai important instrument pe care-l avem. Am luat deja o decizie de creștere. Analizăm în prezent impactul acelei decizii”, a declarat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, pentru digi24.ro.
Popa a mai spus că BNR analizează și noile perspective ale inflației.
”Odată cu decizia următoare vom publica și noul raport asupra inflației, ediția noiembrie. Acolo veți vedea cifre noi, veți vedea că ne-am actualizat prognozele, veți vedea niște cifre mai mari. Prognoza precedentă nu mai este de actualitate. Vedem creșteri mari la produsele energetice”, a declarat Cristian Popa.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 2,30% pe an, de la 2,29% cât a fost vineri, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
sursă: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News