Connect with us
Publicitate

Actualitate

O nouă obligaţie pentru companiile mici, pregătită de ANAF. Cheltuieli în plus pentru dosarul anual de preţuri de transfer

Publicat

contabil datorie ANAF pregăteşte un act normativ prin care companiile care au contracte cu firmele afiliate vor fi obligate să întocmească annual dosarul preţurilor de transfer. Dacă până acum această condiţie era de îndeplinit doar la cererea ANAF, în cazul unor controale, potrivit unui proiect de ordin, devine obligatorie.

Obligaţia le va reveni, potrivit proiectului, companiilor cu cifre de afaceri anuale începând de la 50.000 de euro în servicii, și începând de la 100.000 de euro pentru producție.

Dosarele prețurilor de transfer atestă în ce măsură prețurile din contractele cu firmele afiliate sunt sau nu conforme cu prețurile pieței.

Dacă acest Ordin va intra în vigoare, multe din companiile mici care fac afaceri cu firme afiliate și-ar vedea afectate serios cifrele bugetelor anuale: întocmirea unui asemenea dosar costă câteva mii de euro – în cel mai bun caz (mergând până la zeci de mii sau, în cazul companiilor foarte mari, la sute de mii de euro), potrivit cursdeguvernare.ro.

La valoarea minimă a cifrei de afaceri prevăzută de proiectul de Ordin, pentru multe din companiile vizate ar însemna procente bune din cifra de afaceri și anularea marjelor de profit, dacă nu chiar împingerea companiilor în pierdere și, implicit, desființarea lor.

Dosarele prețurilor de transfer vizează, în prezent, îndeosebi companiile mari – corporațiile străine care importă scump de la companii afiliate externe și exportă ieftin către entități comerciale afiliate. Este o formă a statului de-a se proteja de manipularea marjelor de profit prin forțarea prețurilor mai sus sau mai jos de piață. Efectele acestui fenomen se văd în cifrele la nivelul economiei: cu 60% cifră totală de afaceri, companiile străine produc doar 40% din valoarea adăugată din economie.

Primele vizate sunt firmele care fac parte din grupuri de companii, sau companiile care lucrează cu servicii externalizate și la care sunt asociați/acționari afiliați.

În cazul acestor companii, guvernele sau Parlamentul nu au elaborat o Lege a holdingului, care ar rezolva raporturile comerciale și impozitarea acestora între companii afiliate.

Voci din piața consultanței fiscale, care au solicitat anonimatul, au prezentat pentru cursdeguvernare.ro poziții divergente în privința măsurii, însă toate au fost de acord că includerea companiilor mici și foarte mici sub incidența acestui ordin este lipsită de rost pentru Fisc, și este o afacere doar pentru companiile de consultanță care se ocupă cu întocmirea dosarelor de prețuri de transfer.

sursa: cursdeguvernare.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate