Connect with us
Publicitate

Administrație

Obeliscul din Alba Iulia este înclinat. Primarul Gabriel Pleșa: Este nevoie de expertiză tehnică. Povestea inedită a monumentului

Publicat

Obeliscul din Alba Iulia este înclinat, iar primăria intenționează realizarea unei expertize tehnice și a unui studiu geotehnic, pentru a evalua starea structurii și a terenului din jurul monumentului. 

Administrația locală confirmă astfel o scanare digitală realizată cu peste un an în urmă de specialistul Călin Șuteu.

Vezi detalii aici: FOTO – Obeliscul ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia este ÎNCLINAT. Dovezi după o scanare digitală a monumentului

Faptul că monumentul este înclinat a fost confirmat și de istoricul Valer Moga, cel care a și relatat istoria Obeliscului în cartea Memoria Urbis.

”Fundația monumentului este din trunchiuri de stejar, care au putut putrezi în aproape 90 de ani. Autoritățile municipale au cunoștință de procesul de înclinare, dar nu-i acordă importanță. Într-o bună dimineață, trecătorii ar putea vedea Obeliscul în Șanțul Cetății”, a scris istoricul Valer Moga pe Facebook, la postarea lui Călin Șuteu.

Aflat în apropierea Porţii a III-a, monumentul de granit măsoară peste 20 de metri. Baza prismatică, treptată, cuprinde o celulă simbolică, cu deschidere pe laturile principale, de est şi de vest.

Citește și: Povestea inedită a Obeliscului din Alba Iulia: construit din diurna pe o zi a parlamentarilor și din donații

Obeliscul are o poveste interesantă. Un mare număr de elemente inedite apar în cartea albaiulianului Cristian Cransnaveţ, dedicată lui.

De exemplu, obeliscul a costat de câteva ori mai mult decât a fost estimat iniţial, iar farul din vârf nu a mai fost montat, așa cum prevedea proiectul.

De asemenea, pentru construcţia lui au donat foarte mulţi cetăţeni simpli, elevi din şcolile româneşti de atunci (dintre care o parte nu mai sunt acum pe teritoriul României), iar senatorii şi deputaţii şi-au donat diurna pe o zi.

Inițiativa a aparținut Asociațiunii ASTRA, despărțământul Alba.

Obeliscul din Alba Iulia este înclinat. Postarea primarului Gabriel Pleșa

”În urma unor verificări recente, s-a constatat existența unei ușoare înclinații a Obeliscului Horea, Cloșca și Crișan din municipiul Alba Iulia.

Având în vedere importanța deosebită a acestui monument istoric pentru patrimoniul nostru cultural, luăm toate măsurile necesare pentru a identifica și soluționa eventualele probleme care ar putea afecta integritatea acestuia.

Ca parte a acestor eforturi, am început demersurile necesare pentru realizarea unei expertize tehnice și a unui studiu geotehnic, menite să ofere o evaluare detaliată a stării structurii și a terenului din jurul monumentului.

Aceste demersuri sunt esențiale pentru a preveni orice potențiale riscuri și a asigura siguranța și durabilitatea pe termen lung a Obeliscului.

De asemenea, în cadrul proiectului „Reconversia și refuncționalizarea zonei șanț exterior est Cetatea Alba Carolina”, pe care municipiul Alba Iulia intenționează să îl implementeze în cadrul Programului Regiunea Centru, sunt prevăzute măsuri de consolidare a taluzurilor din zona șanțurilor Cetății.

Aceste intervenții vor contribui la menținerea integrității zonei și a monumentelor din proximitate.
Vom continua să monitorizăm situația și vom informa publicul în legătură cu evoluția lucrărilor și măsurilor implementate pentru protejarea acestui simbol al istoriei naționale” a scris Gabriel Pleșa pe contul său de Facebook.

Sursă foto: Gigapixel Art S.R.L, Călin Șuteu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate