Connect with us
Publicitate

Actualitate

Obligaţii fiscale pentru persoanele care au venituri extrasalariale. Ce trebuie să depună la Fisc

Publicat

În acest an, persoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili care desfășoară activități independente au un regim fiscal diferit față de cel întâlnit în 2017. Contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS) sunt raportate la nivelul unui salariu minim brut, de 1.900 de lei, iar obligația de a le plăti apare doar atunci când veniturile lunare depășesc suma amintită. În plus, impozitul pe venitul obținut este în acest an de 10%.

Citește și ADMITERE la şcolile de agenți și subofițeri de POLIȚIE, în ianuarie 2018. LISTA CANDIDAȚILOR

Persoanele fizice care realizează venituri extrasalariale anuale ce depăşesc 22.800 de lei, adică 12 salarii minime pe economie, trebuie ca până pe 31 ianuarie să trimită la Fisc o proiecţie a câştigurilor viitoare, proiecţie realizată pe baza veniturilor din 2017 (Declaraţia 600), în baza căreia ANAF îi va trimite înapoi declaraţia 610 pentru stabilirea cuantumului contribuţiilor sociale şi de sănătate pe care contribuabilul trebuie să le plătească în 2018.

Persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente, fie ca PFA, fie ca titulari ai întreprinderilor individuale/familiale și profesii liberale datorează anul acesta CAS și CASS raportate la noul salariu minim pe economie, de 1.900 de lei, după cum urmează:

CAS de 25%, aplicată asupra unui venit ales de către contribuabil, dar cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară (1.900 de lei);
CASS de 10% la salariul minim pe economie (1.900 lei).
Totuși, obligația de a plăti contribuțiile la pensii și sănătate revine numai persoanelor ce realizează într-un an venituri din activități independente cel puțin egale cu 12 salarii minime brute, adică 22.800 de lei. Asta înseamnă că, dacă în 2017 ai realizat venituri cumulate din activități independente sub plafonul de 22.800 de lei, nu vei plăti CAS și CASS anul acesta, ci doar impozit pe veniturile obținute.

Citește și Ei votează, noi plătim! 1,6 milioane de lei din bani publici pentru greşelile consilierilor judeţului Alba

Ordinul 4140 emis de ANAF, care modifică Declaraţiile 600 şi 610, a intrat în vigoare pe 29 decembrie 2017. Potrivit acestuia, persoanele fizice care realizează venituri extrasalariale, inclusiv din dobânzi, acţiuni sau alte forme de investiţii de peste 22.800 de lei anual, sunt obligate să depună la Fisc declaraţia 600, în care anticipează veniturile viitoare, pe baza veniturilor realizate în 2017, până pe data de 31 ianuarie.

În baza acestei declaraţii, Fiscul va emite declaraţia 610 care îi spune contribuabilului valoarea anuală a contribuţiilor sociale şi de sănătate datorate bugetului de stat. Apoi, contribuabilul va realiza plata CAS-urilor şi CASS-urilor, trimestrial.

Ca regulă, plățile se efectuează în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. În 2018, termenele scadente vor fi 27 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 21 decembrie.

Citește și Profesorii îşi vor primi salariile cu întârziere, până în 15 ianuarie. Anunțul făcut de ministrul Educației

CAS de 25%

Persoanele fizice care desfășoară activități independente sunt obligate să achite CAS dacă:

venitul net realizat în anul precedent (2017), exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția (1.900 de lei, din ianuarie 2018);
venitul net lunar estimat a se realiza este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna în care își încep activitatea sau nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția, în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual;
valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egală cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfășoară activități impuse pe bază de norme de venit;
venitul net lunar realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția, în cazul contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală.
Asta înseamnă că datorează CAS în 2018 acele PFA ce au obținut pe parcursul anului trecut venituri în cuantum de cel puțin 22.800 de lei (1.900 lei x 12). Automat, aceste persoane au obligația depunerii formularului 600 până la 31 ianuarie 2018 (detalii despre depunerea declarației, aici) și vor plăti CAS la o bază de calcul de cel puțin 1.900 de lei, cu mențiunea că se poate alege și un plafon superior.

Și cum cele mai multe dintre PFA-uri vor alege să achite contribuția la pensii la nivelul salariului minim brut, rezultă CAS de 475 de lei lunar, echivalentul a 1.425 de lei trimestrial și 5.700 de lei într-un an.

Citeşte şi Întâlnire de gradul zero între Berbeceanu și Tarnu, la Tribunalul Alba. A început procesul civil dintre ei

Obligația plății CAS revine în 2018 și celor care își vor începe activitatea pe parcursul anului 2018 și estimează că vor realiza venituri din activități independente cel puțin egale cu nivelul salariului minim brut. În cazul acestora, declarația 600 trebuie depusă în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

De la plata CAS sunt scutite persoanele care:

realizează venituri din pensii, pentru care sunt asigurate în sistemul public de pensii sau într-un sistem propriu de asigurări sociale, potrivit legii;
sunt asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, pentru care există obligaţia asigurării în aceste sisteme potrivit legii (avocaţii, notarii, personalul monahal, personalul militar).
CASS de 10%

În ceea ce priveșe contribuția la sănătate, aceasta este acum de 10% și se raportează la salariul minim pe economie, de 1.900 de lei, de unde rezultă o contribuție lunară de 190 de lei, echivalentul a 570 de lei pe trimestru și 2.280 de lei anual. Cumulat cu contribuția la pensii, rezultă obligații fiscale lunare pentru PFA-urile cu venituri peste plafon de 665 de lei: 475 de lei la pensii și 190 de lei la sănătate.

Astfel, oricât de mult ar câștiga pe lună o persoană fizică din activități independente, fie și 1.000.000 lei, nivelul de contribuții rămâne același, adică 665 de lei/lună.

Citeşte şi BACALAUREAT 2018: Din 29 ianuarie încep înscrierile. Prima sesiune, în februarie. Probele scrise din 25 iunie

CASS este datorată de PFA ce realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse de venituri dintre următoarele categorii:

venituri nete din activități independente;
venituri din asocierea cu o persoana juridică;
venituri nete din cedarea folosinței bunurilor;
venituri din investiții;
venituri nete din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
venituri brute din alte surse.
Astfel, dacă în anul 2017 s-au obținut venituri cumulate mai mici de 22.800 de lei din una sau mai multe dintre activitățile de mai sus, nu există obligația plății CASS în 2018.

Persoanele fizice care realizează venituri lunare din activităţi independente sub nivelul salariului minim brut pe ţară (1.900 de lei) nu au obligaţia să plătească CAS și CASS, însă pot opta pentru plata contribuţiei, în aceleaşi condiţii prevăzute pentru cei care au obligaţia plăţii contribuţiei. Odată exprimată opțiunea, ea devine obligatorie pentru întregul an fiscal.

Pentru persoanele a căror venituri anuale se situează sub plafonul de 22.800 de lei există doar obligația plății impozitului pe veniturile obținute din activități independente. Acesta este acum în cotă de 10%, în scădere de la 16%.

PFA-urile ce sunt concomitent și pensionari datorează în 2018 CASS doar dacă au realizat în 2017, din PFA, venituri de peste 22.8000 de lei. Și în cazul acestora există obligația depunerii formularului 600, nu mai târziu de 31 ianuarie 2018. Contribuabilii organizați ca PFA care au și salariați datorează și contribuția asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25%, singura contribuție ce mai revine angajatorilor din 2018.

surse: avocatnet.ro, economica.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate