Actualitate
Ocna Mureș: Modernizarea policlinicii și a pieței, reparații de drumuri și alte proiecte de infrastructură. Vezi stadiul lucrărilor
În Ocna Mureș sunt în execuție mai multe lucrări de infrastructură în diferite zone ale localității. Drumuri, lucrări la sistemul de apă și canalizare, podul rutier peste râul Mureș, modernizarea pieței, a policlinicii sau a Casei de Cultură sunt doar câteva dintre proiectele ce se află în plină desfășurare în această perioadă. Reprezentanții Primăriei Ocna Mureș au transmis situația lucrărilor, pentru a-i informa pe cetățeni în ce stadiu se află acestea și când vor fi finalizate.
1. Lucrările de pe Hagău și cartier Uioara de Sus:
– până în data de 10 august drumul de pe Hagău se execută cu primul strat de asfalt;
– pe partea dinspre pădure se realizează trotuar pentru traficul pietonal, în afară de trotuarul care se execută pe vechiul amplasament, cel de pe partea stângă în sensul de urcare a drumului;
– lucrările de apă și cele de canal au necesitat șanțuri diferite, conform normelor tehnice privitoare la execuția acestora, ceea ce a dus la disconfortul suplimentar apărut pentru locuitorii și pentru traficul din zonă;
– lucrările din această zonă sunt în graficul de timp stabilit la încheierea contractului cu executantul.
2. Lucrările de la podul rutier de peste Mureș
– termenul de finalizare a acestor lucrări este 31 august;
– durata mare a lucrărilor este dată de faptul că, din punct de vedere tehnic, unele operații necesită un timp mai îndelungat (turnarea și uscarea structurilor de beton necesită cel puțin 20 de zile și abia apoi continuarea celorlalte operațiuni etc)
– lucrarea este în graficul de execuție încheiat cu executantul deși a apărut la un moment dat o întârziere de 3 zile datorită necesității schimbării sistemului de susținere a conductei de apă ce alimentează orașul Ocna Mureș.
3. Lucrările de modernizare din Colinie
– există întârzieri în execuția acestora datorate faptului că există în zonele de lucru conducte de gaz la adâncime foarte mică (15-20 cm).
– traseele acestor conducte sunt înlocuite sau modificate de către E-On Gaz începând cu data de 1 august pentru a putea continua lucrările de modernizare începute în cartier.
4. Lucrările de modernizare a pieței
– în data de 8 august are loc licitația pentru atribuirea acestor lucrări;
– ele includ execuția de rețele de apă, canalizare și ape pluviale, precum și asfaltarea întregului perimetru al pieței;
– actuala canalizare folosește rețeaua existentă pe strada 9 Mai, ceea ce reprezintă un disconfort major pentru locuințele din zonă și pericol de inundații în cazul unor precipitații cu debit semnificativ mărit.
5. Lucrările de la Policlinică
– în data de 8 august are loc licitația pentru atribuirea acestor lucrări;
– ele cuprind lucrări de refacere și amenajare a rețelei de alimentare cu apă, a rețelei de canalizare precum și lucrări de refacere a interioarelor cabinetelor.
6. Lucrările de la Casa de Cultură
– în perioada 15-20 august încep lucrările de modernizare a imobilului.
7. Alimentarea cu apă în localitățile Cistei și Micoșlaca
– începând din 5 august încep lucrările la branșamentele individuale ale gospodăriilor.
8. Lucrările la Canalul de Gardă a orașului
– acestea impun o atenție deosebită în ceea ce privește reproiectarea și executarea lor, datorită
efectelor imediate asupra stabilității terenului în zona orașului;
– din luna septembrie încep lucrările la acest obiectiv, pentru început zona străzilor Horia și Mihai
Viteazu, cele mai afectate de apele pluviale;
– aceste lucrări urmăresc în primul rând eliminarea riscului de inundații a zonei prin refacerea la
parametri normali de funcționare a rețelei de canalizare și cea de evacuare a apelor pluviale.
9. Lucrările de amenajare a străzilor Tudor Vladimirescu, Vasile Alecsandri și Ion Rațiu
– lucrările sunt în graficul de execuție stabilit cu executantul la cotractare;
– în acest moment se execută structura de bază a drumului și se bordurează carosabilul.
Toate aceste lucrări precum și cele deja executate sunt inițiate, proiectate și puse în practică de Primăria Ocna Mureș împreună cu Consiliul Județean Alba.
„Anumite voci susțin că unele proiecte au existat sau au fost inițiate anterior actualei administrații, cu exemplu practic lucrările de modernizare a străzii Ștefan cel Mare. Ca amănunt, această lucrare a trebuit reproiectată întrucât vechiul proiect prevedea, printre altele, o cale de rulare cu lățimea de 8 metri (4 metri pe sens), la concurență cu drumurile europene E81 (Alba Iulia – Cluj Napoca) sau E60 (Târgu Mureș – Cluj Napoca), lucru absolut inutil pentru această stradă. Fondurile provin doar din finanțări proprii ale Primăriei (aproximativ 60 miliarde lei vechi) și din fonduri provenite de la Consiliul Județean Alba (aproximativ 15 miliarde lei vechi). Faptul că și Consiliul Județean se implică în investițiile din Ocna Mureș demonstrează clar interesul acestuia de a dezvolta infrastructura orașului în contextul intenției de reabilitare economică a zonei și de creare de noi locuri de muncă. Administrația Locală cere scuze tuturor celor afectați de lucrările din oraș, dar acestea sunt absolut necesare creșterii calității serviciilor către populație, a dezvoltării și modernizării infrastructurii existente și a eliminării riscurilor ce apar ca urmare a unor evenimente majore, în primul rând riscul inundațiilor în cazul ploilor torențiale”, a transmis purtătorul de cuvânt al primăriei, Iulian Olariu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News