Connect with us
Advertisement

Economie

Omul de afaceri Călin Mitică, patronul METALURGICA AIUD, a fost REȚINUT de DNA într-un dosar ce vizează fapte de CORUPȚIE

Publicat

calin-mitica Omul de afaceri clujean Călin Mitică, proprietarul SC “Metalurgica Transilvania” Aiud, fost director în CFR, a fost reţinut la Cluj Napoca, marți noaptea, de procurorii DNA, după mai bine de 10 ore de audieri. Astăzi va fi prezentat intanței pentru  mandat. Călin Mitică a fost reţinut alături de Teodor Gavriș, fost director în CFR, fiind acuzaţi de fapte de corupţie. Mai exact, omul de afaceri ar fi primit contracte cu dedicaţie cu ajutorul unor şefi din compania feroviară.

UPDATE: Instanţa a dispus arestarea la domiciliu pe 30 de zile a celor şapte persoane pentru care procurorii anticorupţie au cerut arestul preventiv, măsura fiind luată în noaptea de miercuri spre joi, după mai multe ore de audieri. Persoanele arestate preventiv la domiciliu sunt omul de afaceri Călin Mitică, fostul director din CFR Călători Teodor Gavriş, directorul CNCF CFR SA – Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi, Laurenţiu Seceleanu, directorul general al Transferoviar Grup, Kinga Mădărăşan, directorul de infrastructură SC Transferoviar Grup SA, Ştefan Adriian, directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuţ, şi directorul general SC Remarul 16 Februarie SA, Dumitru Bărbăcuţi.

Omul de afaceri Călin Mitică este acuzat, printre altele, de dare de mită şi spălare de bani. Potrivit DNA, Călin Mitică ar fi obţinut mai multe contracte din bani publici pentru companiile sale, „Transferoviar” şi „Remarul 16 Februarie”, prin complicitatea unor şefi din CFR Călători.

În schimb, aceştia primeau mită pentru serviciile lor prin intermediul altor firme. Vorbim de peste o jumătate de milion de lei.

Alături de Călin Mitică a fost reţinut şi Teodor Gavriş, acuzat de abuz în serviciu, dare de mită şi spălare de bani.

Cei doi, împreună cu încă trei persoane, au fost reţinuţi, aflându-se în prezent în sediul IPJ Cluj. În această dimineaţă, vor fi duşi în fața magistraților de la Tribunalul Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Alte patru sau cinci persoane care au legătură cu acest dosar vor fi audiate în această dimineaţă.

Audierile vin după ce procurorii DNA au făcut, ieri, 22 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Cluj şi Galaţi, fiind vizate şi sediile CFR Călători şi CFR Marfă.

metalurgica Mitică și Metalurgica Aiud

Metalurgica Transilvană Aiud SA a fost înfiinţată în 2008 de omul de afaceri clujean Călin Mitică, proprietarul companiei Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca. Activele fostei societăţi de stat, Metalurgica SA Aiud, au fost cumpărate de „Remarul 16 Februarie” în 2006 cu aproximativ 3 milioane de euro. În 2008, „Remarul” a vândut aceste active, reprezentând construcţii, terenul aferent şi utilaje, noii firme Metalurgica Transilvană SA cu suma de 7,3 milioane de euro.

A fost, de fapt, un transfer de proprietate între firmele afaceristului clujean, care a obţinut astfel un profit de cel puţin 4 miloane de euro. Metalurgica Transilvană a avut profit doar în 2008, în valoare de circa 5 milioane de lei. Societatea avea atunci 845 de angajaţi. În 2009, potrivit bilanţului contabil, numărul angajaţilor s-a redus la jumătate (480) iar activitatea s-a încheiat cu pierderi de peste 5 milioane de lei.

În 2010 şi 2011, pierderile s-au redus dar şi numărul angajaţilor. Metalurgica Transilvană a încheiat anul 2011 cu pierderi de 1,4 milioane de lei şi 326 angajaţi. Datoriile erau la nivelul de peste 24 milioane de lei, adică circa 5 milioane de euro. În 2012 suma datoriilor a crescut cu cel puţin 1 milion de euro, astfel încât firma a intrat în faliment, în 13 martie 2013, cu mai mult de 6 milioane de euro datorii. Administrator judiciar al societăţii falimentare este „Hodoş Business Recovery IPURL” Târgu Mureş, iar printre creditorii care s-au constituit părţi în proces pentru restanţe de la firma aiudeană se află mai mulţi parteneri de afaceri, dar şi BCR, Apa CTTA Aiud, DGFP Alba şi E.On Gaz.

După pronunţarea falimentului şi restul angajaţilor vor fi disponibilizaţi. Activitatea va fi oprită total, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare. Metalurgica Transilvană are obiect de activitate în domeniul fabricării utilajelor pentru metalurgie. În ultima perioadă, la Aiud s-au derulat lucrări de reparaţii la vagoane prin comenzi primite de la cealaltă firmă a miliardarului Călin Mitică, Remarul 16 Februarie.

Uzina de Vagoane Aiud SA, cealaltă firmă de pe platforma industrială din oraş, face parte din “Transferoviar Grup” SA. Este o unitate de fabricare, modernizare, reparare, întreţinere vagoane de cale ferată, subansambluri şi piese de schimb pentru material rulant, precum şi proiectare în domeniul materialului rulant.

Potrivit prezentării de pe site-ul companiei, fabrica deţinea utilaje şi dotări specifice domeniului feroviar, hale cu suprafeţe mari în care se desfăşoară activitatea de prelucrări mecanice, confecţii metalice, turnătorie şi infrastructură de cale ferată.

A început ca societate juridică în 16 august 2011 şi a fost transformată de la SC CFR-SIRV Braşov SA (înfiinţată în 1961 prin preluarea activelor de la fosta “Atelierele Principale de Locomotiva Reparatii Vagoane  sub denumirea de “Atelierul de Zona Braşov”, apoi “SIRV Braşov”).
Printre beneficiarii serviciilor prestate de către SC Uzina de Vagoane Aiud SA sunt: SNTFC CFR-Marfă SA şi diviziile regionale subordonate, SNTFC CFR Călători, DB Schenker Rail România SRL (reparaţii periodice), BDZ Căile Ferate Bulgare (servicii de reparaţii periodice şi capitale pentru vagoane de călători), “Transferoviar Grup” Cluj-Napoca-RIF, “Cargo Trans Vagon SA” SA Bucuresti, Transport Trade Services SA Bucureşti, JK Service Belgia sau Akros Henschel Franţa.

Uzina de Vagoane Aiud a disponibilizat o sută de oameni în ianuarie 2014.

Cine este milionarul Călin Mitică
Mocanita Călin Mitică, unul din milionarii în euro a României, deţine „Transferoviar Grup” SA, societate înfiinţată în 2003. Activitatea principală a societăţii este transportul de marfă şi manevrele feroviare, iar cea secundară, reparaţii de vagoane de marfă şi călători şi locomotive. Grupul detine si firma de reparatii material rulant Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca. Asocierea Transferoviar Grup SA – fondul de investitii austriac Donau Finanz a participat in cursa pentru privatizarea CFR Marfa in 2013, privatizare care in cele din urma nu a mai avut loc, desi intial castig de cauza a avut Grup Feroviar Roman, companie detinuta de un alt magnat al cailor ferate, Gruia Stoica.Revista Forbes, cea care estima in 2011 ca omul de afaceri Calin Mitica avea o avere estimata la 12-13 milioane de euro, scrie ca prin Transferoviar group, Mitica detinea 32,96% din titluri la compania producatoare de material rulant feroviar – Remarul 16 Februarie, iar alte 32,14% dina cituni sunt detinute de sotia sa Monica Baiculescu.Calin Mitica este „acţionar direct şi indirect la Transferoviar Călători, Edelweiss Holding, Armonia Edelweiss şi Societatea Comercială de Întreţinere şi Reparaţii Vagoane de Călători CFR – SIRV Braşov”, mai scrie sursa amintită.De altfel, în intreaga presă s-a scris ca Mitică a fost protagonistul unor afaceri controversate, dar profitabile cu statul în ultimii ani, majoritatea ţinând de domeniul feroviar.

Potrivit Ziar de Cluj, „Călin Mitică este născut în 7 octombrie 1967 în Făurei, judeţul Brăila.

În 2012 a fost distins cu Crucea Transilvană, oferită de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului. A înfiinţat firma de protecţie şi pază Euro Force Security SRL cu scopul de a asigura servicii de pază pe rutele de transport călători manageriate de Transferoviar Grup. Transferoviar deţine 85 la sută din Euro Force Security SRL. Restul procentelor sunt deţinute de Rusu Stoian, general în rezervă, fost şef al Miliţiei Cluj şi primul şef al Serviciului de Protecţie Internă al MI, UM 0215, celebra Doi S’un Sfert, în prezent, om de afaceri.”

Călin Mitică a donat o locomotivă cu abur restaurată municipiului Alba Iulia. Administrația orașului a expus-o în zona centrală, pe locul unde în urmă cu 40 de ani se afla Gara Mică – o stație a Mocăniței care  asigura transportul între Alba Iulia și Zlatna.
Inculpat în dosarul „Remarul 16 februarie”, achitat definitiv in iulie 2014

Omul de afaceri clujean Călin Mitică, proprietarul SC “Metalurgica Transilvania” Aiud a fost achitat, în 4 ianuarie 2013, de Judecătoria Cluj-Napoca, în dosarul în care fostul director general al CFR Călători, Alexandru Noapteş, împreună cu fostul director adjunct Nacu Vanghele şi fostul director de tracţiune, Nicolae Iosub au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Toţi cei nouă inculpaţi din acest dosar au fost achitaţi. Hotărârea instanţei poate fi atacată cu recurs în 10 zile de la pronunţare.

Potrivit unui comunicat al DNA, din 2010, în dosarul CFR Călători au fost deferiţi justiţiei Alexandru Noapteş, fostul director general al CFR Călători, Vanghele Nacu, fostul director adjunct, Nicolae Cătălin Iosub, fostul director de tracţiune, precum şi alţi cinci inculpaţi, printre care şi directori ai unor societăţi comerciale, pentru complicitate.

Unul dintre directorii în cauză este omul de afaceri clujean Călin Mitică, patronul “Metalurgica Transilvania” Aiud și SC “Remarul 16 Februarie” SA Cluj Napoca. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în 2005, şase automotoare cu remorcă second-hand aduse din Germania au fost achiziţionate de SNTF “CFR Călători” SA la un preţ supraevaluat, cu favorizarea societăţilor “Remarul 16 Februarie” SA Cluj Napoca şi “Activ Invest”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement