Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Orașele în care locuitorii se simt cel mai bine. Alba Iulia, în primele locuri în clasament. Studiu realizat de Banca Mondială

Publicat

Municipiul Alba Iulia se află pe locul al treilea într-un top al orașelor din țară, după nivelul de satisfacție al locuitorilor față de localitatea în care trăiesc. Potrivit unui barometru privind calitatea vieții la oraș, în nouă orașe nivelul de satisfacție depășește 90%: Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Brașov, Drobeta-Turnu Severin (94%), Timișoara, Sighișoara (92%), Slatina și Iași (90%).

De asemenea, peste 80% din populația din mediul urban este mulțumită de orașul în care trăiește, arată Barometrul urban – Calitatea vieții în orașele din România, finanțat de Banca Mondială. Studiul a fost publicat în octombrie 2020 și arată că nivelul cel mai ridicat de satisfacție generală față de orașul în care locuiește este înregistrat în centrele urbane din Regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut, în orașele din Sud-Muntenia (74%).

La nivelul inferior al clasamentului, opt orașe din cele 41 incluse în eșantion au înregistrat niveluri de satisfacție mai mici de 70%: Tășnad (70%), Abrud (68%), Eforie (65%), Sulina
(65%), Beiuș (59), Băile Herculane (52%), Caransebeș (50%) și Mihăilești (46%).

Cluj-Napoca este reședința de județ cu gradul cel mai ridicat de satisfacție (97%). Dintre reședințele incluse în eșantion, Ploieștiul a înregistrat nivelul cel mai scăzut (73%). Sighișoara este municipiul non-reședință cu gradul cel mai ridicat de apreciere (92%), din cadrul eșantionului, iar Caransebeș (50%) este municipiul cu gradul cel mai scăzut.

Siguranța în oraș

73% din populația urbană se simte, de principiu, în siguranță în orașul în care trăiește. Bucureștiul se situează la distanță semnificativă față de medie (62% dintre respondenți au declarat că se simt în siguranță în oraș). Media siguranței urbane în orașele cu populație între 300.000 – 500.000 de locuitori este de 80%. Orașele sub 5.000 de locuitori înregistrează de asemenea o medie ridicată (78% din totalul populației se simte în siguranță). În regiunea Nord-Vest sentimentul de siguranță este mai accentuat (85%).

În cinci municipii reședință de județ se înregistrează valori peste 85%: Alba Iulia (85%), Cluj- Napoca (86%), Oradea (89%), Drobeta-Turnu Severin (91%) și Suceava (93%).

Serviciile administrative în sprijinul oamenilor

La nivel național, 53% din populația urbană este de acord cu faptul că serviciile administrative ale orașului în care locuiesc ajută eficient oamenii.

Zece localități urbane înregistrează ponderi ale acordului de 65% sau mai mult din totalul populației urbane. Dintre acestea, cinci sunt reședințe de județ: Constanța (65%), Alba Iulia (66%), Iași (67%), Cluj-Napoca (69%) și Oradea (84%). Șase localități înregistrează cote de acord sub 40%, Tg. Jiu (39%) fiind singura reședință de județ care se situează între acestea.

Disponibilitatea locurilor de muncă

La nivel național, 50% din populația urbană este de acord cu afirmația „la mine în oraș este ușor să găsești un loc de muncă”. Regiunea Centru înregistrează cota cea mai ridicată de disponibilitate (61%), urmată de București-Ilfov (59%) și Nord-Vest (57%). Valori sub media națională au fost măsurate în Sud-Muntenia (38%), Sud-Vest Oltenia (42%) și Sud-Est (46%).

Peste 65% disponibilitate se înregistrează în Cluj-Napoca (81%), Suceava (80%), Timișoara (71%), Alba Iulia (69%), Oradea (69%), Sinaia (66%); sub 30% disponibilitate se înregistrează în opt orașe, Alexandria (25%) fiind singura reședință dintre ele.

Încrederea în administrația locală

52% din populația urbană declară că este de acord cu afirmația „în general, te poți baza pe administrația publică din orașul meu”.

Valori peste 65% încredere se înregistrează în șapte orașe, dintre care următoarele reședințe: Alba Iulia (67%), Cluj-Napoca (70%) și Oradea (81%).

Cinci localități înregistrează valori sub 40%, dintre care două reședințe: Târgu Jiu (39%) și Ploiești (38%).

Încrederea în administrația locală corelează semnificativ atât cu percepția eficienței serviciilor administrației publice locale, cât și cu gradul de satisfacție a activității administrației publice în domeniul urbanismului.

Vezi Barometrul urban – Calitatea vieții în orașele din România (.pdf)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax