Actualitate
Pădurile cu suprafeţe mai mici de 30 hectare, păzite de stat, gratis. Modificări propuse la Codul Silvic
Un proiect înregistrat la Senat prevede modificări la Codul Silvic prin care paza pădurilor, indiferent de proprietar, mai mici de 30 hectare, va fi asigurată de ocoalele silvice. De asemenea, se propune înăsprirea sancțiunilor privind infracțiunile silvice.
Vor fi pedepse mai mari pentru furtul lemnelor din pădure și acțiunile care afectează integritatea pădurilor și care au consecințe negative asupra mediului.
De asemenea, se introduce valoarea de compensare, alături de prejudiciu, astfel încât statul să se poată constitui ca parte vătămată în procese.
Prin urmare, paza terenurilor forestiere mai mici de 30 de hectare ar urma să fie asigurată, prin acoperirea costurilor, indiferent dacă aceste suprafeţe sunt sau nu cuprinse într-o asociație. Deținătorul suprafeței va face cerere la ocolul silvic și va încheia un contract de servicii cu instituția.
O altă modificare ține de asigurarea cantității de lemne de foc pentru încălzirea locuinței, datele oficiale arătând că doar 70% din această cantitate se poate asigura pentru populația care are astfel de nevoi. Proiectul prevede posibilitatea de recoltare a cel mult 5 mc/ha pe an de către proprietar/succesor/persoana care are actele doveditoare că deține suprafața. Condiția este ca beneficiarul să dețină contractul de servicii silvice încheiat cu ocolul silvic pe o durată de cel puțin 10 ani.
Statul se obligă, prin aceste contracte cu proprietarii, să păzească și să întrețină suprafețele, iar beneficiarii suprafețelor pot tăia lemnele de foc în limitele prevăzute de lege.
În acelaşi proiect se prevede prevede instituirea valorii de compensare, pe lângă valoarea pagubei produse pădurii: „Valoarea prejudiciului prevăzut la alin. (1), produs prin fapte care constituie infracțiuni sau contravenții, se stabilește prin însumarea valorii pagubei produse pădurii cu valoarea funcțiilor pădurii nerealizate.”
Se reglementează şi faptul că sancțiunea este infracțiune silvică, astfel că va fi pedepsită cu amendă penală sau cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
sursa: legestart.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News