Actualitate
Pagube de peste 10.000 de lei cauzate de incendii, în Alba. Vezi zonele de intervenţie a pompierilor, în week-end
Incendierea vegetaţiei uscat, focul lăsat nesupravegheat, precum şi ţigări uitate aprinse au fost cauzele care au dus la apariţia unor cazuri în care a fost nevoie de intervenţiile pompierilor din Alba, la sfârşitul săptămânii trecute. Pagubele produse se ridică la peste 10.000 de lei.
Subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba au intervenit în judeţ, sâmbătă şi duminică, pentru stingerea unor incendii de vegetaţie uscată, dar şi la două incendii ce au produs pagube materiale în gospodării.
Unul dintre incendiile de vegetaţie uscată a fost semnalat la o suprafaţă de 0,03 hectare din zona neamenajată a Şanţurilor Cetăţii, care au luat foc, duminică. Nu au fost însă înregistrate pagube materiale. Tot în Alba Iulia, au fost semnalate incendii în zona străzii Viilor şi pe Valea Popii. La Sebeş, au ars terenuri cu vegetaţie în municipiu şi în apropiere de drumul Dăii. În total, în toate cazurile amintite, au ars aproximativ 44 hectare de vegetaţie uscată.
Cauza probabilă a acestor incendii de vegetaţie uscată o constituie focul lăsat nesupravegheat şi fumatul în locuri nepermise.
Duminică, la ora 14.07, în Măhăceni, comuna Unirea, a izbucnit un incendiu la șopron aflat în proprietatea lui R.C. Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. În incendiu au ars şopronul confecţionat din lemn (30 mp) în proporţie de 80% şi o magazie de lemn (20 mp) în totalitate. Pagubele produse se ridică la circa 7.000 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 80.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.
În Sebeș, duminică, la ora 16.48, pe strada Ştefan cel Mare, a luat foc acoperişul unui vestiar de la un teren de fotbal. Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. În incendiu au ars aproximativ 20 mp din acoperişul vestiarului, o uşă de lemn şi o scară. Pagubele produse se ridică la circa 3.000 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 20.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.
Pompierii reamintesc faptul că se interzice igienizarea terenurilor prin incendiere. Împotriva celor vinovaţi se vor lua următoarele măsuri:
– amendă contravenţională de până la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apărării împotriva incendiilor;
– sancţionarea până la suspendarea subvenţiilor acordate de A.P.I.A;
– amenzi contravenţionale aplicate de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei persoanelor juridice.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă. Aceste lucrări se vor executa doar în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.
Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii. Lucrările menţionate anterior se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc, fiind obligatorie instruirea personalului de execuţie, control şi supraveghere asupra măsurilor de apărare împotriva incendiilor, precum şi informarea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din zona de competenţă. Permisul de lucru cu foc este valabil o singură zi, iar la terminarea lucrului se predă de către executant emitentului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News