Connect with us
Publicitate

Actualitate

PEDEPSE mai mari pentru tăieri ilegale de lemn în Noul Cod Silvic. A fost aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului spre avizare

Publicat

Noul Cod Silvic a fost aprobat de Guvern printr-un proiect de lege, transmis Parlamentului spre avizare. Codul a fost aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a anunţat anterior că actualul Cod Silvic va fi modificat, iar viitorul act normativ va înăspri pedepsele pentru tăieri ilegale de păduri şi va reglementa mai bine micile proprietăţi, modificările survenind în contextul în care în mai multe judeţe se constată fenomenul de defrişări necontrolate.

Noul Cod Silvic şi-a propus să stopeze tăierile ilegale de păduri prin sancţiuni înăsprite şi controale mai severe. El loveşte însă şi consumatorii, care acum se văd în situaţia de a nu mai avea de unde să cumpere lemn de foc pentru iarna care bate la uşă.

În acest moment, nimeni nu mai taie nimic, marfa care ajunge în pieţe este insuficientă, iar preţurile au crescut cu 30-40%, de la o săptămână la alta. Astfel, dacă o maşină de lemne se vindea cu 900 de lei în urmă cu o săptămână, preţul a sărit acum de 1200 de lei.

 Conform estimărilor Curţii de Conturi, în perioada 1990-2012, volumul total al tăierilor ilegale din fondul forestier de stat şi privat din România acoperă o suprafaţă de peste 360.000 de hectare, iar prejudiciul total estimat depăşeşte 6 miliarde de euro.

„Cea mai importantă modificare a Codului Silvic va fi aceea că, de acum, administratorul pădurii va scoate la licitaţie serviciul de exploatare a masei lemnoase, lemnul va fi scos la drumul forestier, va fi sortat, va fi marcat cu plăcuţe cu număr de înregistrare şi cu serie şi va fi comercializat de către administrator. Tot administratorul va întocmi avizul de însoţire a mărfii”, a explicat ministrul Mediului, Lucia Varga, adăugând ca noul cod va fi aplicat de la 1 ianuarie 2014.

Cu noul Cod Silvic, industria forestieră nu va mai fi pentru oricine

Mulţi dintre micii comercianţi nu-şi vor mai permite costurile transportului până la unitatea autorizată şi riscă falimentul.

„La fel cum alţii trăiesc din exploatarea parcelelor cu legume, sunt zone în care oamenii taie 4-5 lemne din pădurea lor ca să trăiască, nu ca să facă industrie. A-i obliga să le transporte pentru vânzare la un depozit amplasat cine ştie la câţi kilometri înseamnă să le iei orice mijloc de trăi”, avertizează preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

In schimb, măsura va avantaja companiile mari, prin stabilizarea preţului lemnului, care va fi fixat de administratorii de pădure. Proiectul legii este considerat un rezultat al perseverenţei activităţii de lobby realizată de marii jucători de pe plan local. Autorităţile locale din Alba au depus o listă cu amendamente la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR):

„Acest proiect, aşa cum l-am primit noi, dezavantajează total micii meșteşugari din industria lemnului și avantajează clar producătorii de tip industrial. În cazul unui judeţ ca Alba, unde în zone întregi precum Munții Apuseni sau Valea Sebesului, de multe generatii, oamenii au făcut meșteşug din prelucrarea lemnului, nu poți să impui ca operatorii industriali să aibă drept de preempțiune la cumpărarea de masă lemnoasă. Este o prevedere nedreaptă, care ar băga în faliment sute de mici producători doar în judeţul nostru”, a spus Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, pentru business24.

Ce schimbări mai aduce noul Cod Silvic

Noul Cod Silvic aduce măsuri radicale, care vor fi canalizate pe patru direcţii, respectiv exploatarea rațională a pădurilor, înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn, gestionarea eficientă și durabilă a micilor proprietăți și identificarea de pârghii economice pentru descurajarea exportului de bușteni.

Documentul include prevederi pentru limitarea drepturilor de exploatare a marilor companii şi descurajarea exportului de lemn neprelucrat, pază obligatorie, interzicerea transportului de lemne pe timpul nopții și reducerea valabilității avizelor de însoţire a mărfii, dar și compensații pentru proprietarii de păduri care se află pe raza unor rezervații naturale.

surse: Mediafax, Business24

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pipo

    miercuri, 02.10.2013 at 21:52

    Pot sa dea astia cate legi vor si de orice fel, ca lemnele se vor taia in acelasi stil si dupa acelasi tipic. Cine sta in spatele astora ii doare in cot de legi ca doar sunt tot timpul la putere. Praf in ochi !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate