Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

PENSII 2022: când trebuie să plătești impozit în România dacă obții pensie în străinătate. Exemple de calcul

Publicat

Veniturile din pensii de peste 2000 de lei lunar sunt impozitate în România. În această categorie intră și cele obținute din străinătate.

Contribuabilii români sau străinii care au dobândit rezidență fiscală în România trebuie să știe că ar putea să datoreze pentru acestea impozit în România.

Sumele ce depășesc cuantumul de 2000 de lei sunt impozitate cu 10%.

Vezi și Cu cât ar putea fi majorate pensiile în 2022. Calculele făcute de Ministerul Muncii pe fondul scumpirilor și a crizei din energie

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii”, scrie la art. 100 din Codul fiscal, potrivit avocatnet.ro

Cine trebuie să declare veniturile din străinătate

Potrivit ANAF, în cazul în care persoanele fizice rezidente române sau persoanele fizice străine care au devenit rezidente în România obţin venituri din pensii din străinătate, de natura celor impozabile în România şi pentru care România are drept de impunere, datorează în România impozit pe veniturile din pensii

Ce înseamnă venituri din pensii?

Conform legislaţiei române (Codul fiscal) veniturile din pensii reprezintă sume primite ca pensii de la fondurile înființate din contribuțiile sociale obligatorii făcute către un sistem de asigurări sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative și cele finanțate de la bugetul de stat, diferențe de venituri din pensii, precum și sume reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflație.

Care este modul de calcul al impozitului?

Acelaşi ca şi pentru pensiile primite din România, respectiv:

  • Pensiile anuale până la 24.000 de lei (2.000 X12 luni) sunt neimpozabile (2.000 lei reprezintă valoarea lunară neimpozabilă)
  • Impozitul anual se calculează aplicând 10% la suma care depăşeşte 24.000 de lei/an.

Cum calculez valoarea anuală în lei a pensiilor primite din străinătate?

Prin înmulţirea sumelor în valută cu cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Naţională a României din anul de realizare a venitului respectiv.

Cum declar şi plătesc impozitul?

Pensiile primite din străinătate, pentru care România are drept de impunere, se declară anual în Declaraţia Unică (formular 212) care se depune la organul fiscal de domiciliu până cel târziu în data de 25 mai a anului următor celui de obţinere a veniturilor, dată până la care trebuie plătit şi impozitul

Dacă am plătit impozit în străinătate mai datorez impozit şi în România?

În funcţie de metoda de evitare a dublei impuneri din convenţiile încheiate în acest scop de România cu statele de unde provine pensia, în baza documentelor justificative, pensia este scutită de la plata impozitului în România (metoda scutirii) sau impozitul datorat în România este diminuat cu impozitul plătit în străinătate pentru același venit și pentru aceeași perioadă impozabilă (metoda creditului fiscal).

Vezi și Pensii cumulate cu salarii 2022: Situațiile în care angajații care au vârsta de pensionare pot alege să rămână în activitate

În scopul aplicării creditului fiscal extern, impozitul plătit în străinătate se transformă în lei la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Naţională a României din anul de realizare a venitului respectiv.

În cazul pensiilor provenind din state cu care România nu are încheiate convenţii de evitare a dublei impuneri nu se ţine cont de impozitul plătit în străinătate.

Declararea, deducerea valorii neimpozabile şi metoda de evitare a dublei impuneri se aplică pentru fiecare ţară şi pentru fiecare sursă de venit

Pot direcţiona o sumă din impozit pentru entităţile nonprofit, unităţile de cult precum şi pentru acordarea de burse private?

Da, se poate dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit datorat în România, după deducerea creditului fiscal, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, potrivit legii, prin completarea şi depunerea Declaraţiei Unice (formular 212). Datele necesare se completează în Capitolului I secţiunea I.9 „Destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net/ câștigul net anual impozabil”

Datorez contribuţii sociale obligatorii pentru veniturile din pensii obţinute din străinătate?

Pentru veniturile din pensii obţinute în anul 2021 nu se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS)

Pentru veniturile din pensii realizate începând cu 1 ianuarie 2022 se datorează CASS în cotă de 10% pentru partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 lei, pentru fiecare drept de pensie.

Nu se datorează contribuţia de asigurări sociale (CAS)

Exemple de calcul pentru pensiile din străinătate încasate în anul 2021

Metoda creditului fiscal

O persoană rezidentă în România obţine anual 13.500 CAD (dolari canadieni) pensie din Canada şi o pensie lunară de 4.500 NOK (coroane norvegiene) din Norvegia. Pentru pensia din Canada îi este reţinut în Canada un impozit anual de 15% din suma brută a plăţilor care depăşesc 12.000 CAD, iar pentru pensia din Norvegia plăteşte în Norvegia 15% impozit din valoarea brută a pensiei.

Veniturile din pensii din străinătate se declară în Declaraţia Unică 212 (formularul electronic), după încheierea anului în care au fost obţinute veniturile, în cadrul Capitolului I, secţiunea I.2, subsecţiunea I.2.1.Date privind impozitul pe veniturile realizate din străinătate, distinct, pentru fiecare ţară – sursă a veniturilor şi pentru fiecare sursă de venit realizat.

Formularul electronic permite selectarea metodei de evitare a dublei impuneri, pentru stabilirea impozitului care se datorează în România în cazul în care a fost plătit impozit şi în străinătate.

Formularul oferă de asemenea un link către „Lista convenţiilor pentru evitarea dublei impuneri încheiate de România cu alte state” publicată pe site-ul ANAF

Calculul impozitului datorat în România pentru anul 2021:

Canada

Valoarea anuală în lei a pensiei din Canada: 13.500 x 3,3192 (curs mediu anual 2021 lei/CAD) = 44.809 lei

Valoare impozabilă în România: 44.809 – 24.000 = 20.809 lei

Impozit datorat în România: 20.809 x 10% = 2.081 lei

Impozit plătit în Canada, în lei: 1.500 (13.500-12.000) x 15% x 3,3192 (curs mediu 2021 lei/ CAD) = 747 lei

Credit fiscal: 747 lei

Diferenţa de plată: 2.081 – 747 = 1.334 lei

Norvegia

Valoarea anuală în lei a pensiei din Norvegia:

4.500 (valoare lunară) x 12 luni x 0,4843 (curs mediu 2021 lei/NOK) = 26.152 lei

Valoare impozabilă în România: 26.152 – 24.000 = 2.152 ei

Impozit datorat în România: 2.152 x 10% = 215 lei

Impozit plătit în Norvegia, în lei: 4.500 x 12 x 15% x 0,4843 (curs mediu anual 2021 lei/NOK) = 3.923 lei

Credit fiscal: 215 lei (creditul fiscal nu se poate acorda decât în limita impozitului care s-ar datora în România)

Diferenţa de plată: 215 – 215 = 0 lei.

Metoda scutirii

O persoană rezidentă în România primeşte o pensie din Luxemburg în sumă de 15.000 EUR care este impozitată în acest stat, reţinându-se un impozit de 1.573 EUR.

Valoarea anuală în lei a pensiei din Luxemburg: 15.000 x 4,9204 (curs mediu anual 2021 lei/EUR) = 73.806 lei

Impozit plătit în Luxemburg, în lei: 1.573 x 4,9204 (curs mediu anual 2021 lei/EUR) = 7.740 lei

Documentele justificative privind venitul realizat şi impozitul plătit, eliberate de autoritatea competentă, respectiv de către plătitorul de venit/agentul care reţine la sursă impozitul, din ţara în care s-a obţinut venitul şi cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri, precum şi alte documente, copii ale declaraţiilor fiscale sau ale documentelor similare depuse la autoritatea competentă străină care sunt utilizate pentru aplicarea metodelor de evitare a dublei impuneri prevăzute în convenţiile de evitare a dublei impuneri se păstrează de către contribuabil.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax