Connect with us
Advertisement

Administrație

Pensiile vor crește de două ori în 2024. Prima majorare, în ianuarie. Ce prevede noua lege

Publicat

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pensiile vor crește de două ori în 2024. Prima majorare va avea loc loc la început de an, iar a doua în toamna anului 2024.

Principiul de bază care a fost stabilit în şedinţa coaliţiei de guvernare pentru noua lege a pensiilor este „pensii egale, pentru muncă şi contribuţii egale” şi a anunţat că pensiile vor creşte de două ori anul viitor.

Anunțul a fost făcut de premierul României, Marcel Ciolacu, marți, 31 octombrie.

CITEȘTE ȘI: Noua Lege a Pensiilor. TABEL: Vârstele standard de pensionare. Stagiile complete şi minime de cotizare pentru femei și bărbați

O creștere ar urma să aibă loc în luna septembrie a anului 2024 prin noua lege a pensiilor, care ar urma să elimine inechitățile a precizat Ciolacu.

Însă, înainte de majorarea din septembrie, ar urma să fie fie una în luna ianuarie a anului 2024.

”Pensii egale, pentru muncă și contribuții egale. Acesta este principiul de bază pe care l-am stabilit astăzi în Coaliție pentru noua lege a pensiilor”, a precizat Marcel Ciolacu.

Citește și Noua lege a pensiilor: Puncte suplimentare pentru persoanele care au cotizat peste 25 de ani. Noua formulă de calcul

”Prin noua lege a pensiilor, facem un pas semnificativ în direcţia corectitudinii şi a echităţii. În urma recalculării pensiilor aflate în plată, o mare parte dintre pensionari vor beneficia de sume mai mari şi cu siguranţă nicio pensie nu va scădea.

Ciucă: PNL este partidul care a majorat pensiile cu peste 40% în trei ani

Anul viitor, pensiile vor creşte în două etape: la 1 ianuarie cu 13,8% – rata inflaţiei şi, ulterior, la 1 septembrie, prin recalcularea pensiilor conform noii legi”, a scris Nicolae Ciucă, marţi pe Facebook.

„PNL este partidul care a majorat pensiile cu peste 40% în trei ani, în timpul guvernărilor liberale”, a continuat Ciucă.

„Am dus punctul de pensie de la 1.265 lei, cât era în anul 2020, până la 1.785 lei, cât este în prezent. Şi asta vom continua să facem în coaliţie.

Sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut şi crescut mai mulţi copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani şi 6 luni”, a mai precizat liderul liberalilor.

El a mai spus că „principiile fundamentale pe care le-am susţinut în coaliţie au fost contributivitatea, stabilitatea, solidaritatea şi egalitatea”.

„De-a lungul anilor, modificările legislative au generat diferenţe de câteva sute de lei între pensiile cu aceeaşi contribuţie. Ne dorim să corectăm aceste lucruri şi să înlăturăm inechităţile acumulate de-a lungul timpului. Vom continua să le fim alături românilor care au muncit din greu şi care la bătrâneţe merită tot sprijinul nostru. Iar noua lege a pensiilor despre asta este: respect şi grijă faţă de seniori”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Noua Lege a Pensiilor, care pune accent pe principiile solidarității și contributivității a fost finalizată

Noua Lege a Pensiilor, care pune accent pe principiile solidarității și contributivității a fost finalizată de Ministerul Muncii și va fi prezentată în coaliție, apoi aprobată de guvern și trimisă la Camera Deputaților spre adoptare.

Ţinta guvernanţilor este ca noua lege a pensiilor să fie aprobată de Legislativ până la finalul lunii noiembrie.Conform noilor propuneri din proiectul de lege, stagiul minim de cotizare rămâne la 15 ani, dar există beneficii crescute pentru cei cu peste 30 de ani de activitate.

Astfel, persoanele cu peste 35 de ani de cotizare vor avea posibilitatea de a ieși la pensie mai devreme, iar femeile cu mulți copii vor beneficia, de asemenea, de reducerea vârstei de pensionare. Potrivit proiectului noii legi a pensiilor, persoanele care vor cotiza mai mult de 25 de ani, vor beneficia de bonusuri la pensie.

Pensii majorate în 2024. Cât va crește pensia minimă

Conform informațiilor Casei Naționale de Pensii Publice, valoarea medie a pensiilor era de 1.960 de lei, iar pensia minimă 1.125 de lei. Pensia minimă va creşte cu cel puţin 151 de lei. Majorarea ar urma să fie făcută diferențiat pentru pensia minimă.

Vârstă de pensionare egală pentru femei și bărbați

Noua lege a pensiilorprevede egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, la 65 de ani, obiectiv asumat în PNRR.

Articolul 47 din proiectul de lege prevede că ”vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei.”

Stagiul minim de cotizare contributiv, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

De asemenea, persoanele care doresc să rămână în activitate și după vârsta pensionării pot face acest lucru, cu acordul angajatorului, până la 70 de ani.

Vezi aici Noua Lege a Pensiilor: DOCUMENT- Textul complet al legii care va fi pus în dezbatere. Toate modificările propuse până acum

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Ion

    miercuri, 01.11.2023 at 10:12

    aduceți preturile la alimente la nivelul pensiei minime, să poată trăii și pensionarii,sau vreți să vă scăpați de pensionari

  2. Brașoveanu Vasile

    miercuri, 01.11.2023 at 10:27

    Domnùl Ciuc N are dreptate PNLse gândește la popor ,PSD a uitat de popor .

  3. Cordovan

    miercuri, 01.11.2023 at 11:53

    Pentru mine, in calitate de pensionar militar, P.N.L. nu a facut nicio majorare de pensie. In prezent, desi sunt ofiter superior, pensia mea, dupa 36 ani de slujba in Armata Romana, este ma mica decat pensia unui subofiter cu pana la 25 ani de serviciu activ.
    Toate acestea se datoreaza gl. Nicolae Ciuca, fost ministru al Apararii, acum lider P.N.L.care si-a batut joc de pensionarii militari.

  4. Bungeac

    miercuri, 01.11.2023 at 17:07

    Eu care am o vechime de 32 ani 6 luni și am o biată pensie de 1555 lei oare se poate compara cu cei care au pensii suplimentare și nu mai știu unde să investească banii iar la mărirea pensiilor au și ei la fel că ceilalți dar socotit 13% la o pensie de 7000 de lei dau un exemplu se poate compara cu 1555×13%?????? Niciodată nu se va face o pensie care sa acopere cheltuielile unui pensionar cu o pensie mică. Rușinos cum s-au calculat pensiile pentru că mulți au ieșit la pensie cu o vechime la fel că a mea și au aproape dublu fiindcă au prins diferite ordonanțe și au beneficiat iar alții vai de steaua lor.

  5. Chipirișteanu Filomela

    joi, 02.11.2023 at 13:40

    Noi femeile ce am crescut mai mulți copiii fără nici o facilitare de ce nu avem niciun drept dacă suntem la pensie? Sau noi dacă am obosit destul nu mai trebuie să trăim? Copiii cu salariile lor nu ne pot ajuta noi ce sa facem cu pensia atita de mica din care mai mult dam pe medicamente?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement