Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Peste 650 de elevi ai Colegiului Economic din Alba Iulia, mutați pentru doi ani și jumătate. Deocamdată nimeni nu știe unde

Publicat

economic

Aproximativ 650 de elevi din 23 de clase ale celui de-al doilea liceu, ca mărime, din Alba Iulia, vor fi relocați pentru 2 ani și jumătate, din cauza lucrărilor la clădirile în care învață în prezent. Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” va fi modernizat cu aproximativ 1,6 milioane de euro.

colegiul Dionisie Pop Martian

Autoritățile nu au deocamdată soluții, existând mai multe variante, avansate de reprezentanții instituțiilor implicate. Nici măcar numărul elevilor și al claselor nu este clar pentru aceștia.

Primarul Mircea Hava vorbește despre 22 de clase, șefa IȘJ Alba, Marcela Dărămuș despre 20 de clase și 800 de elevi, iar directorul liceului, Cristian Dincă, despre 23 de clase și 650 de elevi. 

Deocamdată au fost avansate mai multe variante, toate nemulțumindu-i pe o mare parte dintre elevi, dar și pe părinți. Prima variantă, vehiculată printre părinți și elevi, este că vor fi mutați la Colegiul ”Dorin Pavel” (cel puțin o parte dintre ei), iar a doua este că ar putea face cursurile după-masa, la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan”. În această ultimă variantă, aceștia ar urma să stea la școală până la ora 8.00 – 9.00 seara.

Citește și: PSD Alba: ”PNDL=Programul Nicolae Dragnea Liviu”. Mircea Hava: ”Oare ce fumează la cafea dimineața?”

Soluția propusă de Inspectoratul Școlar Județean Alba, prin vocea șefei instituției, Marcela Dărămuș, este cu totul diferită. Aceasta spune că a propus administrației locale o a treia soluție: mutarea elevilor în clădirea fostului liceu ”Refractara”, la ieșirea din oraș spre Aiud.

Termenul limită până la care clădirea liceului trebuie golită este 15 octombrie, când vor începe lucrările.

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, recunoaște ”neajunsul de a reloca elevii celor 22 de clase”, dar insistă asupra investiției, care trebuie realizată. De asemenea, acesta a postat pe contul său de Facebook o serie de fotografii ale planșelor din proiectul de reabilitare.

”Nu, nu e o școală din Norvegia, ci pur și simplu anticiparea a cum va arăta Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, Alba Iulia. O să vă spun cu ce vom acoperi această aparență digitală: o transformare totală de la gard, până la dotare. Al doilea cel mai mare liceu (colegiu) din Alba Iulia primește garanția unui nou centenar de existență și performanță. 1.600.000 de euro și aproximativ doi ani sunt primele cifre din contabilitatea acestei transformări. Însă, până să trecem în CV-ul comUNITĂŢII realizarea, căutăm soluții pentru a corecta cât mai convenabil neajunsul de a reloca elevii din 22 de clase. Lucru pe care, oricât de bine l-am planifica, e posibil să schimbe puțin secvența prin care cursurile se vor ține exclusiv dimineața. Vom reveni cu soluția propusă și mă aștept ca Inspectoratul Școlar să nu trateze dramatic, alarmant și nejustificat situația. Deocamdată, dorința mea este ca elevii, părinții și profesorii să înțeleagă că nicio provocare nu este prea mare pentru a obține ceva cu adevărat important”, a scris Mircea Hava.

De cealaltă parte, șefa Inspectoratului Școlar Județean Alba, Marcela Dărămuș, a declarat că este exclusă ideea ca elevii să urmeze cursuri de după-amiaza, în situația în care peste 60% dintre elevii Colegiului Economic sunt din localități limitrofe municipiului Alba Iulia. Este vorba despre aproximativ 800 de elevi din 20 de clase (potrivit primarului, ar fi vorba despre 22 de clase). Nici soluția mutării acestora la Colegiul Tehnic ”Dorin Pavel” nu este fiabilă deoarece acolo ar avea loc doar șapte clase, iar administrația ar trebui să rămână în vechea clădire de la Colegiul Economic, în timp ce restul claselor ar trebui mutate la Școala Română de Afaceri.

colegiul economic

Marcela Dărămuş a precizat că soluția propusă de către IŞJ ar fi mutarea elevilor în fostul liceu ”Refractara”, unde să facă ore de dimineață. ”Acolo ar încăpea toți elevii. Am propus această soluție viceprimarului Voicu Paul”, a spus Marcela Dărămuș.

Directorul Colegiului Economic ”Dinonisie Pop Marțian”, Cristian Dincă, a declarat pentru Alba24 că în sitația de a fi mutați sunt 650 de elevi, din 23 de clase, 20 de liceu și 3 de școală profesională. Cea mai bună soluție, în opinia acestuia, ar fi ca toate cursurile să se țină de dimineața, confirmând faptul că o mare parte dintre elevi sunt din mediul rural și fac naveta. Dincă este de acord și cu propunerea șefei IŞJ, legată de clădirea fostului liceu ”Refractara”, însă acolo deocamdată funcționează o secție a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. O altă soluție ar fi, în opinia acestuia, comasarea claselor I-VIII din fosta clădire a Școlii Nr. 9 în clădirea Colegiului ”Dorin Pavel”, eliberându-se astfel o clădire în care ar avea loc toți elevii.

Deocamdată însă, nu s-a luat nici o decizie, totul fiind la stadiul de discuții și propuneri.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax