Connect with us
Advertisement

Actualitate

Plăţile complementare pentru agricultură, sectorul vegetal şi ajutoarele pentru crescătorii de oi şi capre din zonele defavorizate, pe 2013, stabilite de Guvern

Publicat

Guvernul a stabilit, în şedinţa de miercuri, cuantumul plăţilor naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură în sectorul vegetal, al plăţilor separate pentru zahăr şi plăţilor specifice pentru orez, precum şi schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate.

Pentru anul 2013, cuantumul plăţilor naţionale directe complementare este de 21 euro/ha. Totodată, pentru stimularea activităţii în unele sectoare, aceste plăţi se suplimentează cu plăţi naţionale directe complementare  specifice, decuplate de producţie, astfel:

In şi cânepă pentru fibră 63,37 euro/ha;

Hamei – 335,00 euro/ha;

Tutun – 1279 euro/ha;

Sfeclă de zahăr – 113, 65 euro/ha.

Sumele totale necesare aplicării schemei de plăţi naţionale directe complementare sunt de 148.632,49 mii euro şi reprezintă contribuţie publică de la bugetul de stat prin bugetul MADR pe anul 2014.

Cuantumului plăţilor directe unice pe suprafaţă, al plăţilor separate pentru zahăr şi plăţilor specifice pentru orez, care se acordă în agricultură în sectorul vegetal au fost stabilite în cadrul următoarelor scheme care se finanţează din bugetul european:

Schema de plăţi unice pe suprafaţă: 139,17 euro/ha;

Schema de plată separată pentru zahăr: 331,78 euro/ha;

Schema de plată specifică pentru orez din zonele defavorizate, alte decât zona montană: 300 euro/ha.

În conformitate cu dispoziţiile Regulamentului (UE) nr. 946/2013, se pot plăti fermierilor avansuri de până la 50% din plăţile aferente schemei de plată unică pe suprafaţă. Sumele totale necesare  aplicării schemelor de plăţi directe sunt de 1.223.215 mii euro.

Producătorii de lapte şi de carne de din zonele defavorizateprimesc ajutorul specific pentru un efectiv de 50 – 300 capete de femele ovine/caprine pe beneficiar. În Alba, sunt 52 de zone montane defavorizate şi zone defavorizate de condiţii naturale specifice.

Valoarea totală a ajutorului financiar specific este de 6.711.315 euro în cuantum maxim de 6,5 euro/cap de animal.

Perioada de depunere a cererilor este 14 octombrie – 15 noiembrie a anului pentru care se face solicitarea.

S-a aprobat şi valoarea totală pentru plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la specia ovine/caprine, în anul 2013, în limita sumei de 348.610.170 lei, care se asigură de la bugetul de stat prin bugetul MADR pe anul 2014. Cuantumul acestor prime se calculează prin raportarea sumei totale la efectivul de animale eligibil.

Zonele defavorizate montane din Alba: Abrud, Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Blandiana, Bucium, Cîmpeni, Ceru-Băcăinţi, Ciuruleasa, Cricău, Cugir, Galda de Jos, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Întregalde, Livezile, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Pianu, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Rimetea, Râmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Săsciori, Scărişoara, Sohodol, Stremţ, Şugag, Vadu Moţilor, Vidra, Zlatna.

Zonele defavorizate de condiţii naturale specifice: Aiud, Alba Iulia, Blaj, Cergău, Fărău, Hopârta, Lopadea Nouă, Miraslău, Sîntimbru, Şona, Valea Lungă, Vinţu de Jos.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement