EDUCAȚIE
Portofoliul educațional al elevului: ce va cuprinde cartea de identitate educațională. Proiect la minister
Portofoliul educațional al elevului ar urma să fie pus în practică, potrivit unui proiect al Ministerul Educației. Acesta completează Regulamentului privind regimul actelor de studii și al documentelor școlare.
În portofoliu sunt incluse toate diplomele și certificatele obținute de elevi în contexte de învățare formale, non-formale şi informale.
”Portofoliul educațional al elevului reprezintă cartea de identitate educaţională a acestuia și cuprinde totalitatea diplomelor, certificatelor sau a altor înscrisuri obținute în urma evaluării competențelor dobândite de către elevi în contexte de învățare formale, non-formale şi informale. Utilizarea lui debutează începând cu clasa pregătitoare şi se eliberează tuturor elevilor care au absolvit anii școlari începând cu clasa a II-a”, se arată în proiect.
Forma actuală a articolului 30 din Regulament prevede: „Portofoliul educațional al elevului reprezintă cartea de identitate educațională a acestuia. Utilizarea lui debutează începând cu clasa pregătitoare și se eliberează tuturor elevilor care au absolvit anii școlari începând cu clasa a II-a”.
Portofoliul educațional, în Legea Educației
Portofoliul educațional a fost introdus în legea Educației din 2011 și nu a fost folosit până acum, potrivit edupedu.ro.
Articolul 73 din legea Educației prevede:
„(1) Portofoliul educațional cuprinde totalitatea diplomelor, a certificatelor sau a altor înscrisuri obținute în urma evaluării competențelor dobândite sau a participării la activități de învățare, în diferite contexte, precum și produse sau rezultate ale acestor activități, în contexte de învățare formale, nonformale și informale.
(2) Portofoliul educațional este elementul central al evaluării învățării. Utilizarea lui debutează începând cu clasa pregătitoare și reprezintă cartea de identitate educațională a elevului”.
Renunțarea la tezele semestriale
Ministrul Educației a anunțat luna trecută că se intenționează renunțarea la tezele semestriale. Înlocuirea tezelor cu portofoliul educațional este în faza de pilot în unele unități de învățământ.
În acest context, portofoliul semestrial al elevului este construit pe baza unor criterii de evaluare prezentate fiecărui elev la începutul semestrului, acțiune prin care se urmărește evaluarea reală a progresului pe durata unui semestru, pornind de la competențe evaluate inițial și la final.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.