Connect with us
Publicitate

Actualitate

Pregătiri pentru sezonul de schi: Noua staţiune turistică de pe Valea Sebeşului se dezvoltă. Prigoană nu inaugurează încă pârtia de la Gârda

Publicat

În zona Domeniului schiabil Şureanu se dezvoltă noi spaţii de cazare pentru turişti, constând în hoteluri, pensiuni şi case de vacanţă. Electrificarea la Poarta Raiului şi la baza pârtiilor se va realiza până la sfârşitul anului. Pârtiile lui Prigoană de la Gârda nu vor face concurenţă nici în acest sezon celor de la Vârtop – Arieşeni.

Energie electrică şi spaţii de cazare noi în zona Domeniului schiabil Şureanu

Autorităţile publice din localitatea Şugag s-au preocupat în acest an de creşterea spaţiilor de cazare şi au reuşit, într-o oarecare măsură, şi cu implicarea localnicilor. O mare parte dintre casele de vacanţă existente la Luncile Prigoanei, la cinci kilometri de pârtii, au fost transformate de către proprietari în locuri de cazare cu regim de pensiune. Cincizeci de astfel de construcţii sunt ridicate după vechiul PUZ din perioada 1998-2002 şi deocamdată în jur de cinci au regim de restaurant, pe lângă cazare. Potrivit primarului localităţii Şugag, Constantin Jinar, din discuţiile pe care acesta le-a avut cu localnicii proprietari de locuri de cazare, în iarna aceasta, aproximativ 60% din pensiunile şi casele de vacanţă de la Luncile Prigoanei vor primi turişti.

După PUZ-ul nou, aprobat de Consiliul Judeţean Alba la începutul acestui an, sunt în construcţie în prezent două hoteluri şi zece pensiuni la Luncile Prigoanei, iar alte trei hoteluri sunt în lucru la Poarta Raiului. Primarului localităţii Şugag spune că este posibil ca, până de Crăciun, două dintre cele trei hoteluri aflate la Poarta Raiului să fie pregătite să cazeze turişti. Hotelurile aproape finalizate au o capacitate de cazare de aproximativ 150-200 de persoane, după cum a precizat Constantin Jinar.

Alte locuri de cazare deja existente sunt cele din Oaşa, la 20 de kilometri de pârtii, însă locurile, din păcate, sunt şi aici limitate.

O veste bună este faptul că se lucrează intens la introducerea instalaţiilor de energie electrică în zona montană. Până la iarnă, „Electrica” va duce curentul la baza pârtiei, iar zona poarta Raiului va beneficia, de asemenea, de energie electrică în acest an. Aceste cheltuieli sunt suportate integral de compania „Electrica”.

Domeniul schiabil Şureanu se află la cea mai mare altitudine din ţară, la 1.900 de metri. Muntele Şureanu este situat în extremitatea sudică a judeţului Alba, aproape de limita cu Sibiu şi Vâlcea. Domeniul schiabil a fost inaugurat oficial, în luna ianuarie 2010, după o jumătate de an de la demararea investiţiei.

Aflat la 82 de kilometri de Sebeş şi la doar trei kilometri de Poarta Raiului, domeniul dispune, deocamdată, de şapte pârtii, cu diferite grade de dificultate şi lungimi, urmând a avea în final 15 pârtii. Anul acesta s-a lucrat la amenajarea celei de-a opta pârtii, de la Luncile Prigoanei, dar încă nu se ştie cu certitudine dacă va fi funcţionabilă în acest sezon turistic.

Una dintre pârtii, cu grad de dificultate uşor, are 1.700 de metri lungime, porneşte de la altitudinea de 1.825 de metri şi ajunge la 1.650 de metri. Două pârtii au aceeaşi lungime, 1.200 de metri şi aceeaşi altitudine de plecare, 1.900 de metri. Una dintre ele, care coboară la 1.750 de metri, are grad de dificultate greu, iar cealaltă, care ajunge la sosire la altitudinea de 1.650 de metri, este medie ca grad de dificultate.
Pârtia C4, în lungime de 800 de metri, de grad mediu, coboară de la 1.825 de metri la 1.650 de metri. Alte două pârtii, C2 şi C3, au aceeaşi lungime, 650 de metri, pornesc de la 1.825 de metri la 1.650 de metri altitudine, fiind medii ca dificultate.
Cea mai scurtă dintre pârtii, S1, de 600 de metri, cu grad uşor de dificultate, pleacă de la 1.825 de metri şi coboară la 1.750 de metri.

Urcarea se face cu teleschiul, care a funcţionat până acum cu ajutorul unor generatoare diesel, zona nefiind electrificată, după cum am menţionat.

Investiţiile în domeniu au fost realizate de omul de afaceri Ionuţ Popa.

Pârtiile lui Prigoană nu vor fi inaugurate nici în acest an

Omul de afaceri Silviu Prigoană, cu un asociat din Bucureşti urma să deschidă la Gârda, încă din 2009, trei pârtii de schi cu sistem de zăpadă artificială şi nocturnă. Potrivit primarului localităţii Gârda de Sus, Marin Vârciu, nu se va face inaugurarea domeniului schiabil mai repede de sezonul 2012/2013. Acesta a precizat că sunt încă multe lucruri de realizat până la finalizarea proiectului. Telescaunul, spre exemplu, care este doar parţial instalat.

Proiectul se face în parteneriat cu Consiliul Local Gârda de Sus, iniţiatorul proiectului, şi cu sprijinul unei firme din Austria. Domeniu se află la aproximativ 90 km de Alba Iulia şi 12 km de pârtiile de la Arieşeni-Vârtop.

Investitorul a achiziţionat patru schi bus-uri ecologice performante, care vor transporta turiştii de la pensiunile din zonă până la baza pârtiilor. Proiectul prevede, de asemenea, ca în vârful celor trei pârtii, la punctul terminal al instalaţiei de telescaun, să fie amenajate puncte comerciale, astfel ca vizitatorii să poata servi masa şi băuturi calde sau răcoritoare.

Conform proiectului, telescaunul va fi unul modern, urmând să aibă o capacitate de transport de aproximativ 1.250 de persoane pe oră. Pârtiile sunt de dificultate sporită şi uşoară, cea mai mică având lungimea de 1.100 de metri, iar cea mai mare de 2.000 de metri. Dezavantajul zonei este altitudinea mică, sub cota 1.000 m, cu perioade scurte înzăpezite, tocmai de aceea sistemul de zăpadă artificială ar trebui să compenseze acest inconvenient.

După deschiderea afacerii, Primăria Gârda va încasa la bugetul local 10 la sută din profitul obţinut, aceasta venind cu o parte din terenul care urmează să fie utilizat.

Cele mai vechi pârtii din judeţ, Vârtop-Arieşeni aşteaptă deschiderea noului sezon de schi

Zonele de schi de la Arieşeni, primele din judeţ inaugurate pentru turişti au fost puse în situaţia de a face faţă concurenţei tot mai acerbe din împrejurimi.
Este vorba despre pârtia mică de la Vârtop, în lungime de aproximativ 400 de metri şi pârtia principală, lungă de 700 de metri, ambele cu grad mic de dificultate. Acestea sunt situate la 1.000 de metri altitudine, posibilitatea de a schia în iernile calde fiind şi aici redusă, deoarece nu există instalaţii de zăpadă artificială.

Pârtia mare este dotată cu transport pe cablu, cu o capacitate de 720 de persoane pe oră şi cu nocturnă. Turiştii au posibilitatea de a închiria echipamente de schi şi snowboard-uri. Durata normală a sezonului de schi este din decembrie până în martie. În Arieşeni există posibilităţi de cazare în vile dotate cu băi şi bucătării. Viaţa de noapte este intensă, există baruri şi discoteci.

Accesul în zonă este uşor, Drumul Naţional 75 trece chiar pe la baza pârtiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate