Connect with us
Advertisement

Actualitate

Preţurile mondiale la alimente au revenit la minimul ultimilor doi ani

Publicat

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a anunțat vineri că indicele global al prețurilor produselor alimentare a înregistrat o scădere semnificativă în luna august, revenind la cel mai redus nivel din ultimii doi ani.

Acest eveniment a avut loc în contextul în care prețurile la orez au înregistrat o creștere bruscă după ce India a impus restricții la export, conform Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care monitorizează modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În luna august 2023, acest indice a înregistrat o scădere de 2,1%, ajungând la nivelul de 121,4 puncte, față de nivelul revizuit de 124 puncte înregistrat în luna iulie.

Valoarea din luna august 2023 este cu 24% sub maximul istoric atins în luna martie 2022, imediat după debutul invaziei rusești în Ucraina.

Cauzele declinului și creșterii prețurilor

FAO a explicat că scăderea din luna august a fost determinată de declinul prețurilor la produse lactate, uleiuri vegetale, carne și cereale, care a contracarat creșterea prețurilor la orez.

Prețurile mondiale la lactate au scăzut cu 4% în august, în principal din cauza prețurilor mai mici la lapte praf, unt și brânză.

Prețurile la carne au înregistrat și ele o scădere de 3%, datorită în principal reducerii cotațiilor la carne de oaie, dar și la carne de porc, pui și vită.

Indicele prețurilor la uleiuri vegetale a scăzut cu 3,1% în luna august, cu prețurile mondiale la uleiul de floarea soarelui înregistrând o scădere de aproape 8%, ca urmare a diminuării cererii la import și a ofertei abundente.

Prețurile mondiale la cereale au scăzut cu 0,7% în august, în principal din cauza declinului de 3,8% al prețurilor la grâu, datorat recoltelor bune din emisfera nordică și a faptului că prețurile la porumb au atins minimul ultimilor trei ani, datorită unei recolte record din Brazilia.

În contrast, prețul mondial al orezului calculat de FAO a înregistrat în luna august o creștere de aproape 10%, ca urmare a perturbărilor comerciale apărute după decizia Indiei de a interzice exporturile de orez alb de tip Indica.

Perspective pentru producția mondială de cereale

Într-un raport separat, FAO a prognozat că producția mondială de cereale în 2023 ar urma să fie de 2,815 miliarde de tone, mai mare cu 0,9% față de cea din 2022 și la egalitate cu producția record din 2021.

Deși producția mondială de grâu este prognozată să scadă cu 2,6% comparativ cu cea din 2022, producția mondială de porumb ar urma să atingă un nou record de 1,215 miliarde de tone, datorită randamentelor bune din Brazilia și Ucraina.

În concluzie, scăderea indicele Food Price Index al FAO în august aduce o ușurare pentru consumatorii din întreaga lume, dar creșterea prețurilor la orez și zahăr, precum și fluctuațiile din piața globală a alimentelor, rămân subiecte de monitorizat de către comunitatea internațională.

Prognoza FAO privind producția mondială de cereale oferă o imagine generală a stabilității, cu atenție la detalii care pot influența prețurile și accesul la alimente.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ciprian Daramus

    marți, 12.09.2023 at 03:12

    in ce tara se intampla asta?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement