Actualitate
Prevederi noi pentru operatorii privaţi, de gestionare a arhivelor societăţilor desfiinţate
La începutul acestei luni, au fost adoptate o serie de norme metodologice privind funcţionarea operatorilor privaţi de servicii arhivistice, pentru arhivele societăţilor desfiinţate. Prevederile publicate în Monitorul Oficial, în 4 octombrie, fac referire la procedura de notificare a structurilor Arhivelor Naţionale, datele care se introduc în Registrul operatorilor economici prestatori de servicii arhivistice, procedura de obţinere a autorizaţiei de funcţionare.
În Monitorul Oficial, nr. 619 a fost publicat Ordinul ministrului Afacerilor Interne, nr. 137 din 27 septembrie pentru aprobarea Normelor metodologice privind aplicarea unor dispoziţii ale Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996.
Normele metodologice reglementează aplicarea unor prevederi ale Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:
– procedura de notificare prevăzută la art. 18 alin. (5) din Lege şi conţinutul acesteia;
– datele care se introduc în Registrul operatorilor economici prestatori de servicii arhivistice prevăzut la art. 18^7 din Lege şi condiţiile privind gestionarea acestuia;
– procedura de eliberare, reînnoire, suspendare şi retragere a autorizaţiei de funcţionare a operatorilor economici prestatori de servicii arhivistice, conform prevederilor art. 18^1 – art. 18^4 din Lege.
În ceea ce priveşte procedura de notificare şi conţinutul acestei către structurile Arhivelor Naţionale se realizează de:
a) lichidator, în situaţia declarării falimentului unui creator/deţinător de arhivă;
b) lichidator, persoana fizică sau persoana juridică (inclusiv casa teritorială de pensii), în situaţia predării arhivei către un operator economic autorizat, în termen de 15 zile de la încheierea contractelor;
c) operatorul economic autorizat, în termen de 15 zile de la încheierea contractului prin care preia arhiva;
d) persoana fizică/persoana juridică care are în păstrare sau custodie arhivele creatorilor de arhivă desfiinţaţi, în situaţia predării arhivei către persoane fizice ori persoane juridice, altele decât operatorii economici autorizaţi.
Arhivele Naţionale asigură evidenţa generală a operatorilor economici autorizaţi, prin Registrul operatorilor economici prestatori de servicii arhivistice. Informaţiile sunt actualizate permanent în baza notificărilor primite din partea lichidatorilor, operatorilor economici autorizaţi, persoanelor fizice, persoanelor juridice, inclusiv a caselor teritoriale de pensii, precum şi de la structurile Arhivelor Naţionale.
În vederea eliberării autorizaţiei de funcţionare, procedura constă în depunerea unei cereri la structura Arhivelor Naţionale, de către operatorul economic, în raza căreia îşi are sediul social, însoţită documentaţia pentru autorizare. Operatorii economici sunt obligaţi să anexeze la documentaţia prevăzută pentru autorizare şi lista fondurilor arhivistice deţinute.
Autorizaţia de funcţionare este valabilă 3 ani şi se eliberează, contra cost, pentru fiecare serviciu arhivistic solicitat.
Pentru eliberarea autorizaţiei şi menţinerea condiţiei de autorizare referitoare la competenţa profesională, operatorul economic autorizat are obligaţia de a utiliza personal având pregătirea profesională necesară prestării serviciilor arhivistice.
Formarea profesională continuă a personalului de specialitate din domeniul arhivistic se efectuează în cadrul centrelor de formare profesională de pe lângă asociaţiile profesionale ale arhiviştilor din România.
În vederea eliberării autorizaţiei de funcţionare pentru prestarea serviciului arhivistic de păstrare şi conservare, este obligatoriu ca operatorul economic să aibă cel puţin câte un angajat calificat pentru ocupaţia de arhivist şi arhivar.
În vederea eliberării autorizaţiei de funcţionare pentru prestarea serviciului arhivistic de restaurare este obligatoriu ca operatorul economic să aibă cel puţin un angajat calificat pentru ocupaţia de restaurator.
În vederea eliberării autorizaţiei de funcţionare pentru prestarea serviciului arhivistic de legătorie este obligatoriu ca operatorul economic să aibă cel puţin un angajat calificat pentru ocupaţia de legător manual.
În vederea eliberării autorizaţiei de funcţionare pentru prestarea serviciului de prelucrare arhivistică este obligatoriu ca operatorul economic să aibă cel puţin câte doi angajaţi calificaţi pentru ocupaţia de arhivist şi arhivar.
În vederea eliberării autorizaţiei de funcţionare pentru prestarea serviciului arhivistic de utilizare a documentelor deţinute este obligatoriu ca operatorul economic să aibă cel puţin câte un angajat calificat pentru ocupaţia de arhivist şi arhivar.
Suspendarea autorizaţiei de funcţionare pentru unul sau mai multe servicii arhivistice se face în condiţiile prevăzute la art. 18^2 din Lege, în urma constatărilor rezultate cu ocazia controlului desfăşurat de către reprezentaţii structurilor Arhivelor Naţionale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News