Connect with us
Advertisement

Actualitate

Primă de instalare parţială pentru cei care cumulează 12 luni de muncă. Proiect legislativ, la Senat

Publicat

Pentru a rezolva problema deficitului de forţă de muncă, mai mulţi parlamentari au pus în dezbatere publică la Senat un proiect de lege prin care reglementează prima de instalare parţială. Aceasta se va acorda şomerilor care se angajează într-o localitate situată la peste 50 km faţă de cea de domiciliu/reşedinţă şi care, în urma modificării duratei iniţiale a contractului de muncă ori ca urmare a încheierii mai multor contracte, cumulează o perioadă de cel puţin 12 luni de muncă.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă a fost înregistrată pentru dezbatere la Senat în data de 29 martie.

Iniţiatorii propunerii susţin că modalitatea actuală de acces la primele de mobilitate stabilite prin Legea nr. 76/2002 presupune îndeplinirea unor condiţii “extrem de restrictive şi dificil de îndeplinit”.

Mai exact, legea stabileşte că beneficiază de prime de mobilitate persoanele care se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni. Însă există situaţii în care persoanele pierd prima de instalare, tocmai din cauza acestei condiţii:

  • atunci când iniţial contractul individual de muncă (CIM) are o durată determinată mai mica de 12 luni, iar ulterior, ca urmare a modificării contractului, durata acestuia devine mai mare sau egală cu 12 luni (caz în care nu se mai poate accesa prima de instalare);
  • atunci când CIM are o durată mai mica de 12 luni iar la finalul perioadei se încheie un nou CIM pe durată determinată (persoana cumulează efectiv perioada de 12 luni, dar nu mai poate accesa prima de instalare).

Ce este prima de instalare parţială?

Conform proiectului de lege, pot beneficia de o primă de instalare parţială, neimpozabilă, persoanele:

  • înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă;
  • care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia;
  • care în urma modificării duratei iniţiale a contractului individual de muncă ori ca urmare a încheierii a două sau mai multe contracte individuale de muncă, cumulează o perioadă de cel puţin 12 luni de încadrare.

Prima de instalarea parţială reprezintă jumătate din cuantumul primei de instalare standard (6.250 lei / 7.750 lei) şi se acordă într-o singură tranşă, după îndeplinirea celor 12 luni de încadrare în muncă.

De asemenea, persoanele care pot beneficia de prima de instalare parţială îşi menţin dreptul de a beneficia de aceasta, dacă perioada dintre încetarea contractului individual de muncă şi încheierea unui nou contract nu depăşeste 30 de zile.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement