Administrație
Primăria Alba Iulia, obligată să îl angajeze pe fostul șef al Poliției Locale. Între timp funcția a fost desființată
Fostul șef al Poliției Locale a Municipiului Alba Iulia, Daniel Ilcu, a câștigat în primă instanță procesul intentat împotriva primăriei. Mai exact, Daniel Ilcu a fost demis în data de 12 mai 2021, din funcția pe care o deținea, însă instanța de judecată a decis că acesta a fost demis pe nedrept și că trebuie repus în funcție.
Însă, între timp, Poliția Locala Alba Iulia a fost desființată ca direcție și a devenit serviciu, iar postul ocupat de Daniel Ilcu nu mai există.
Automat, chiar dacă instanța a decis anularea dispoziției prin care acesta a fost demis și automat ar fi trebuit să fie repus în funcție, acesta nu mai are pe ce funcție să revină.
De la ce a plecat demiterea fostului șef al Poliției Locale
Problemele între Daniel Ilcu, primărie și primarul Gabriel Pleșa au început în momentul în care fostul șef al poliției locale a fost găsit inconștient la volanul mașinii de serviciu, iar când a fost transportat la spital, în urma prelevării probelor biologice avea alcoolemia de peste 5 %, au precizat procuorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.
Fapta s-a petrecut în luna decembrie a anului 2020, iar mai târziu, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au început cercetarea penală.
CITEȘTE ȘI: Șeful Poliției Locale Alba Iulia a fost demis, după scandalul în care a fost găsit cu alcoolemie la volan. Precizări oficiale
În data de 12 mai 2021, Gabriel Pleșa, la demis din funcție pe Daniel Ilcu. În luna septembrie, acesta a atacat în contencios administrativ decizia primăriei, un proces s-a desfășurat pe rolul Tribunalului Alba, iar o decizie a venit în luna noiembrie, iar motivarea a fost făcută public de curând.
Procesul
Poziția fostului șef
În linii mari Daniel Ilcu a precizat că la locul de muncă nu a fost sancționat, că nu a avut plângeri și că a avut o conduită bună și în afara serviciului.
”reclamantul nu a fost condamnat definitiv printr-o hotărârea judecătoreasca definitiva și în favoarea sa operează prezumția de nevinovăție.
CITEȘTE ȘI: OFICIAL: Șeful Poliției Locale Alba Iulia, Daniel Ilcu, cercetat penal pentru conducere sub influența alcoolului
Mai mult, arată că nu a fost sancționat disciplinar pentru abateri în legătură cu locul de munca, conduita sa fiind una care a fost apreciata cu calificative la superlativ, care nu ar putea sta la baza Dispoziției nr. 933/2021.
Categoric, nu s-ar putea aprecia nici ca se găsește în prezenta vreunei manifestări care aduc atingere prestigiului autorității sau instituției publice în care și-a desfășurat activitatea.
Conduita reclamantului în timpul orelor de program a fost una impecabila și în legătură cu munca sa, nu s-a putut contura nicio abatere”, a precizat acesta în instanță.
De asemenea a mai precizat că nu a fost condamnat definitiv de vreo instanță de judecată.
Poziția Primăriei Alba Iulia
La rândul lor, reprezentații primăriei au precizat că: în data de 17.12.2020 reclamantul fost implicat într-un eveniment rutier, conducând sub influența alcoolului, (…)
Fapta constituie atât o manifestare contrara demnității funcției, cât și o manifestare de natura a aduce atingere prestigiului instituției.
Urmarea produsa, mediatizata în mijloacele de comunicare în masa (18.12.2020; 20.12.2020; 09.01.2021; 14.01.2021) atât la nivel local, cât și la nivel național, consta în deteriorarea încrederii și respectului opiniei publice față de instituția pe care a condus-o cu consecința afectării imaginii instituției ca sistem și serviciu în apărarea ordinii de drept.
Reclamantul a revenit la serviciu la data de 27.03.2021, anterior aflându-se în concediu medica.
La revenirea la serviciu, în data de 27.03.2021, reclamantul a forțat ușa la intrarea în biroul personal, distrugând ușa și a avut o atitudine necorespunzătoare față de colegi, recurgând la agresiuni verbale.
Primarul municipiului, fiind sesizat cu privire la aceste manifestări ale reclamantului, a discutat cu acesta, ocazie cu care a constatat că mirosea a alcool și avea un comportament nefiresc, fiind “ vădit emoționat”.
CITEȘTE ȘI: Fostul șef al Poliției Locale Alba Iulia a dat în judecată Primăria după ce a fost demis din funcție
Atitudinea și comportamentul pe care la manifestat a avut un potențial de afectare al prestigiului funcției pe care a deținut-o, a determinat crearea unei atmosfere tensionate în rândul colegilor de serviciu, cât și o stare de confuzie la nivel decizional.
În acest context, pârâta apreciază că reclamantul a săvârșit abateri în legătură cu serviciul, deosebit de grave, tulburând profund activitatea instituției și făcând imposibila continuarea relațiilor de serviciu”, se araă în motivarea instanței.
Decizia judecătorilor
”Cercetând materialul probator administrat în cauză, pârâtul nu a făcut dovada că funcționarul public ce face obiectul dispoziției nr. 933/12.05.2021 a făcut obiectul unei cercetări disciplinare și mai mult că acesta a fost audiat, respectiv după caz, că acesta deși invitat la audieri a refuzat de a se prezenta la audieri sau de a semna o declarație privitoare la abaterile disciplinare care i se impută.
De asemenea instanța reține că din perspectiva prevederilor art. 494, alin. 1 din O.U.G nr. 57/2019 privind Codul administrativ o măsură precum cea dispusă prin Dispoziția nr. 933/12.05.2021 putea fi emisă doar în urma efectuării unei cercetări disciplinare și în baza propunerii comisiei de disciplină în situația în care această comisie, în baza materialului probator administrat, ar fi ajuns la concluzia că reclamantul se face vinovat de faptele care i se impută, iar nu în temeiul referatului nr. întocmit de același emitent al dispoziției atacate în prezenta cauză.
Împrejurarea învederată de pârât referitoare la faptul că doar ulterior emiterii Dispoziției nr. 933 din 12.05.2021 prin Legea nr. 153/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 577 din 08.06.2021, s-au aprobat normele privind modul de constituire, organizare și funcționare a comisiilor de disciplină, precum și componența, atribuțiile, modul de sesizare și procedura disciplinară nu exonera emitentul dispoziției atacate să îi asigure reclamantului dreptul de a fi ascultat, respectiv de a formula apărări cu privire la faptele care i se impută”, se arată ăn motivarea instanței.
Drept urmare, judectătorii Tribunalului Alba au decis anularea deciziei de demitere și plata salariilor de la momentul la care a fost demis și până la repunerea în funcție.
Situația în care se află primăria
Potrivit viceprimarului Emil Popescu, primăria trebuie să plătească salariul de la data demiterii și până la 1 ianuarie 2022. Însă în ceea ce privește repunerea în funcție, acesta nu mai este posibilă deoarece postul nu mai există.
Atât primăria dar și Daniel Ilcu au făcut recurs la decizia Tribunalului Alba, iar dosarul se va judeca pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
vineri, 14.01.2022 at 20:23
Acum ce mai vrea şi beţivanul ăsta,să mai dea şi o petrecere Primăria că s-a întors treaz la serviciu ? Dar se vede că şi la Primarie totul se face după ureche, neexistând proceduri clare. Păi dacă toţi năcădăii partidelor s-au aciuiat prin Primărie, de unde oameni cu judectă ?
Şi apropos, d-le primar susţineai la un post local că reduci numarul de trântori care fac pază pe la obiectivele CPJ-ului. Ai minţit, ca şi predecesorul tău, că atunci când ajungi în astfel de funcţii ai dreptul să spui ce-ţi trece prin cap şi lumea să te creadă. Mai ai trei ani şi gata.
Termenul
sâmbătă, 15.01.2022 at 10:16
Mai, dar un contract si mai ales un mandat nu e pe viata ! Ambele pot fi anulate, pt. prostie, hotie, alcolemie,inselaciune, etc.inainte de termen. Ca doar certificatele de casatorie nu au termen de expirare !
Elena
sâmbătă, 15.01.2022 at 12:04
Pe omul asta nu trebuia sa-l verifice cineva de concediu medical? Poate a fost la dezalcolizare, dar trebuia verificat de institutiile abilitate, vazut cine l-a tinut in medical din 17.12.2020 pana in 27.03.2021. Instanta a cerut certificatele medicale, a cerut o expertiza medicala?