Administrație
Primăria Alba Iulia vrea să preia Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. Cere revocarea dreptului de administrare al Ministerului Educaţiei
Consilierii locali din Alba Iulia trebuie să se pronunţe asupra revocării dreptului de administrare a Ministerului Educației asupra Casei de Cultură a Studenților. Din cauza lipsei de interes din partea ministerului, ceea ce a condus la acumularea unor datorii de peste 45.000 de lei, municipiul Alba Iulia dorește preluarea administrării și punerea în valoare a acestuia. Municipalitatea va organiza aici nu doar evenimente artistice, culturale și educaționale (spectacole, expoziții, dezbateri, concursuri, prelegeri), ci mai ales va fi preocupată de introducerea imobilului în circuitul unităților școlare din muncipiu, susţin iniţiatorii.
Situaţia critică în care se află Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, care a acumulat restanțe mari la facturile la gaz, curent, apă, telefon, salubritate, dar și faptul că acest imobil este de interes public a determinat primăria să propună preluarea acesteia și să solicite revocarea dreptului de administrare de către Ministerul Educației.
Citește și Situaţie CRITICĂ la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia. Restanţe mari la utilităţi şi fără fonduri pentru evenimente
În proiectul ce va fi suspus la vot în ședința CL Alba Iulia din 30 septembrie se menționează că. în ultima perioadă, Ministerul Educației Naționale a dat dovadă de dezinteres în administrarea acestui imobil, ceea ce a condus la cumularea de datorii care se ridică la 46.724 de lei, din care restanțe la furnizorii de utilități de 20.913 de lei. Potrivit inițiatorilor de proiect, situația va conduce în curând la blocarea activității acestei instituții și la degradarea construcției.
Astfel, se solicită revocarea dreptului de administrare a Ministerului Educației Naționale asupra imobilului (construcție și teren).
Interesul public este major având în vedere responsabilitatea municipalității nu doar față de cetățenii tineri (copii, elevi, studenți, etc.) ci și față de viața culturală a municipiului Alba Iulia, mai susțin sursele citate. Printr-un program amplu de punere în valoare a spațiilor acestui imobil, beneficiarii vor fi nu doar cei peste 20.000 de copii, elevi și studenți din muncipiu, ci și întreaga populație a unui oraș în care, prin investițiile și preocuparea din ultimii 10 ani, viața culturală a căpătat dimensiuni importante, se mai arată în documentație.
Administrarea acestui imobil de către Municipiul Alba Iulia înseamnă redarea către oraș și județ a unei clădiri simbol, pe care generații întregi au cunoscut-o ca Teatrul ”Ion Luca Caragiale”. Înseamnă integrarea acestui imobil în strategia de dezvoltare a municipiului Alba Iulia, pe vectori tineret – educație – cultură. Municipalitatea va realiza aici nu doar evenimente artistice, culturale și educaționale (spectacole, expoziții, dezbateri, concursuri, prelegeri, etc.), ci mai ales va fi preocupată de introducerea imobilului în circuitul unităților școlare din muncipiu, și nu în ultimul rând, a societății civile, mai susțin reprezentanții administrației locale.
Potrivit acelorași surse, municipiul Alba Iulia va fi interesat, după preluarea administrării, de construirea unui dialog public cu cetățenii orașului și societatea civilă, astfel încât să preia și să pună în operă cele mai bune idei de valorificare a acestui imobil.
Imobilul Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia se află pe strada Ardealului, nr. 1, compus din teren înscris în CF nr. 77153 (provenită din conversia pe hârtie a CF nr. 11327 Alba Iulia), cu nr. cadastral 77153, nr. top vechi 972/1, în suprafață de 1.272 mp și construcție înscrisă în CF nr. 77153 Alba Iulia (provenită din conversia de pe hârtie a CF nr. 11327 Alba Iulia), cu nr. cadastral 77153 – CI cu suprafață măsurată de 1.258 mp.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News