Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Arieșeni a înscris în cartea funciară o bucată din Râul Arieș. Eroarea, observată abia după 7 ani, a dus la un proces


Publicat

Primăria Arieșeni a înscris în cartea funciară o bucată din albia minoră a Râului Arieș, aparent dintr-o eroare. A fost nevoie de 7 ani pentru ca reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Mureș să observe acest lucru și să ceară în instanță rectificarea greșelii. 

Mai multe porțiuni ale albiei minore pe unde curge Râul Arieș au devenit motiv de dispută în instanță între Administrația Bazinală de Apă Mureș, Primăria Arieșeni și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.

Mai exact, Primăria Arieșeni, în 2013, a înscris în mod eronat, în cartea funciară mai multe bunuri imobile (pășuni de teren).

Aproape 3.000 de metri pătrați sunt de fapt porțiuni de apă curgătoare, care fac parte din Râul Arieș și care sunt proprietatea Statului Român.

La șapte ani de la eroarea comisă de angajații Primăriei Arieșeni, a fost intentat un proces pentru rectificarea greșelii.

La începutul anului 2020, Administrația Bazinală de Apă Mureș a acționat în instanță Primăria Arieșeni și Statul Român reprezentat prim Ministerul Finanțelor Publice, iar procesul s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Câmpeni.

În urma unei decizii date de magistrații din Câmpeni pe 20 octombrie 2020, un apel a fost făcut și dosarul s-a mutat pe rolul Tribunalului Alba.

Ce s-a întâmplat, potrivit motivării instanței din Câmpeni

Administrația Bazinală a revendicat în instanță ”imobilul albie minoră a Râului Arieș, parte din Bazinul Hidrografic Mureș, cu toți afluenții de ordinul 1-6 din jud. Alba cu suprafețele aproximative de 2804 mp. și 3106 mp”, se arată în motivarea instanței.

De asemenea a mai cerut rectificarea cărților funciare ”în sensul dezmembrării imobilelor albie minoră a Râului Arieș și înscrierea acestora în cărți funciare distincte cu drept de proprietate în favoarea Statului Român și cu drept de administrare în favoarea Ministerului Apelor și pădurilor prin Administrația Națională Apele Române”.

Mai exact, prin înscrierea în cartea funciară, Primăria Arieșeni a încălcat caracterul inalienabil al bunurilor care fac parte din domeniul public al statului.

Trecerea în cartea funciară

În 27 martie 2013, printr-un act administrativ emis de Prefectura Alba, s-a înscris în cartea funciară un imobil (o parte de teren) care figura ca pășune sau pășune împădurită. De asemenea, în 21 ianuarie 2013, având la bază un act administrativ emis de Consiliul Local Arieșeni a fost înscrisă în cartea funciară o altă porțiune de teren.

Însă, din imobilele înscrise fac parte și 2.847 de metri pătrați de albie minoră a Râului Arieș.

În urma unei expertize cerute de Administrația Bazinală reiese că tronsonul din albia minoră a râului se suprapune peste imobilele înscrise în cartea funciară a comunei Arieșeni. Expertul a propus parcelarea terenurilor respective în pășuni și parcele de ”apă curgătoare”.

Soluția Judecătoriei Câmpeni

Judecătorii din Câmpeni au constatat că reprezentanții Primăriei Arieșeni au înscris în mod eronat dreptul de proprietate asupra parcelelor respective care au categoria reală de folosință „ape curgătoare” și care în realitate sunt bunuri cuprinse în domeniul public al Statului Român.

Întrucât Primăria Arieșeni ”ocupă fără drept parte din imobilele înscrise în cele două cărți funciare, aceasta va fi obligată să restituie posesia pentru respectivele imobile și se să abțină de la orice act de tulburare a posesiei”, au decis judecătorii din Câmpeni.

Prin urmare zonele de teren care au făcut obiectul procesului au fost parcelate (13 parcele) iar Administrația Bazinală de Apă Mureș a obținut posesia celor care sunt de fapt ape curgătoare, adică 7 parcele care au în total 2874 de metri pătrați.

Judecătorii din Câmpeni au respins însă a doua cerere de rectificare a înscrierilor în cartea funciară, considerată ca ”inadmisibilă întrucât nu s-a făcut dovada situației reale în condițiile art. 907 alin. 3 Cod civil , nefiind vorba despre o recunoaștere în formă autentică notarială din parte a pârâtei și nici nu există o hotărâre judecătorească definitivă pronunțată împotriva a cesteia prin care să se constate acest aspect”, au motivat magistrații.

În urma deciziei din 20 octombrie 2020, Administrația Bazinală de Apă Mureș a făcut un apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul Tribunalului Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 39 de cazuri COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența în municipii, orașe și comune din județ la 14 zile

Publicat

Au fost înregistrate 39 de cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba, marți, 26 ianuarie.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, au fost raportate 13.661 de persoane care au contactat virusul.

Dintre acestea 12581 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 364 decese.

Luni, în Alba au fost prelucrate 458 de probe (240 la SJU si 218 la DSP). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 153640.

În actualizare

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (30 cazuri noi)

Alba Iulia – 18

Aiud – 5

Ocna Mureș – 2

Zlatna – 2

Blaj – 1

Sebeș – 1

Teiuș – 1

Rural (6 cazuri noi)

Mihalț – 2

Câlnic – 1

Cetatea de Baltă – 1

Livezile – 1

Unirea – 1

Alte 3 cazuri confirmate în focare existente.

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba (12-25 ianuarie) – 1,53 (anterior 1,56).

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri în perioada 12-25 ianuarie – incidența cazurilor COVID-19

Alba Iulia – 212 cazuri – 2,77 (anterior 2,83)

Cugir – 53 cazuri – 2,03 (anterior 2,17)

Câmpeni – 15 cazuri – 2,02 (anterior 2,15)

Teiuș – 14 cazuri – 1,92 (anterior 1,78)

Abrud – 10 cazuri – 1,89 (anterior 2,08)

Aiud – 40 cazuri – 1,57 (anterior 1,45)

Zlatna – 10 cazuri – 1,25 (anterior 1,13)

Sebeș – 41 cazuri – 1,24 (anterior 1,21)

Blaj – 20 cazuri – 0,96 (anterior 0,96)

Ocna Mureș – 10 cazuri – 0,71 (anterior 0,64)

Baia de Arieș – 2 cazuri – 0,52 (anterior 0,52)

Mediul rural:

Localitate – cazuri în perioada 12-25 ianuarie – incidența cazurilor COVID-19

Daia Română – 23 cazuri – 7,35 (anterior 7,34)

Întregalde – 2 cazuri – 3,52 (anterior 3,52)

Meteș – 9 cazuri – 3,18 (anterior 3,54)

Stremț – 7 cazuri – 2,85 (anterior 2,83)

Galda de Jos – 11 cazuri – 2,43 (anterior 3,10)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

”Majorarea pensiilor cu 40% este o iluzie”. Declarațiile ministrului Muncii, Raluca Turcan

Publicat

p

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat că majorarea pensiilor cu 40% este o iluzie. Efortul bugetar ar fi potrivit Ralucăi Turcan, de 138 de milioane de lei, imposibil de acoperit. 

Declarațiile ministrului Muncii:

“Eu subiectul pensiei aş dori în Guvernul Cîţu să-l scoatem complet din lupta politică şi să spunem foarte limpede următorul lucru: s-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, însă această majorare niciodată nu a fost pregătită şi dorită la modul real.

O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care România în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite.

Mai mult decât atât, în momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorări de 40%, era necesară o etapă de pregătire şi de recalculare a tuturor pensiilor, astfel încât, pe o nouă formulă, să crească pensiile cu 40%.

Această etapă a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, şi în trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie, să fie pregătite pentru ca după ce se stabileşte formula pe noua lege să apeşi un buton şi pensiile să se recalculeze. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat.

Anul acesta planul este următorul, pentru că vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor; în zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România.

Sursă: stirileprotv.ro, b1tv.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ASF a dat amenzi uriașe șefilor companiei City Insurance. Cea mai mare amendă: 530.000 de lei

Publicat

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF, arbitrul pieței asigurărilor) i-a amendat cu sute de mii de lei pe membrii Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere ai companiei City Insurance pe motiv că nu au furnizat instituției informațiile necesare pentru evaluarea activității, potrivit unui comunicat al ASF.

Comunicatul ASF:

În ședința Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) din data de 20 ianuarie 2021, Sectorul Asigurări – Reasigurări (S.A.R.) a prezentat rezultatele activității de supraveghere realizate la Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A.

În cadrul procesului de supraveghere, A.S.F. a solicitat City Insurance S.A. informații și documente relevante necesare verificării programului de reasigurare al societății.

Citește și: Modificări importante la decontarea daunelor prin polițele RCA. Șoferii vor primii banii direct de la asiguratorul lor

Informațiile solicitate nu au fost transmise Autorității, iar conducerea executivă și conducerea superioară a societății nu s-au asigurat că informațiile solicitate sunt disponibile astfel încât să fie puse la dispoziție în termenul stabilit, A.S.F. fiind astfel împiedicată, fără drept, în exercitarea atribuțiilor conferite prin lege.

Prin urmare, Consiliul A.S.F. a decis sancționarea membrilor Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere, după cum urmează:

Directorat:

– Domnul Renato Szilagyi, Președinte Directorat – amendă în cuantum de 530.000 lei;

– Domnul Buzerea Barbu Mircea, Vicepreședinte al Directoratului – amendă în cuantum de 500.000 lei;

– Domnul Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis, membru al Directoratului – amendă în cuantum de 500.000 lei.

Consiliu de Supraveghere:

– Domnul Browne Woodthorpe Robert, Președinte al Consiliului de Supraveghere – amendă în cuantum de 450.000 lei;

– Domnul Rossler Max Walter, Vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere – amendă în cuantum de 450.000 lei;

– Domnul Pascale Cristian, membru al Consiliului de Supraveghere – amendă în cuantum de 450.000 lei;

– Doamna Arampova Aelita, membru al Consiliului de Supraveghere – amendă în cuantum de 450.000 lei;

– Domnul Papanikolaou Epameinondas, membru al Consiliului de Supraveghere – amendă în cuantum de 450.000 lei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Prinși la volan sub influența alcoolului sau fără permis. Doi bărbați din Șpring și Gârbova de Sus, cu dosare penale

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Doi bărbați din Șpring și Gârbova de Sus s-au ales cu dosare penal după ce au fost depistați de polițiștii din Alba în timp ce conduceau autoturisme fiind sub influența alcoolului sau fără a deține permis de conducere.

Potrivit IPJ Alba, la data de 25 ianuarie 2021, în jurul orei 22.40, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș l-au depistat pe un bărbat de 44 de ani, din comuna Șpring, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

La data de 25 ianuarie 2021, în jurul orei 19.45, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud l-au depistat pe un bărbat de 36 de ani, din localitatea Gârbova de Sus, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 107I, pe raza municipiului Aiud, fără să posede permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate