Connect with us
Publicitate

Eveniment

Primăria Arieșeni a înscris în cartea funciară o bucată din Râul Arieș. Eroarea, observată abia după 7 ani, a dus la un proces

Publicat

Primăria Arieșeni a înscris în cartea funciară o bucată din albia minoră a Râului Arieș, aparent dintr-o eroare. A fost nevoie de 7 ani pentru ca reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Mureș să observe acest lucru și să ceară în instanță rectificarea greșelii. 

Mai multe porțiuni ale albiei minore pe unde curge Râul Arieș au devenit motiv de dispută în instanță între Administrația Bazinală de Apă Mureș, Primăria Arieșeni și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.

Mai exact, Primăria Arieșeni, în 2013, a înscris în mod eronat, în cartea funciară mai multe bunuri imobile (pășuni de teren).

Aproape 3.000 de metri pătrați sunt de fapt porțiuni de apă curgătoare, care fac parte din Râul Arieș și care sunt proprietatea Statului Român.

La șapte ani de la eroarea comisă de angajații Primăriei Arieșeni, a fost intentat un proces pentru rectificarea greșelii.

La începutul anului 2020, Administrația Bazinală de Apă Mureș a acționat în instanță Primăria Arieșeni și Statul Român reprezentat prim Ministerul Finanțelor Publice, iar procesul s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Câmpeni.

În urma unei decizii date de magistrații din Câmpeni pe 20 octombrie 2020, un apel a fost făcut și dosarul s-a mutat pe rolul Tribunalului Alba.

Ce s-a întâmplat, potrivit motivării instanței din Câmpeni

Administrația Bazinală a revendicat în instanță ”imobilul albie minoră a Râului Arieș, parte din Bazinul Hidrografic Mureș, cu toți afluenții de ordinul 1-6 din jud. Alba cu suprafețele aproximative de 2804 mp. și 3106 mp”, se arată în motivarea instanței.

De asemenea a mai cerut rectificarea cărților funciare ”în sensul dezmembrării imobilelor albie minoră a Râului Arieș și înscrierea acestora în cărți funciare distincte cu drept de proprietate în favoarea Statului Român și cu drept de administrare în favoarea Ministerului Apelor și pădurilor prin Administrația Națională Apele Române”.

Mai exact, prin înscrierea în cartea funciară, Primăria Arieșeni a încălcat caracterul inalienabil al bunurilor care fac parte din domeniul public al statului.

Trecerea în cartea funciară

În 27 martie 2013, printr-un act administrativ emis de Prefectura Alba, s-a înscris în cartea funciară un imobil (o parte de teren) care figura ca pășune sau pășune împădurită. De asemenea, în 21 ianuarie 2013, având la bază un act administrativ emis de Consiliul Local Arieșeni a fost înscrisă în cartea funciară o altă porțiune de teren.

Însă, din imobilele înscrise fac parte și 2.847 de metri pătrați de albie minoră a Râului Arieș.

În urma unei expertize cerute de Administrația Bazinală reiese că tronsonul din albia minoră a râului se suprapune peste imobilele înscrise în cartea funciară a comunei Arieșeni. Expertul a propus parcelarea terenurilor respective în pășuni și parcele de ”apă curgătoare”.

Soluția Judecătoriei Câmpeni

Judecătorii din Câmpeni au constatat că reprezentanții Primăriei Arieșeni au înscris în mod eronat dreptul de proprietate asupra parcelelor respective care au categoria reală de folosință „ape curgătoare” și care în realitate sunt bunuri cuprinse în domeniul public al Statului Român.

Întrucât Primăria Arieșeni ”ocupă fără drept parte din imobilele înscrise în cele două cărți funciare, aceasta va fi obligată să restituie posesia pentru respectivele imobile și se să abțină de la orice act de tulburare a posesiei”, au decis judecătorii din Câmpeni.

Prin urmare zonele de teren care au făcut obiectul procesului au fost parcelate (13 parcele) iar Administrația Bazinală de Apă Mureș a obținut posesia celor care sunt de fapt ape curgătoare, adică 7 parcele care au în total 2874 de metri pătrați.

Judecătorii din Câmpeni au respins însă a doua cerere de rectificare a înscrierilor în cartea funciară, considerată ca ”inadmisibilă întrucât nu s-a făcut dovada situației reale în condițiile art. 907 alin. 3 Cod civil , nefiind vorba despre o recunoaștere în formă autentică notarială din parte a pârâtei și nici nu există o hotărâre judecătorească definitivă pronunțată împotriva a cesteia prin care să se constate acest aspect”, au motivat magistrații.

În urma deciziei din 20 octombrie 2020, Administrația Bazinală de Apă Mureș a făcut un apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul Tribunalului Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate