Administrație
Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran riscă să își piardă mandatul. A pierdut un proces cu ANI
Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat prima decizie în procesul în care primarul orașului Zlatna este acuzat de conflict de interese. Instanţa a menţinut decizia Agenţiei Naţionale de Integritate.
Silviu Ponoran, primarul PNL al orașului Zlatna, a pierdut prima etapă a procesului prin care a contestat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), potrivit căruia acesta s-a aflat în conflict de interese administrativ atunci când a semnat două acte adiţionale la un contract între primărie şi firma fiului său.
Decizia a fost pronunţată la Curtea de Apel Bucureşti în 3 octombrie 2017.
”Respinge cererea ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 03.10.2017, în şedinţă publică”, se afirmă în minuta deciziei afişată pe portalul de internet al instanţei de judecată. Silviu Ponoran a fost identificat în conflict de interese de către ANI în martie 2016.
Procesul a început doar în martie 2017, ca urmare a unei declinări de competenţă, primarul contestând, iniţial, raportul la Tribunalul Bucureşti. ”În perioada exercitării mandatului de primar a semnat două acte adiţionale la contractele încheiate în anul 1999 şi 2001 între Primăria oraşului Zlatna şi S.C. SPONI SRL (societate comercială în cadrul căreia fiul persoanei evaluate deţine funcţia de administrator şi calitatea de asociat unic). Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 76, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu dispoziţiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004”, se susţine în comunicatul ANI făcut public la momentul finalizării raportului.
Firma SPONI SRL îl are ca adminstrator şi asociat unic pe Răzvan Ponoran. ”Când am primit înştiinţarea ANI că există elemente de natura conflictului de interese în care aş fi implicat, am procedat imediat la verificarea şi anularea actelor respective, ele fiind înlocuite cu alte două acte adiţionale semnate de viceprimar. Actele respective au fost semnate din neatenţie, la calup, alături de alte 20 de documente de acelaşi fel, care vizau alte entităţi sau persoane fizice din oraş. Înainte ca actele respective să fie semnate, a fost dată o hotărâre de consiliu local prin care s-a aprobat prelungirea mai multor contracte, printre care şi a celor două. Ulterior nu am făcut decât să procedez la semnarea acestora fără să constat că printre ele se aflau cele două acte adiţionale de prelungire a contractelor de închiriere la care e asociat unic şi administrator fiul meu”, a spus Silviu Ponoran.
Decizia finală în proces va fi pronunţată, cel mai probabil, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde poate fi contestată hotărârea Curţii de Apel. Din practica judiciară de la ÎCCJ în alte cauze de acest gen rezultă că procesul va dura cel puţin un an de zile. Astfel, în perspectiva unei posibile decizii nefavorabile definitive, Ponoran are toate şansele să încheie actualul mandat la conducerea Primăriei Zlatna. Dacă pierde procesul, iar legislaţia rămâne în forma actuală, primarul din Zlatna nu va mai putea exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii sau încetării de drept a mandatului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News