Connect with us
Publicitate

Actualitate

PROBLEME de SĂNĂTATE în ALBA: S-au înmulțit toxiinfecțiile alimentare și se consumă excesiv grăsimi. Cele mai multe cazuri de hepatita A, la Ocna Mureș

Publicat

20150417_103912 Din datele autorităților de sănătate din județul Alba, în ultimii ani a crescut numărul de cazuri de toxiinfecții alimentare, hepatite virale acute, trichineloză ori salmoneloze. De asemenea, s-a constatat un consum excesiv de grăsimi, în special grăsimi saturate, aport crescut de colesterol, aport redus de legume și fructe, aport scăzut de fibre alimentare, consum excesiv de sare, dezechilibre ce duc la tulburări ale metabolismului lipidic, respectiv creșterea procentului de supraponderali și obezi care nu numai că scurtează speranța de viață ci afectează calitatea vieții.

Anul trecut, în cadrul activității de control în domeniul alimentului, în județ au fost efectuate un număr de 670 de controale, fiind aplicate 10 amenzi în valoare de 26.800 lei și acordate 179 de avertismente. Au fost retrase de la consum 1731 kg și 96 litri. De asemenea, a fost dispusă suspendarea activității a două societăți. 

Vineri, 17 aprilie, la Prefectura Alba a avut loc o dezbatere publică pe tema “Siguranței alimentației – factor decisiv pentru sănătatea populației”. La dezbatere au participat prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, reprezentanți ai Filialei Alba a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, Direcției de Sănătate Publică Alba, Consiliului Județean Alba, Inspectoratului Școlar Județean Alba, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor și Direcției Județene Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Printre amenințările pentru siguranța alimentației se numără schimbările apărute în producția, distribuția și consumul alimentelor (agricultura intensivă, globalizarea comerțului cu alimente, catering-ul în masă și alimentația stradală), modificări ale mediului, agenți patogeni noi, rezistența microbiană (toate reprezintă provocări pentru sistemele naționale de siguranța alimentației), creșterea turismului și comerțului sporesc probabilitatea contaminării la nivel internațional.

La nivelul județului Alba s-a înregistrat o tendință de evoluție a cazurilor cu salmoneloze. Dacă în anul 2012 au fost înregistrate şase cazuri, în anul 2013 cifra a crescut la 169 de cazuri, iar în 2014 au fost înregistrate 121 de cazuri.

Totodată, în cazul hepatitei acute virale tip A, în județul Alba, cele mai multe cazuri în anul 2014 s-au înregistrat la Ocna Mureș (183,97 cazuri la 100.000 locuitori).

În urma datelor analizate s-a putut observa un trend crescător al afecțiunilor infecțioase cu transmitere fecal-orală (TIA, BDA, HVA), respectiv a trichinelozei. Ca urmare s-au propus următoarele:

– realizarea unor parteneriate intersectoriale și a unor planuri de acțiune comune având ca temă siguranța alimentației;

– realizarea unor echipe multidisciplinare pentru promovarea sănătății și aducația pentru sănătate a populației;

– relizarea unei strategii de sănătate la nivel sigur

Dr. Ileana Văcaru, coordonatoarea la nivel județean al programului de sănătate ”Evaluarea factorilor de risc din mediul de viață”, care include un domeniu privind protejarea sănătății publice prin prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor alimentari și de nutriție, a precizat că una dintre activitățile programului este aceea de monitorizare a consumului de aditivi alimentari, în diverse alimente, totodată evaluându-se productorii autohtoni. ”De-a lungul anilor, acești aditivi alimentari pentru producătorii autohtoni au fost în limitele admise”, a mai transmis dr. Ileana Văcaru.

O altă activitate a programului este aceea de monitorizarea a calității suplimentelor alimentare, în care au fost urmărite în special alimentele destinate copiilor, iar pentru acestea s-au făcut determinări de metale grele. S-a efectuat totodată monitorizarea alimentelor cu adaos de vitamine, minerale și alte substanțe, iar rezultatele determinărilor au fost corespunzătoare.

S-a efectuat monitorizarea nivelului de iod din sarea iodată pentru consumul uman, iar pentru rezultatele necorespunzătoare, salinele producătoare au luat măsuri de corecție.

”Din păcate, județul Alba nu mai are la Ocna Mureș acea unitate de sare, ea funcționează doar ca unitate de depozitare, de ambalare și de desfacere. Cu toate acestea, noi am găsit în comerț, în unitățile de desfacere, 7 probe de sare de la producători diferiți care au fost iodate sub nivelul admis. În urma mărsurilor luate împreună cu colegii de la control, acest lucru a fost remediat”, a mai declarat dr. Ileana Văcaru.

A fost evaluată valoarea nutritivă a alimentelor (zaharurile din produsele alimentare destinate copiilor). În probele recoltate conținutul de zaharuri a corespuns cu cel notificat de producători pe etichetă. ”S-a verificat corespondența între etichetare, corectitudinea etichetării și ceea ce s-a găsit în probele recoltate”, a transmis dr. Ileana Văcaru.

În cazul evaluării riscului chimic și bacteriologic al alimentelor cu destinație nutrițională specială (metale grele, reziduri de pesticide, parametrii microbiologici din lapte praf și cereale), rezultatele probelor au fost corespunzătoare.

La nivel județean s-a constatat un consum excesiv de grăsimi, în special grăsimi saturate, aport crescut de colesterol, aport redus de legume și fructe, aport scăzut de fibre alimentare, consum excesiv de sare, dezechilibre ce duc la tulburări ale metabolismului lipidic, respectiv creșterea procentului de supraponderali și obezi care nu numai că scurtează speranța de viață ci afectează calitatea vieții.

Ritmul anual de creștere a prevalenței obezității a crescut constant la copii, acest lucru contribuind la epidemia de obezitate la adulți și care crează o provocare pentru generațiile viitoare.

Deficiențele de aport de micronutrienți (Ca, Mg, Fe, Se) sunt de asemenea o amenințare la adresa sănătății.

Bolile cardiovasculare se situează pe primul loc în rândul îmbolnăvirilor. Există o asociere demnonstrată între consumul de grăsimi și riscul de boală cardiovasculară. Se estimează de asemenea că 40% dintre cancere au la bază obiceiuri alimentare nesănătoase.

În județul Alba, în anul 2014, în cadrul activității de control în domeniul alimentului, au fost efectuate un număr de 670 de controale, fiind aplicate 10 amenzi în valoare de 26.800 lei și acordate 179 de avertismente. Au fost retrase de la consum 1731 kg și 96 litrii. De asemenea a fost dispusă suspendarea activității a două societăți. 

Alerte în cadrul Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, în 2014:

– toxiinfecții alimentare: 3

– trichineloze: 4

– suplimente alimentare: 15

Toxiinfecțiile alimentare în județul Alba, în 2014:

– Sântimbru – restaurant – 169 de consumatori, 62 de cazuri luate în evidență prin serviciile medicale, dintre care 23 internați

Citește și De la nuntă, la spital. Zeci de persoane, cu toxiinfecţie alimentară, după ce au participat la o petrecere dintr-un local de lângă Alba Iulia

– Sebeș – grădiniță – 93 de consumatori, 55 de cazuri luate în evidență din care 32 cazuri internate și 23 cazuri tratate ambulator.

Citește și DSP Alba a anunţat CAUZELE care au dus la declanșarea TOXIINFECŢIEI alimentare de la GRĂDINIȚA din Sebeș. Amenzi de aproape 20.000 lei

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate