Connect with us
Advertisement

Actualitate

Procesele pe clauze abuzive între ANPC şi bănci, soluţionate doar de secţii civile din tribunale. Decizie la ÎCCJ

Publicat

instanta judecata Litigiile privind clauze abuzive în care sunt implicate Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi băncile comerciale pot fi soluţionate doar de secţiile civile de la tribunale. Este vorba despre o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în acest sens.

„În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 12 alin. (1) din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori (…), litigiile în care sunt implicate Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului/alte organe ale administraţiei publice şi băncile comerciale/profesioniştii, atunci când instanţa de judecată este sesizată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului/alte organe ale administraţiei publice, se soluţionează de secţiile civile/completele specializate în materie civilă (litigii cu profesionişti) din cadrul tribunalului”, transmite Înalta Curte, într-un comunicat.

Legea clauzelor abuzive prevede că, la constatarea folosirii de contracte de adeziune ce conţin clauze abuzive, organele de control trebuie să sesizeze tribunalul competent, pentru a cere eliminarea acestora din contractele aflate în curs de executare.

De controale sunt responsabili, potrivit actului normativ, reprezentanţii împuterniciţi ai ANPC şi specialiştii autorizaţi ai altor organe competente ale administraţiei publice. Referitor la profesionişti, aceştia sunt reprezentaţi de persoanele fizice/juridice autorizate care încheie contracte cu consumatorii (printre care şi băncile comerciale).

Tribunalul competent este cel de la domiciliul sau, după caz, sediul profesionistului, însă legea nu indică şi secţiile care ar trebui să se ocupe de litigii.

În aceste condiţii, în cazul proceselor pe clauze abuzive, instanţele judecătoreşti au apreciat în mod diferit ce secţii sunt competente să soluţioneze astfel de litigii: secţiile de contencios administrativ şi fiscal ori cele civile.

Deciziile ÎCCJ în recursurile în interesul legii trebuie motivate, potrivit Codului de procedură civilă, în maximum 30 de zile de la pronunţare şi apoi trebuie publicate în Monitorul Oficial în cel mult 15 zile de la motivare, dată la care devin obligatorii.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement