Connect with us
Advertisement

Educație

Profesorii care lovesc sau abuzează emoțional elevii nu vor mai putea preda în învățământ timp de zece ani. PROIECT

Publicat

Profesorii care lovesc sau abuzează emoțional elevii ar putea fi sancționați cu desfacerea contractului de muncă, potrivit unui proiect care modifică semnificativ Legea Educației.

De asemenea, dascălii sancționați nu vor mai putea desfășura activități didactice în sistemul de învățământ timp de zece ani.

Conform proiectului privind „Legea învățământului preuniversitar România Educată”, publicat în dezbatere pe site-ul Ministerului Educației, pentru respectarea interesului superior al elevului și pentru că realitatea socială impune acest lucru, se definesc ca fiind abateri disciplinare faptele de: violenţă fizică, abuz emoțional precum și orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor.

În situația aplicării sancțiunii disciplinare cu desfacerea contractului individual de muncă pentru fapte referitoare la acte de violenţă fizică, abuz emoțional și orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor, pentru o perioadă de 10 ani persoana sancționată nu poate exercita nicio activitate didactică în sistemul de învățământ, cu pierderea calității de titular în învățământ.

Abateri disciplinare ale personalului didactic de predare

Potrivit proiectului citat, reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare:

a) faptele de violenţă fizică, abuz emoțional;

b) orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor;

c) manifestarea convingerilor politice şi prozelitismul religios, în situația în care potrivit legii nu reprezintă infracțiuni;

d) activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă;

e) încălcarea dispoziţiilor legii, a obligațiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel naţional sau ale unității de învățământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activități de predare-învățare-evaluare cu antepreșcolarii/preșcolarii/elevii;

f) alte fapte de natură să prejudicieze onoarea şi prestigiul unității/instituției, interesul învățământului.

În cazul abaterilor disciplinare ce privesc fapte de violență fizică, abuz eomoțional sau orice alte activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor, acestea pot fi constatate numai după solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialiști din cadrul compartimentelor de asistență psihopedagogică.

În situația în care, persoana cercetată pentru faptele precizate anterior este încadrată în cadrul compartimentului de asistență psihopedagogică, raportul de specialitate va fi realizat de specialiști din cadrul compartimentului de asistență psihopedagogică dintr-o altă unitate de învățământ.

Sancțiuni disciplinare pentru profesori

Conform proiectului de lege, sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

a) avertisment;

b) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 – 6 luni;

c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control;

d) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Pentru abaterile disciplinare grave, precum faptele de violenţă fizică, abuz emoțional sau orice alte activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a elevilor, profesorii nu vor putea fi sancționați cu avertisment, diminuarea salariului sau suspendare.

În funcție de gravitatea abaterii disciplinare, la aplicarea sancțiunilor se va putea dispune și măsura retragerii decoraţiilor, ordinelor, medaliilor, titlurilor primite de cadrul didactic.

În situația aplicării sancțiunii disciplinare – desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, pentru fapte referitoare la acte de violenţă fizică, abuz emoțional și orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor, pentru o perioadă de 10 ani persoana sancționată nu poate exercita nicio activitate didactică în sistemul de învățământ.

Cum vor putea fi sesizate faptele ce pot constitui abateri disciplinare

Potrivit proiectului, orice persoană va putea sesiza în scris, cu privire la săvârşirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unităţii de învăţământ, pentru faptele săvârşite de personalul didactic angajat.

Pentru cercetarea abaterilor prezumate săvârşite de personalul didactic de predare din unităţile de învăţământ, se constituie o comisie de cercetare disciplinară formată din 3 – 5 membri. Dintre aceștia unul reprezintă organizaţia sindicală din care face parte persoana aflată în discuţie sau este un reprezentant al salariaţilor, iar ceilalţi au funcţia cel puţin egală cu a celui care a săvârşit abaterea.

Comisiile de cercetare disciplinară se constituie prin decizia directorului unității de învățământ abilitate în soluţionarea sesizării, după aprobarea lor de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, pentru personalul unităţii.

Pentru personalul didactic de predare din unităţile de învăţământ preuniversitar, propunerea de sancţionare se face de către director sau de cel puţin 2/3 din numărul total al membrilor consiliului de administraţie.

Sancţiunile, aprobate de consiliul de administraţie, sunt puse în aplicare şi comunicate prin decizia directorului unităţii de învăţământ preuniversitar.

sursa: edu.ro

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 06.08.2022 at 11:36

    Dar dacă se întâmplă invers şi elevul înjură profesorul, cum deja s-a mai întâmplat ? Se întruneşte o comisie şi constată că elevul ar trebui să ia zece la purtare, să nu se streseze şi să nu mai aibă randament la copiat ! Scoală de rahat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement