Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de lege: Amenzi drastice pentru cei care aruncă gunoaie pe fereastra apartamentului sau din mașini


Publicat

saci gunoiPersoanele care aruncă gunoaie pe ferestrele apartamentelor sau din autoturisme ar putea primi amenzi de mii de lei, conform unui proiect de act normativ adoptat luni, 11 mai, de Senat. Pentru ca prevederile să fie aplicate, proiectul ce vizează modificarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale trebuie să treacă și de Camera Deputaților.

Proiectul ce vizează modificarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale a fost inițiat de către un senator și mai mulți deputați, printre care și deputatul PSD, Ioan Dîrzu. Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Senat, în sedința de luni, 11 mai. Pentru ca prevederile să fie aplicate, mai trebuie să treacă și de Camera Deputaților.

Potrivit proiectului de lege, atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor fi sancționate pentru aruncarea resturilor menajere, a obiectelor și a lichidelor pe ferestrele apartamentelor, precum și pentru aruncarea la întâmplare a gunoaielor și a mucurilor de țigară din mașini. Amenzile aplicabile pentru faptele enumerate mai sus vor fi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.

”Viața la bloc, la comun cu mulți alți oameni cu apucături și tabieturi diferite a obișnuit pe unii să-și imagineze că spațiul din fața și spatele blocului sunt ale nimănui sau ale statului, un loc în care poți să arunci ce nu-ți prisoseste în casă, fără a-l duce la locul de depozitare a gunoiului. Dacă locuința fiecărui cetățean începe și se finalizează la ușă, înseamnă că terenul și pomul din fața ferestrei sunt ale nimănui, așa că nu are cine să se supere dacă sunt acoperite de obiecte, resturi menajere etc. Aruncatul pe fereastra apartamentelor a gunoaielor și din autovehicule poate deveni costisitor dacă se legiferează amenzile”, scriu inițiatorii proiectului în expunerea de motive.

În raportul asupra propunerii, membrii Comisiei senatoriale pentru Administrație Publică și Organizarea Teritoriului au considerat că documentul ar trebui respins, deoarece autoritățile locale sunt cele care ar trebui să stabilească aceste amenzi, astfel încât să nu se aducă atingere principiului autonomiei locale. Totodată, inițiatorii susțin că, deși consiliile locale trebuie să ia măsurile necesare pentru a preveni aruncarea gunoaielor, practica a arătat că hotărârile acestora nu produc efecte juridice.

„În alte țări, amenzile pentru aruncarea gunoiului în locuri nepermise sunt usturătoare și, cel mai important, se aplică, încât oamenii respectă legea mai mult de frica amenzilor, iar de aruncat gunoi pe ferestre și din autovehicule nici nu se mai pune problema”, este subliniat în expunerea de motive.

Proiectul de lege va fi transmis Camerei Deputaților, care se va pronunța asupra acestuia în calitate de Cameră decizională.

Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 21/2002, menținerea curățeniei este doar una dintre obligațiile pe care cetățenii le au în momentul de față. Aceștia trebuie:

– să întrețină și curețe locuințele pe care le au, anexele gospodărești, curțile și împrejmuirile acestora;

– să curețe fațadele locuințelor și ale altor construcții amplasate la stradă, să le tencuiască și zugravească periodic;

– să termine construcțiile începute;

– să repare și întrețină instalațiile aferente imobilelor;

– să mențină curățenia pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porțiunea din dreptul gospodăriei și a locurilor de parcare pe care le folosesc;

– să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri;

– să păstreze curățenia pe arterele de circulație și în locurile publice;

– să respecte măsurile stabilite de consiliile locale și judetene pentru asigurarea igienei publice și a curățeniei în localități;

– să depoziteze reziduurile menajere și gunoaiele numai în locurile special amenajate;

– să curețe mijloacele de transport la intrarea acestora pe drumurile publice;

– să curețe și întrețină șanțurile, rigolele și podețele aferente proprietății.

Totodată, Ordonanța Guvernului nr. 21/2002 prevede ca faptele cetățenilor care constituie contravenții în domeniul bunei gospodăriri a localităților urbane și rurale, precum și sancțiunile aplicabile, se stabilesc prin hotărâri ale consiliilor locale și județene.

sursa: avocatnet.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. liv

  marți, 12.05.2015 at 22:51

  Cine sa aplice amenzile, POlitia Locala care e de negasit?
  In parcurile dintre blocuri, se mananca seminte, se arunca peturile cu sucuri, se rup banci, cine amendeaza- nimeni!
  Deseurile menajere, alaturi de cauciucuri vechi, haine, cartoane, resturi din dezafectari din constructii, se arunca in aceleasi tomberoane?
  Amendeaza cineva?
  Institutiile publice, in disolutie de autoritate si strategie, despre ce vorbim!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de inundații în Alba și alte zone din țară. COD PORTOCALIU pe Someș și Crasna

Publicat

Hidrologii au actualizat atenționările de inundații valabile până vineri noapte în mai multe zone din țară. Județul Alba este sub Cod Galben.

COD GALBEN: până vineri, 14 mai, ora 24.00

– pe râurile din bazinele hidrografice:

 • Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)
 • Iza, Tur (judeţele: Maramureş şi Satu Mare), Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)
 • Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior  (judeţul Bistriţa Năsăud)
 • Someş – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare)
 • Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj)
 • Crasna (judeţele: Sӑlaj şi Satu Mare)
 • Barcău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sӑlaj şi Bihor)
 • Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor)
 • Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad)
 • Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad)
 • Arieş – bazin superior (judeţul Alba)
 • Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Târnave (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad)
 • Bega – bazin superior amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Chizătău (judeţul Timiş)
 • Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Timiş şi Caraş Severin)
 • Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin)
 • Jiu – bazin superior amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţele: Hunedoara şi Gorj)
 • Motru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Mehedinţi)
 • Olt – afluenții aferenți sectorului aval confluenţă Homorodul Mare – amonte Acumularea Ioneşti (judeţele: Braşov, Sibiu, Vâlcea şi Argeş).

COD PORTOCALIU : până vineri, 14 mai, ora 12.00

– pe râurile din bazinele hidrografice:

 • Crasna – bazin  aval S.H. Supuru de Jos (judeţele: Sălaj şi Satu Mare)
 • Someş – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare).

sursă: inhga.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Vaccinare-maraton la IAMU Blaj. 120 de angajați, imunizați într-o singură oră, de echipa mobilă DSP Alba

Publicat

La IAMU Blaj s-a derulat o acțiune-maraton de vaccinare a angajaților. Doar într-o singură oră, au fost imunizate 120 de persoane, joi, de către echipa mobilă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba.

Acțiunea de vaccinare de la firma din Blaj s-a derulat în colaborare cu Primăria.

”120 de persoane vaccinate în prima oră, peste 311 persoane în total, ” a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ce nu ar trebui să-ți lipsească la capitolul încălțăminte (P)

Publicat

Unele femei sunt atrase de încălțăminte, altele de bijuterii sau genți. Totuși, dacă vorbim despre prima categorie, e bine să ai grijă de acest aspect, mai ales că te ajută să îți completezi ținuta. Iată ce nu ar trebui să îți lipsească din dulap:

Tenișii

Două-trei perechi de teniși, fie ei clasici sau gheată, sunt aliații perfecți de primăvara până toamna. Sunt ușori și comozi și poți să-i asortezi ușor cu jeanși și tricouri dama pe lângă corp sau oversize, în nuanțe vesele, cu diferite imprimeuri. Poți adăuga o geantă sau un rucsac de mici dimensiuni și ești gata să ieși în oraș cu prietenii sau la shopping.

Pantofii cu toc

Sunt absolut necesari, chiar dacă nu ești neapărat fan. Te scot din încurcătură  dacă ai un eveniment special, o întâlnire de business sau chiar la o întrevedere romantică. Pe lângă centimetri în plus, îți vor scoate în evidență silueta și vei arătă impecabil. Alege o pereche care să-ți ofere suficient spațiu în lungime, dar vezi să fie și suficient de lați ca să nu te bată. Deși stilettos sunt foarte sexy, dacă trebuie să stai o zi întreagă pe tocuri, mai bine alegi unii cu tocul mai gros, care susțin coloana și sunt mult mai comozi. Eventual să aibă și platforma din față mai groasă, pentru a reduce presiunea.

Pantofii tip sneakers

Sunt foarte apreciați în zilele noastre, mai ales că îi găsești în diferite forme, culori și imprimeuri. Te poți bucura de oferte speciale la incaltaminte pentru dama, așa că ai de unde alege. Asigură-te că te simți confortabil în ei încă de când i-ai probat și nu miza pe faptul că se vor lăsa în timp. Este important ca partea din spate să îmbrace călcâiul astfel încât să nu fie rigidă sau să strângă în vreun fel atunci când mergi. Nu în ultimul rând, alege să-i probezi seara, când picioarele sunt mai umflate, astfel nu riști să fie prea strâmți. Fă asta înainte de a-i scoate la „plimbare“, anulând astfel posibilitatea de a-i returna. Acest tip de încălțăminte se poate combina ușor cu pantaloni sport, o fustă sau chiar o rochie cool, casual.

Sandalele

Imediat ce se încălzește afară, mai ales în jurul prânzului, ne gândim să renunțăm la pantofii care ne țin picioarele închise în favoarea sandalelor. Dacă ai de făcut mai multe drumuri sau stai mai mult în picioare, optează pentru unele plate sau cu platformă. Dacă mergi la o petrecere, sunt ideale cele cu toc înalt și barete fine, fie ele simple sau decorate cu pietre, ștrasuri sau cu accente metalice. Când porți sandale, nu uita că pedichiura trebuie să arate impecabil.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Surse: 27% pentru construcția de autostrăzi din PNRR. Comisia Europeană ar fi acceptat propunerea, cu câteva condiții

Publicat

Construirea de autostrăzi în România va fi finanțată cu 27% din fondurile PNRR, pe lângă alocările pentru Sănătate, Educație și Energie.

Printre condițiile puse de Comisia Europeană este cea ca PNRR să fie prezentat în Parlament, potrivit unor surse Digi24.

Premierul Florin Cîțu a încercat să convingă autoritățile de la Bruxelles ca România să primească toți banii din Planul Național de Redresare și Reziliență.

PNRR, ce cuprinde proiecte în valoare de 29 de miliarde de euro, ar urma să fie depus la Comisia Europeană în 31 mai.

Principalele proiecte cu probleme erau cele care vizau infrastructura, programele de irigații, dar și infrastructura de gaze.

În urma discuțiilor, pentru autostrăzi și rețeaua de căi ferate, s-au obținut 27% din banii pentru PNRR, adică proiectul propus inițial România.

De asemenea, patru miliarde de euro vor viza programe de sănătate și două miliarde de educație.

Comisia Europeană a pus câteva condiții: ministerele trebuie să elaboreze proiectele în detaliu, iar autoritățile locale trebuie să vină cu proiecte clare și exacte pentru a obține banii.

O altă condiție este ca PNRR să fie prezentat în Parlament.

sursă: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate