Actualitate
Proiect de lege: Amenzi drastice pentru cei care aruncă gunoaie pe fereastra apartamentului sau din mașini
Persoanele care aruncă gunoaie pe ferestrele apartamentelor sau din autoturisme ar putea primi amenzi de mii de lei, conform unui proiect de act normativ adoptat luni, 11 mai, de Senat. Pentru ca prevederile să fie aplicate, proiectul ce vizează modificarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale trebuie să treacă și de Camera Deputaților.
Proiectul ce vizează modificarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale a fost inițiat de către un senator și mai mulți deputați, printre care și deputatul PSD, Ioan Dîrzu. Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Senat, în sedința de luni, 11 mai. Pentru ca prevederile să fie aplicate, mai trebuie să treacă și de Camera Deputaților.
Potrivit proiectului de lege, atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor fi sancționate pentru aruncarea resturilor menajere, a obiectelor și a lichidelor pe ferestrele apartamentelor, precum și pentru aruncarea la întâmplare a gunoaielor și a mucurilor de țigară din mașini. Amenzile aplicabile pentru faptele enumerate mai sus vor fi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.
”Viața la bloc, la comun cu mulți alți oameni cu apucături și tabieturi diferite a obișnuit pe unii să-și imagineze că spațiul din fața și spatele blocului sunt ale nimănui sau ale statului, un loc în care poți să arunci ce nu-ți prisoseste în casă, fără a-l duce la locul de depozitare a gunoiului. Dacă locuința fiecărui cetățean începe și se finalizează la ușă, înseamnă că terenul și pomul din fața ferestrei sunt ale nimănui, așa că nu are cine să se supere dacă sunt acoperite de obiecte, resturi menajere etc. Aruncatul pe fereastra apartamentelor a gunoaielor și din autovehicule poate deveni costisitor dacă se legiferează amenzile”, scriu inițiatorii proiectului în expunerea de motive.
În raportul asupra propunerii, membrii Comisiei senatoriale pentru Administrație Publică și Organizarea Teritoriului au considerat că documentul ar trebui respins, deoarece autoritățile locale sunt cele care ar trebui să stabilească aceste amenzi, astfel încât să nu se aducă atingere principiului autonomiei locale. Totodată, inițiatorii susțin că, deși consiliile locale trebuie să ia măsurile necesare pentru a preveni aruncarea gunoaielor, practica a arătat că hotărârile acestora nu produc efecte juridice.
„În alte țări, amenzile pentru aruncarea gunoiului în locuri nepermise sunt usturătoare și, cel mai important, se aplică, încât oamenii respectă legea mai mult de frica amenzilor, iar de aruncat gunoi pe ferestre și din autovehicule nici nu se mai pune problema”, este subliniat în expunerea de motive.
Proiectul de lege va fi transmis Camerei Deputaților, care se va pronunța asupra acestuia în calitate de Cameră decizională.
Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 21/2002, menținerea curățeniei este doar una dintre obligațiile pe care cetățenii le au în momentul de față. Aceștia trebuie:
– să întrețină și curețe locuințele pe care le au, anexele gospodărești, curțile și împrejmuirile acestora;
– să curețe fațadele locuințelor și ale altor construcții amplasate la stradă, să le tencuiască și zugravească periodic;
– să termine construcțiile începute;
– să repare și întrețină instalațiile aferente imobilelor;
– să mențină curățenia pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porțiunea din dreptul gospodăriei și a locurilor de parcare pe care le folosesc;
– să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri;
– să păstreze curățenia pe arterele de circulație și în locurile publice;
– să respecte măsurile stabilite de consiliile locale și judetene pentru asigurarea igienei publice și a curățeniei în localități;
– să depoziteze reziduurile menajere și gunoaiele numai în locurile special amenajate;
– să curețe mijloacele de transport la intrarea acestora pe drumurile publice;
– să curețe și întrețină șanțurile, rigolele și podețele aferente proprietății.
Totodată, Ordonanța Guvernului nr. 21/2002 prevede ca faptele cetățenilor care constituie contravenții în domeniul bunei gospodăriri a localităților urbane și rurale, precum și sancțiunile aplicabile, se stabilesc prin hotărâri ale consiliilor locale și județene.
sursa: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
liv
marți, 12.05.2015 at 22:51
Cine sa aplice amenzile, POlitia Locala care e de negasit?
In parcurile dintre blocuri, se mananca seminte, se arunca peturile cu sucuri, se rup banci, cine amendeaza- nimeni!
Deseurile menajere, alaturi de cauciucuri vechi, haine, cartoane, resturi din dezafectari din constructii, se arunca in aceleasi tomberoane?
Amendeaza cineva?
Institutiile publice, in disolutie de autoritate si strategie, despre ce vorbim!