Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Proiect de lege anti-Deepfake: Amendă de până la 200.000 de lei pentru distribuirea ilegală de conținut falsificat

Publicat

Parlamentarii vor să reglementeze utilizarea tehnologiei în contextul fenomenului deepfake. Astfel, distribuirea de conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau se va putea face doar cu respectarea unor reguli, în caz contrar fiind prevăzute amenzi de până la 200.000 de lei. 

Proiectul de Lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei în contextul fenomenului deepfake a fost adoptat de Senat pe 26 iunie. În prezent, proiectul a fost înregistrat pentru dezbatere la Camera Deputaților, fiind trimis la comisii pentru raport și aviz.

„Având în vedere dezvoltarea accelerată a tehnologiei, a inteligenței artificiale (IA), a tehnicilor de creare a Realității Virtuale (RA), precum și avansul pe care îl înregistrează procesul de dezvoltare/învățare automată a instrumentelor tehnice (machine learning) este necesară și importantă intervenția legiuitorului pentru limitarea efectelor malițioase ale conținutului în imagini, în înregistrări audio și video.

Specialiștii în domeniu consideră că deepfake-ul este mult mai periculos și are un impact mult mai puternic decât știrile false cu care ne-am obișnuit în ultimii ani, toate acestea deoarece deepfake-ul cuprinde toate elementele unui produs de media, respectiv text, fotografie, video, audio.

Imaginile, înregistrările audio și video de tip Deepfake (Flas Sever) pot cauza prejudicii enorme atât în ceea ce privește imaginea, reputația sau demnitatea unei persoane, cât și asupra unor organizații publice, private sau chiar instituții ale statului. Realizarea și distribuirea unor imagini, înregistrări audio sau video de tip Deepfake (Fals Sever) pot prejudicia, în funcție de conținutul lor și de contextul în care sunt gestionate, inclusiv interesul social, politic sau de securitate națională a României, pot să erodeze încrederea în instituțiile statului, pot aduce prejudicii de imagine unei persoane”, explică inițiatorii proiectului, un grup de parlamentari de la PSD, PNL, UDMR și minorități.

Proiectul definește astfel o serie de noțiuni și stabilește condițiile pentru care poate fi reținută infracțiunea.

Ce reprezintă Deepfake-ul (Fals Sever)

Conform documentului citat, prin „deepfake” se înțelege orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau video realizat, de regulă, cu ajutorul inteligenței artificiale, a realității virtuale (RV), a realității augmentate (AR) sau altor mijloace, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri, pentru care nu și-a dat consimțământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.

Cum se va putea face distribuirea conținutului Deepfake

Potrivit proiectului, distribuirea pe internet și/sau difuzarea în mass-media de conținut deepfake sunt interzise dacă nu sunt însoțite de un avertisment redat pe cel puțin 10% din suprafața expunerii și pe toată durata difuzării respectivului conținut vizual sau de un mesaj sonor la începutul și la finalul conținutului audio: „Acest material conține ipostaze imaginare”.

Ce riscă cei care distribuie ilegal conținut Deepfake

Încălcarea acestor dispoziții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni, va constitui contravenție și va fi sancționată cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.

Încălcarea repetată a dispozițiilor (în cel puțin două acțiuni distincte) se va sancționa cu amendă de la 20.000 lei la 200.000 lei.

Constatarea contravențiilor se va face la sesizarea persoanelor prejudiciate sau din oficiu, de către reprezentanții împuterniciți ai Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

Consiliul Național al Audiovizualului va dispune, prin decizie, în funcție de competențele ce îi revin, oprirea de la difuzarea în mass-media a conținutului de tip deepfake neînsoțit de avertisment sau mesaj sonor și va obliga autorul conținutului să îl elimine.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax